Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 04:00 6 229 4

Квантови точки ще направят прозрачни соларните панели

Соларните панели, които сме свикнали да виждаме, обикновено са черни и седят по покривите на къщите или се концентрират в соларни паркове. Събирането на слънчевата енергия обаче, може да бъде много по-приложимо в ежедневието ни и група специалисти разработват технология, която да може да превръща нормалните ни прозорци в източници на енергия. До сега, луминисцентните соларни концентратори не бяха показали завидни възможности, но учените са се захванали да подобрят ефективноста им, с която до сега те са успявали да уловят само около 1 процент от слънчева енергия. Учените от Лос Аламос обаче, са успяли да повишат улавянето на енергия до близо 10 процента, благодарение на вградени квантови точки, като задържането им става чрез специален полимер. Тези квантови точки са малки сфери, направени от изливането на един материал в друг, като с промяна на размера им може да бъде регулирана и тяхната ефективност. За производството на луминисцентните соларни концентратори, те използват техника наречена "докторско острие", при която полагат слой от тях върху стълко и след това отстраняват ненужния полимер, като размера на панела достига 90 на 30 см и има реална ефективност от 10 процента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    0 0 Отговор
    Тези панели за пръв път са измислени преди 20 години в Русенския университет, но поради финансови причини проектът бе спрян. Откривателят предпочете да живее и твори в Родината и ето какъв е резултатът. А можеше тези на снимката да са българи ;).
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    И българи да бяха технологията не е разработена така, че да е приложима. За прозрачни панели се говори от много години и все още няма резултат като при силициевите плътни панели с ефективност от 70%. Солар сити направи най-интересното досега: керемиди от слънчеви панели, за да има завършен вид покрива и да добива голямо количество ток като се използва цялата площ на покрива. Другото е само един монтаж на плоскости без развитие, дизайн, подобрение или каквото се сетите.
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Друго си е печка с дърва и зачервен кюнец
  • 4 maradona

    0 0 Отговор
    Преимуществото на прозрачните е, че (след като стане възможно евтиното им производство) ще могат да се слагат навсякъде, за разлика от сегашните. На практика всяка остъклена сграда може да започне да "произвежда" ток.