Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 03:00 3 468 5

Продажбите на хибридни коли скочиха с 25%

  • хибрид-
  • хибриден автомобил

Продажбите на автомобили с алтернативно гориво в ЕС се увеличават с 1,2% като през четвъртото тримесечие на 2016 г. са регистрирани 168 103 такива автомобила. Това сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA), цитирани от в. "Стандарт".

При хибридните електрически превозни средства (HEV) положителният тренд продължава като продажбите отчитат двуцифрен ръст от 25,1% като за тримесечието са регистрирани 76 930 автомобила.

При зарежданите с електричество превозни средства обаче се отчита спад с 16,5% като през тримесечието са регистрирани 49 637 автомобила. Важно е да се подчертае, че продажбите се сравняват с последното тримесечие на 2015 г., когато беше отчетен ръст със 160,5%.

Търсенето на автомобили, задвижвани с пропан, етанол или природен газ (NGV) продължава да намалява (-8,1%), макар и с по-умерени темпове, отколкото в предишните месеци. В резултат за тримесечието са регистрирани 41 536 такива автомобила. Основната причина за този спад е свиване на италианския пазар.

Като цяло през 2016 г., 609 629 автомобила на алтернативно гориво са регистрирани в ЕС, което е ръст с 4,1% в сравнение с 2015 г. Този подем се дължи главно на хибридните превозни средства (+27,3%), следвани от сегмента на електрическите автомобили с по-скромен растеж (+ 4,8%), докато продажбите на автомобили на други алтернативни горива намалява (-19,7%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    4 2 Отговор
    А в България как е?
  • 2 гост

    9 4 Отговор
    Хибридите се купуват предимно заради тяхната способност за избягване на данъци в някои държави. Гориво пестят само при определени условия, за смтка на това автомобила става тежък и сложен.
  • 3 гощо

    12 3 Отговор
    Рано е да се каже нещо сериозно за електрическите коли!!! Хибридите са несериозни!!! Сложили 3,5л бензин който на ток минава едва 60км!!! За Лексус конкретно говоря,имам преки наблюдения!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Morgoth

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "гощо":

    Това за което говориш трябва да е плъгин-хибрид. Обикновения и 5км не може да мине - говоря ти също за Лексус.
    Но и като цяло идеята не е да се кара само на ток, а компютъра да балансира с двата двигателя като по този начин вдига безобразно ниското КПД на бензиновия. Резултата е че 3,5л двигател гори колкото 2л чист бензин.
  • 5 Лупи

    17 0 Отговор
    Ние алтернативното гориво сме го открили още преди тия да се сетят, че може да съществува. Няма да се учудя ако процентно ние караме най-много хибриди по глава от населението в цяла Европа. Все пак всеки голф и астра са на газчица още от преди 20 години.