Last news in Fakti

6 Януари, 2016 05:30 7 900 9

Открит е нов компютърен вирус

  • компютърен вирус-
  • троянски кон-
  • вирус
Открит е нов компютърен вирус - 1

Опасен троянски кон превзема интернет, съобщава специализираният портал Heise online. Той е написан на универсалния програмен език JavaScript и може да е опасен за Mac и Linux. JavaScript е интерпретируем език за програмиране, разпространяван с повечето Уеб браузъри.

До този момент троянецът с име Ransom32 не се разпознава от нито една антивирусна програма. Той е скрит в саморазархивиращ се архив от данни - chrome.exe, стартира автоматично и започва да заключва данните в компютъра, когато потребителят кликне два пъти на архивния файл.

Специалистите препоръчват никога да не се клика върху линкове в непоискани имейли, да не се отварят непроверени файлове и да не се сваля софтуер от непознати и несериозни интернет страници.

Троянският кон, наричан още троянец, е злонамерена компютърна програма, която се представя като полезна, а всъщност причинява нещо съвсем различно при изпълнението си, например: превземането на канали в IRC, изтриване на съдържание от твърдия диск, кражба на поверителни данни (пароли, информация за банкови сметки и кредитни карти) и др.

Тези програми са получили името си от мита за Троянския кон. Той е част от е част от мита за Троянската война. Тя достига до нас благодарение на гениалния Омир и неговите произведения „Одисея” и „Илиада”.

Гръцките войски обсаждат Троя в продължение на 10 години в опит да си върнат похитената от Парис гъркиня Елена. Царят на Итака Одисей, който от началото на военната кампания участва с резерви, измисля начин, чрез който да превземат града. По негова заръка дърводелецът Епей изградил огромен дървен кух кон.

В него се скриват гръцките войници, водени от Одисей. Останалата част от гръцката войска привидно си заминава, но всъщност се крие зад Тенедос. Троянците приемат коня като дар за сключване на мир. Гръцкият шпионин Синон убеждава троянците, че конят е подарък, въпреки предупрежденията на пророците Лаокоон и Касандра. Докато троянците празнуват вдигането на обсадата, древногръцките войници излизат от коня.

От векове е известна поговорката : Бой се от гърците, дори да ти носят дарове..... 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оли

    1 0 Отговор
    Noobs.. Троянеца Ransom32 не се разпознавал, Стефчоо, стегни се. Не слагай статий от 2003-та.. а и Mac и Linux, смях...
  • 2 Добро Утро

    1 0 Отговор
    От гърци не се боим от около 1500 години,гръцките номера сме ги преживели,е и от някоя друга кратуна сме пили вино също.
    Мирмидонците - най-страшните войни в "Илияда",водени от непобедимия Ахил ,по последни изследвания май ще се окажат тракийско племе.Това име Ахил,като Страхил,Борил,Вокил.....
    Типичен Крали Марко -само че по-древен.Не си знаем историята-то 100тици години гърци,турци,руснаци,сърби...като видят нещо българско или ще го изопачат или ще го унищожат.
  • 3 фостата

    0 0 Отговор
    Грък ни казва да се пазим от гърци....аси пародията :D :D :D
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Dimitar Nikolov

    0 0 Отговор
    Тази статия за информация за вирус ли е или за преразказ на Троянската Война ?
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Не пишете смехории преди да сте информирани !!!! Има доста по опасни троянци от този а въпросният се маха по много начини !!!
    Ето ви и линк даже: http://fixpcviruses.com/ransom32-removal/
  • 8 Иван Радев

    0 0 Отговор
    и сега последно… опасен ли е за mac и linux или изпълнява chrome.exe…
    ех, поне да бяхте хванали някой, който чува петлите…
  • 9 БЛ

    0 0 Отговор
    За журналиста незная,ама ти си пълен неграмотник!СтатиЙте???