Last news in Fakti

21 Ноември, 2016 09:54 1 451 3

Douglas C-47: Транспортната сила на съюзниците

  • douglas c-47-
  • самолет-
  • транспортен-
  • втора световна война-
  • скайтрейн

C-47 е приет е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили под името Dakota

Douglas C-47: Транспортната сила на съюзниците - 1

Douglas C-47 „Скайтрейн“ е основният транспортен самолет, използван от съюзническите военновъздушни сили по време на Втората световна война.

Екземпляр на самолета бе показан в Гуейлин, намиращ се в южната част на Китай.

C-47 е приет е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили под името Dakota. Извършва първия си полет на 23 декември 1941 г., като са произведени около 10 000 екземпляра. След края на войната дълго време остава на въоръжение в много страни. Отделни екземпляри продължават да се експлоатират и в началото на този век.

Douglas C-47: Транспортната сила на съюзниците

Високите му експлоатационни и полетни качества налагат тази машина във въздушния транспорт и нуждата от военно-транспортен самолет по време на Втората световна война са причина за преоборудването му, както и някои несъществени промени във фюзелажа за по-лесно натоварване и транспортиране на товари.

За високата ефективност на тази машина е показателен случаят с използването му по време на Берлинската блокада – една от първите сериозни кризи на Студената война. По нареждане на Сталин се блокират водните, ж.п. и шосейни пътища към Западен Берлин, с което се обрича населението на този град. Западните съюзници – САЩ, Франция и Великобритания, от 28 юни 1948 до 11 май 1949 г. създават т. нар. „въздушен мост“, по който с товарни самолети Douglas C-47 и Douglas С-54 извършват 278 228 полета и доставят 2 326 406 тона товари за жителите на Западен Берлин. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор
    Сигурно не са много хората, които го знаят, но един от конструкторите на този самолет е българина Асен Йорданов.
  • 2 Колю

    0 2 Отговор
    На баба ти хвърчилото. Йорданов участва в DS 3

    Коментиран от #3

  • 3 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Колю":

    Селчо, DC- 3 e гражданската версия, а DC- 47 е военната, разликата е че едното е без седалки, за да може да носи товар. И такова нещо като "DS 3" няма!

    "Базовият модел за създаването на С-47 е DC-3. За превръщането му във военно-транспортен самолет са внесени промени във фюзелажа (конструирана е по-голяма врата) за по-бързото натоварване на голямогабаритни товари, военно оборудване и войници. Салонът е пригоден за транспорт на парашутисти и десантчици. Увеличен е обемът на резервоарите за гориво."