Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 12:29 224 220 55

Как да разберем дали следят телефона ни?

  • телефон-
  • подслушване-
  • местоположение-
  • код

С помощта на прости кодове можем да открием откраднатия ни телефон

Как да разберем дали следят телефона ни? - 1
Снимка: shutterstock.com

Безопасността през мобилният телефон винаги трябва да бъде приоритет. Знаем обаче, че с модернизирането на нашите телефони зачестяват и атаките към нас и нашите лични данни. Малко хора знаят, че е възможно да се провери дали смартфонът ни е бил обект на следене, при това само с елементарни кодове.

*#21# Този код ви позволява да разберете дали вашите повикванията или съобщения са били пренасочени. Информацията за евентуалните отклонения ще бъде показан на екрана на вашия смартфон. Тази функция е създадена най-вече за възрастни хора и малки деца, които най-често стават жертва на телефонни кражби или измами.

*#62# Наберете този код, ако желаете да разберете къде се отклоняват вашите разговори и съобщения. Шансовете да разберете това зависят не само от вас, но и от нивото на сигурност от другата страна на слушалката.

*#06# С помощта на този код може да разберете номера на IMEI (International Mobile Оборудване Identifier). Той ви позволява, в случай на кражба на вашия телефон да проверите местоположението му. Единственото условие е телефона да бъде включен, без значение дали е поставена друга SIM карта. Ако знаете номера на IMEI, вие може да разберете модела и техническите характеристики на телефона си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    57 12 Отговор
    ПРОБВАХ!!!!!! Дрън-дрън та пляс!!

    Коментиран от #30

  • 2 гост

    21 24 Отговор
    Къде се вкарва въпросният IMEI?

    Коментиран от #45

  • 3 marto

    67 20 Отговор
    С *#62# се активира пренасочване внимавайте
  • 4 Трифонов

    32 14 Отговор
    Просто е и работи. Дали обаче информацията, че си или не си пренасочван нанякъде, е достоверна или не, не е много ясно. Кодовете се набират, както се набира номер и после - зелена слушалка. Секунда по-късно информацията се показва на дисплея.
  • 5 гн Хокинг

    73 13 Отговор
    когато написах кога *#62# ми излезе този номер +359891265

    някой можели да ми каже как мога да разбера на кой е това и можели да се прекрати това прехвърляне ?

    Коментиран от #6, #53

  • 6 Стомаха

    52 13 Отговор

    До коментар #5 от "гн Хокинг":

    Това е номер на масажно студио в София, демек ходил си на ..........

    Коментиран от #40

  • 7 Лъчо

    38 27 Отговор
    Мога да ви предложа, един още по-пряк начин за да разберете дали ви подслушват, но без да знаете откъде? Просто пуснете запис на секс-телефон, където някоя гореща кака рецитира с пъшкане: вече съм гола...ох...чакам те...ох..да дойдеш..ох..после да ме докоснеш по..ох..и така няколко минути. Същевременно внимателно слушайте звуците от слушалката! Ако някъде чуете пъшкане ил и сумтене по линията, значи някоя ако ви подслушва! Е, това е сигурен метод.

    Коментиран от #43

  • 8 Гориян

    16 11 Отговор
    Kym marto №3:
    "Публикувано във факти.бг: С *#62# се активира пренасочване внимавайте "

    Не е така. Нищо не се пренасочва. Но щом го твърдиш, ще бъдеш ли така добър да разясниш накъде отива пренасочването след натискане на *#62#?
  • 9 Тошо

    10 3 Отговор
    http://www.geckobeach.com/cellular/secrets/gsmcodes.php
  • 10 питанка

    21 9 Отговор
    нито едим от тия кодове не ми беше приет..на виваком съм нещастен абонат..

    Коментиран от #25

  • 11 Diyana mitkova

    8 8 Отговор
    Dalie verno tova deto vikate nemo se vyarva
  • 12 как

    14 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: *#06# С помощта на този код може да разберете номера на IMEI (International Mobile Оборудване Identifier). Той ви позволява, в случай на кражба на вашия телефон да проверите местоположението му. Единственото условие е телефона да бъде включен, без значение дали е поставена друга SIM карта. - и как точно става това бе Ивчо? :)

    Коментиран от #20

  • 13 Николова

    12 8 Отговор
    При мен всичко сработи,яко!
  • 14 Sergo

    6 12 Отговор
    Работи.мно йако
  • 15 Бозмаров

    24 15 Отговор
    Представете си това да са кодове чрез, които позволявате да бъдете проследявани...
    По-добре не се занимавайте, не са хубави работи.
  • 16 Дими

    32 13 Отговор
    Как ще си разбереш IMEI след като тел. е откраднат? Ако се напише кода на друг тел. ще покаже неговия (на другия тел.) IMEI. Неможе на друг тел. да се въведе IMEI на изгубения и са се търси.
    Кодът служи само и единствено за показване на IMEI на текущия тел. и за нищо друго! Така че написаното по тази точка е пълна глупост!

