Last news in Fakti

8 Август, 2020 05:16 1 564 1

Как пандемията от коронавирус се отрази на грандовете в световния футбол?

  • пандемия-
  • отразяване-
  • финанси-
  • реал мадрид-
  • барселона-
  • арсенал-
  • загуба-
  • манчестър юнайтед

За първи път от шест години стойността на големите футболни клубове отчита спад

Как пандемията от коронавирус се отрази на грандовете в световния футбол? - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус продължава да нанася щети върху футболния свят, като дори и най-големите усетиха влиянието на вируса. 50-те най-високо оценени клуба в света са загубили общо около 751 млн. евро от стойността на своя бранд, като това стана ясно след отчитането на годишния доклад на „Brand Financial Football Annual“. 

За първи път от шест години стойността на големите футболни клубове отчита спад, като главна причина се смята нарушеният футболен календар.

Промяна на върха няма, като Реал Мадрид продължава да бъде клубът с най-висока финансова оценка - 1.42 милиарда евро. Кралският клуб обаче търпи сериозен срив, след като стойността на марката е намаляла с цели 14% в сравнение с изминалата година. 

Барселона пък от своя страна измества Манчестър Юнайтед от втората позиция и се доближава на 6 милиона евро от своя голям конкурент от Мадрид.

Въпреки подобреното представяне на "червените дяволи" през втората половина на сезона клубът е загубил цели 143 милиона евро от стойността си. Другият английски гранд, претърпял сериозен срив, е Арсенал, като новия носител на ФА Къп е отчел загуба от 150 млн. евро. 

Най-голямо изкачване в подреждането е направил Лестър, като „лисиците“ са увеличили своя цена с 40%. 

Други промени включват новият шампион на Англия Ливърпул, който измества Манчестър Сити от четвъртото място в подреждането. Мърсисайдци отчитат ръст от 6% и са оценявани на 1.26 милиарда евро.

Цели шест клуба от Премиършип вече се намират в топ 10, като освен Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити и Арсенал  "десетката" допълват Челси и Тотнъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ала бала

    2 0 Отговор
    Не мога да разбера нещо, печелиш милиони толкова години и изведнъж три месеца и те връщат в първи клас???Явно всичко е кредит и няма една стотинка.