Last news in Fakti

8 Юни, 2020 20:42 2 641 7

Футзалните клубове у нас скочиха срещу странно решение на БФС

  • бфс-
  • футзал-
  • решение-
  • прекратяване-
  • плейофи-
  • първенство-
  • черно море-
  • служебен шампион

Първоначално футболният ръководен орган заяви, че първенствата ще продължат след пандемията, но после изненадващо промени решението си и направи Черно море служебен шампион

Футзалните клубове у нас скочиха срещу странно решение на БФС - 1
Снимка: facebook

Четири клуба излязоха с позиция относно решение на ИК на БФС за прекратяване на първенствата в аматьорския футбол. Първенствата по футзал в системата на БФС за сезон 2019/2020 бяха прекратени, като за крайни класирания ще бъдат обявени тези към настоящият момент.

Ето и позицията на ФК Черно Море Мания (гр.Варна), ФК Левски (гр.София), ФК УНСС (гр.София) и ФК Варна Сити (гр.Варна):
"До ИК на БФС
До Комисията за футзал и мини футбол в БФС
До председателя на Аматьорската футболна лига
До спортната общественост в България

ПОЗИЦИЯ
относно съобщение за прекратяване Национална лига по футзал – сезон 2019/2020

От отборите на:
ФК Черно Море Мания (гр.Варна)
ФК Левски (гр.София)
ФК УНСС (гр.София)
ФК Варна Сити (гр.Варна),
Участници в Национална лига футзал на България

Уважаеми ръководители, колеги и почитатели на спорта футзал,

С настоящата позиция искаме категорично да изразим недоумение от полученото на 04.06.2020 година съобщение:
„Решение на ИК на БФС за прекратяване на първенствата в аматьорския футбол, консултации с УЕФА и практика на по-голяма част от федерациите членове на европейската централа, Първенствата по футзал в системата на БФС за сезон 2019/2020 се прекратяват, като за крайни класирания ще бъдат обявени тези към настоящият момент.“

Хронологично погледнато на 21.04.2020 година ИК на БФС взе следното решение, което бе публикувано и в сайта на централата:
„На свое редовно заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз утвърди решенията от последните 5 заседания на Бюрото на ИК и обсъди вариантите за довършване на първенствата от системата на БФС за сезон 2019/2020 г. По предложение на президента на Аматьорската футболна лига Румян Вълков, бяха приети следните решения:

-          За доиграване след приключване на извънредното положение и в рамките на определения срок се отлагат Купа АФЛ, Държавно първенство - жени, Национална лига по футзал, Първа лига – плажен футбол и Държавно първенство – студенти.“

На нито едно от следващите заседания на ИК на БФС, в сайта БФС и в медиите, НЯМА публикувано ново и различно от горе посоченото решение. Още повече, че на 24.04.2020 година получихме и становище – запитване към отборите участници в Национална лига футзал, в което е записан следния текст:

„че след приключване на Извънредното положение и в рамките на определения срок за подновяване на Първенствата в системата на БФС ще изиграят 4 кръга от Национална Лига по Футзал (15,16, 17 и 18-ти кръг, до приключване на III-то завъртане в Първенството) с цел определяне на квота за участие в квалификации за УЕФА Шампионска лига по Футзал“.

УЕФА никъде не е обявила препоръка за прекратяване на вътрешните първенства, оставяйки това решение на всяка от федерациите в държавите, в зависимост от съответната обстановка и предпоставките за подновяване на първенствата в страните.

Европейската централа отложи всички свои състезания по футзал, а някой от тях, като финалната четворка в шампионската лига с вече нови фиксирани дати. Има достатъчно на брой примери и то на водещите в този спорт държави като Испания, Италия и Русия, където първенствата се възобновяват, при определени промени в регламента. В Испания и Русия с прекратяване на редовните сезони и преминаване към фазата на плейофите от 10 август.

Със Заповед на министъра на здравеопазването от 03.06.2020 година:

„Считано от 15.06.2020 г. се разрешават колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи, на закрито, с публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки.“

Вчера, 7.06.2020 година спортният министър г-н Красен Кралев, пък категорично заяви, че българският спорт ще започне да функционира на пълни обороти от 15.06.2020 година, което е ясен знак за намерението на спортната общественост да рестартира и довърши първенствата и турнирите, които бяха отложени заради пандемията в страната.

Нашата категорична позиция е:

Трябва да се спази принципа и приетия в наредбата за Държавно първенство по футзал сезон 2019/2020 година начин за крайно класиране – РЕДОВЕН СЕЗОН и ПЛЕЙОФИ и шампионът на страната да бъде определен по спортен път.

Варианти за завършване на първенството по спортен път има достатъчно:

-          Приключване на редовния сезон и преминаване към плейофи;

-          Финални групи и турнири в зависимост от броя на отборите, желаещи да довършат първенството по спортен път;

Категорично считаме, че има достатъчно време и възможности да се приложи спортния феърплей, заложените в нормативната уредба правила и призьорите в първенството стигнат до отличията си на спортния терен, а не в кабинетите или залите за заседания.

 

ФК Черно Море Мания (гр.Варна)
ФСК Левски (гр.София)
ФК УНСС (гр.София)
ФК Варна Сити (гр.Варна)
4 (четири) от всички 6 (шест) отбора в Национална лига футзал на България".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    6 0 Отговор
    Яяяяя, в България вече има нов вид спорт - ФУТЗАЛ!
  • 2 Ко толкоз

    0 0 Отговор
    Така е в банановите републеки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 До журналистите

    1 0 Отговор
    ...че и с дебели букви в заглавието...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.