    Коментиран от #17

  • 17 Хихихи

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "Дими":

    Димчо, моето момче, естествено, че ако даден телефон е откраднат (загубен) и не си си записал предварително неговия IMEI номер въвеждайки кода *#06# на друг телефон няма как да разбереш IMEI номера на откраднатия (загубения) телефон!! Тук въпроса към автора на статията е, ако си си записал IМЕI номера на телефона си и ти го откраднат как аджеба можеш да провериш местоположението му още повече ако в него няма СИМ карта?
  • 18 дръндрън

    29 14 Отговор
    Проста статия. ама и народа глупав.......
    "Техниката сложна, а народа пр_ст"
  • 19 Тошбиян

    28 7 Отговор
    Бе кви са тези глупости?като ви подслушват службите дори мобилния оператор няма да разбере че някой ви подслушва...ако искате да не ви подслушват ползвайте сателитен телефон или радиостанция със скрипт
  • 20 Минаващ

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "как":

    До #2,11,12 ...
    IMEI - това е идентификатор на самия апарат, не на SIM. За да се проследи, е нужно той да се представи на компетентен орган ( мобилен оператор или полиция).
    Има и други начини - аз съм на Windows Phone, чрез акаунта си в MicroSoft мога да наблюдавам на персоналния си комп. местоположението на апарата и други неща (също и на предния ми телефон, въпреки че е без SIM, нужно е само да му сложа батерията).
    Не зная как е при Android и IOS, но мисля, че и за тях има решения.
  • 21 До Минаващ

    27 5 Отговор
    Аз съм с самсунг ноте 5 и го изгубих миналото лято, веднага ми дойде на ума че имам самсунг апс акаунт и той ти позволява да тракваш телефона. Намерих го на следващия ден благодарение на неволната ми регистрация в самсунг :). Има апове като lookout и много други само с простичко гугъл търсене, дори някои от тях имат опция да заснемат потенциалният крадец чрез селфи камерата без той дори да разбере. Поздрави от беверли хилс, Калифорния :)

    Коментиран от #26

  • 22 Гост

    1 5 Отговор
    Когато въведа кода за IMEI и ми излизат два IMEI номера.Какво значи това,и кой е реалният IMEI?

    Коментиран от #33

  • 23 Един мармот

    7 3 Отговор
    Доста елементарна статия
  • 24 Семката

    28 5 Отговор
    Незнам от къде черпите тази информация но от личен опит по съдебните зали знам че искат ли да те подслушват, с какъвто и телефон да си, каквито и мерки да предприемаш е безмислено защото краиния резултат е един и същ.... Запис в съда. Не светещи лепенки, не нокии 8210 които бяха хит срещу подслушване хехехехе (извиняваите че се смея защото бях си купил 3) не ехо в телефона, защото и ехо не съм чувал, единственото спасение е да внимавате какво говорите по нелефона ако имате да криете нещо, другото са глупости. И тава че записват само 3 минути също е лъжа защато съм слушал записи на над 20 минути. Но за успокоение накрая ще кажа, това че при изключен телефон пак могат да те падслушват е най-галямата глупост, иначе не 6 а 667 затваря трябва да построят. А ако сте нармален човек които си изкарва хляба с честен труд няма никаква притеснение че някои ви слуша, защото няма толкова глупав съдя които да подпише заповед за подслушване на обикновен човек без оперативни данни и криминалво минало за това споко хора. Параноици винаги ще има, но докато сте по правия път никои няма да си направи труда да стои в полуосветена стая и да слуша дълги разгавори за домакинси рецепти и разговори за футбол
  • 25 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "питанка":

    И аз съм на виваком, но ми показа, не е виновен оператора
  • 26 JPower

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "До Минаващ":

    Повечето от Вас са прости хора с умни-smart--телефони....ако някой си мисли, че полицията подслушва чикиджииии сте в грешка.... Телефона е за среща.... махаш го и си вършиш работата.....иииии ако искат да те следят и подслушват НВМА СПАСЕНИЕ...
  • 27 Ман Гел Драхалевски

    7 7 Отговор
    УшеФ свичко знае.Иначе Суджук-партията нямаше да е на власт толкова дълго.
    Помните ли ушевите "кетчъри"и Радо-Отверката",който бастиса с ответка веществените доказателства от незаконното подслушване на политици?
    Взаимно се ядат,но и нас могат да ни прецакат ако УшеФ каже.
  • 28 Българин

    6 2 Отговор
    Телефона е СОЛАРИС - за около 15 000€. Работи с друг софтуер нямащ нищо общо с android, ios или друг комерс. Ако не ви се дават толкова пари, има ф-ми предлагащи защитен софтуер и вс. е крипт. С опции за "бял шум", отчитащи дори и "куфарчета" наблизо.... за около 25лв. месечна такса за ползване на софтуера. Дерзайте.
  • 29 Ваня

    7 0 Отговор
    Платени ми са тези кодове?
  • 30 Дали

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Плащат ли се тези кодове?
  • 31 До г-н Хонкинг

    1 1 Отговор
    И на мен ми излезе същия номер
  • 32 Гост

    1 5 Отговор
    Кода си работи .Всичко е О.К.
    На M tel съм

    Благодаря за инф.!
  • 33 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Значи че телефонът ти поддържа две сим карти. И двата са реални като на два телефона.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Преминаващ

    4 3 Отговор
    НАПИСАЛИЯ СТАТИЯТА да направи нещо добро за човечеството ! Например ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ГРЪМНЕ ! Така ще ни освобиди от тъпизми и ще компенсира загубените държавни средства по неговото "обучение" ... 😠
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Христо

    11 1 Отговор
    Не се занимавайте с глупости и безсмислени коментари. Ако ви подслушват батерията пада много бързо и загрява.
  • 38 12345

    10 3 Отговор
    Добре де, имея ми е 15 цифри и след него има /01. Какво е това?

