2 Август, 2016 15:24 2 585 7

Слънчеви батерии добиват гориво от въглероден двуокис

  • слънчеви батерии-
  • въглероден двуокис-
  • фотосинтеза
Слънчеви батерии добиват гориво от въглероден двуокис - 1

Изследователи от Чикагския университет са създали нов тип батерии, които не само преобразуват енергията на слънчевите лъчи в електричество, а могат да превръщат въглеродния двуокис в гориво. Според създателите си иновационната система би могла да намали равнището на СО2 на Земята и добива на полезни изкопаеми.

Новите батерии работят на принципа на фотосинтезата. Вместо да преобразуват слънчевата енергия в електрическа, която после да се съхранява в батерии, те конвертират въглеродния двуокис от атмосферата във въглеводород. Полученият синтетичен газ или "сингаз" се състои от смес от водород и въглероден окис и може да се използва в сгъстен вид или за основа на други горива.

Самата идея не е нова. Създателите на системата са се вдъхновили от растенията, които превръщат въглеродния двуокис в "храна" с помощта на фотосинтеза. До момента пресъздаването на този процес в лабораторни условия е било крайно сложно, но американските учени твърдят, че това вече не е така, а цената на преобразуването на СО2 в литър гориво е съпоставима с тази на същото количество бензин.

Системата има и друго преимущество. Такива слънчеви панели могат да се използват не само на Земята, а и при бъдещата колонизация на Марс, чиято атмосфера се състои почти изцяло от въглероден двуокис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    До момента пресъздаването на този процес в лабораторни условия е било крайно сложно, но американските учени твърдят, че това вече не е така, а цената на преобразуването на СО2 в литър гориво е съпоставима с тази на същото количество бензин.
    - малко трудно за вярване, Ауди правиха такова гориво чрез енергия от вятърни генератори, но понеже бе твърде скъп процес не го развиха, има практично приложение, но не е рентабилно. Американците дано са измислили нещо по-евтино, да не е само реклама.
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    Всичко това е измислено отдавна, но нефтените магнати не позволяваха пускането му в производство. След като електромобила, съответно праизводителите, успяха да преборят нефтената мафия, започнаха да се появяват тези изобретения.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Това със нищо не променя , а още по-малко намалява огромните недостатъци на ДВГ . Единствената разумна употреба би била съхранение и използване за гориво във високоефективна газова ТЕЦ , която да работи по този начин независимо от слънцето

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ти пък как не се измори да плещиш едни и същи простотии?
    Хората вероятно са на път да осъществят пробив в горивата, прекарвайки стотици часове научна дейност. Но ти нали си фанатик на тема стари технологии и тесли, веднага зачеркваш напредъка в научно-техническия прогрес!!!

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    И като (ако) осъществят пробив в горивата с какво ще пробият 30% КПД , тежка ,обемна , сложна и ненадеждна конструкция , поддръжка достигаща 200% от стойността и превръщането в убиец при катастрофа , нуждата от също тежка , сложна , скъпа и ненадеждна трансмисия , отвратителен шум и горещина и заемане на над 30% от обема на купето и лошо разпределение на масите и т.н. да не продължавам . А ти не се ли измори да пробутваш боклук , доказан и признат от всички за най-лошата машина измислена от човек и разпространен с единствената цел да се намери приложение на нефта

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Сега ме изкара и търговец на коли :)))
    Просто си смешен да твърдиш, че горенето е свързано само с ДВГ. Хората са на път да направят пробив, ти си тръгнал да ръсиш същите тесногръди простотии! Самолетите и ракетите и те ли ще станат на ток, а г-н тесловин?
    А това за катастрофите и ДВГ-то, направо е апотеоз на глупостта!
    Дерзай, но няма да е лошо да се лекуваш от фанатизма си, защото това е психично заболяване!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    За твое съжаление горенето е наистина най-архаичния и неефективен начин за производство на енергия и ще бъде окончателно изхвърлен от употреба още преди края на този век , а автомобилите ще са първите които ще го забравят . А "това за катастрофите и ДВГ-то" е чиста статистика , "апотеоз на глупостта " е твоето отричане на очевадно фаталните недостатъци на същия