Last news in Fakti

26 Ноември, 2016 18:11 2 333 2

Изкуствени мускули от пластмаса

Учени от Масачузетския технологичен институт разработват изкуствени мускулни влакна, които са създадени от найлон. Смесен с токопроводящо мастило, той може да изпълнява повечето от фунцкциите на мускулната тъкан. Когато е изложен на температура, материалът реагира и увеличава своята дължина, като това може да се случва над 100 хил. пъти, а скоростта може да достига до 17 импулса в секунда. За да бъде постигнат пълният им потенциал, нишките трябда да бъдат оплетени по определена последователност.

До сега са провеждани тестове с полимери с интегрирани метални проводници, както и комбинация между въглеродните нанотръби наречени графен и гума, но и двата подхода все още са много недостъпни, за да бъдат използвани масово. Приложенията на материалът, на който те провеждат тестове могат да бъдат огромни - роботиката, протезите и автомобилната индустрия са само малка част от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Г-н Журналисте, г-н Харизанов, всяко тяло може да бъде подложено на ТОПЛИННО облъчване. ТЕМПЕРАТУРНО облъчване, поне според моите скромни представи, не съществува. Температурата е едно от измеренията, дименсиите, на топлинното облъчване. Много неприятни впечатления у мен оставя журналистическото съсловие, когато за електрическа мощност пишат във ВОЛТОВЕ, а за електрическо напрежение, във ВАТОВЕ. Инженер съм и проколите с чисто техническо съдържание, които изготвях, не се приемаха, ако в тях се откриеше и най- малката правописна, стилистична или техническа грешка. Както аз трябваше да науча добре български език, постарайте се поне малко да научите за материята, за която пишете. Шляхтиц
  • 2 OddCat

    0 0 Отговор
    "...Приложенията на материалЪТ, на който те провеждат..." - неграмотна работа!
    Боже, Боже, те - журналистите са неграмотни, а ние на децата се сърдим...