    Коментиран от #49

  • 39 1312

    4 1 Отговор
    Няма значение какви работи пишете кодови модове ушаците извадиха 10листа чатове от телефона на приятел от месинджър + иЗтрити чатове и месинджър в полицията имаше 10 листа с различни чатове за всякви глупости също така и извадиха снимки от приложение в телефона value locker няма какво да стане обаче могат да следят
  • 40 Василка

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стомаха":

    Здравейте, след като написсах кода ми се появи един номер,как мога да разбера на кой е,има 3 липсващи цифри
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Skk

    3 0 Отговор
    Повече не съм се смял никога. :-). Тези кодове показват пренасочванията койте са направени. Телефона, който ви дава е услугата телефона е недостъпен в момента или абоната в момента разговаря, няма нищо общо с подслушва ето. За имей номера е друго, когато сложите каквато и да е карта вътре телефона използва този номер за да се регистрира в мрежата на оператора. Тоест вече се следи имей номера и 100 карти да смените на този телефон пак ще ви подслушват. Подслушването в България е масово, това че в съда не се ползва, те нека те хванат на място пък запис в съда защо им е. Има начин да се предпазите малко четене и всичко е ок. Полицията следи само ГСМ сигнала и некриптирания нет, това е за другото няма ресурс.
  • 43 Браво!

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лъчо":

    Разхили ме!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Киркор

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Със зор!!!
  • 46 Опа

    0 0 Отговор
    Добре де
    При мен са пет номера
    Meid
    Pesn
    Imei1
    Imei2
    Sn
    И следователно номера след тях преди беше само един имеи сега какво е това
  • 47 Riki

    0 0 Отговор
    За това lookout се заплаща
  • 48 Riki

    1 0 Отговор
    Тоест трябва да платя за да имам тази сигурност ако изобщо има сигурност?
  • 49 Изстрадал

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "12345":

    Значи са те прихванали и те подслушват. Аз така бях на стария телефон. Подслушват телефон а не сим карта, затова смени телефона.
  • 50 Атанас Велев

    7 3 Отговор
    Методи за следене по целия свят.
    В съвременния свят с напредването на технологиите правителствени служби като ЦРУ,ФБР И др. влкючително и Български могат да ви подслушват, следят в интернет
    и дори да ви снимат от охранителна камера в магазин, банка, бензиностанция и тн. телевизор, монитор когато те са включени в електрическата мрежа.Следенето се осъществява по целия свят, без вие дори да подозирате.
    Полицията както и службите могат да ви снимат и проследяват от военни сателити,
    снимащи с висока резолюция в реално време.Всичко, което правите може да бъде
    проследено и заснето.От телевизора ви снимат, например в къщи подслушват ви и
    следят какво гледате.По същия начин това става и с настолни компютри, лаптопи
    таблети и смартфони.Следи се всичко, което излиза на вашия екран или дисплей на
    таблета и смартфона.Дори да им падне батерията пак могат да ви следят....индуцира се ток от антената на устройството.Всичко, което пишете сайтове, пароли, видео, всичко,
    което съхранявате в паметта на телефона и таблета може да се проследи.Същото е и с настолния компютър дори и да е изключен кабела за интернет.Достатъчно е устройството да е включено в електрическата мрежа.Абсолютно всичко, което е на
    вашия екран се вижда от някоя правителствена служба стига да решат да ви следят.
    Знаят ви пароли, информация....всичко.Всеки един телевизор и монитор може да заснема видеоизображения, които се виждат на компютър от някоя правителствена
    служба дори и при изключен те
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пацо

    0 0 Отговор
    До #Luiziana
    Това в номер на гласова поща където се записват всички съобщения където можеш след това да чуеш.В зависимост от настройките на телефона ти.
  • 53 Подслушване

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "гн Хокинг":

    На полицията на кой да е 😀
  • 54 Sandra

    0 3 Отговор
    С кода *#62# ми излиза телефона на приятеля ми това какво означава
  • 55 Емил

    3 0 Отговор
    Има и друг сигурен и лесен начин, след като въведете *#06#трябва да ви изпише 15 цифренния индитифимационнен номер за разпознаване на телефона, пребройте внимателно бря на цифрите, ако не са 15 колкото трябва да са, значи със сигурност телефона ви е хакнат и обект на външно влияние и манипулация от външени лица