6 Февруари, 2017 04:16 1 833 2

Роботът - прилеп полетя (ВИДЕО)

  • робот-
  • прилеп-
  • полет

Машината лети и пикира като истински прилеп 

Американски учени създадоха летящ робот, вдъхновен от гъвкавостта и пъргавината на прилепите и техните крила, съобщи "Ню сайънтист".

И предишни роботи са имитирали птици и насекоми. Прилепите обаче са по-голямо предизвикателство за роботиката заради сложния скелет и резките промени в посоката на полета. Крилата на прилепите са много сложни, с над 40 стави, които променят формата им при полет.

Крилата на Бат Бот са опростена версия на оригинала - само с девет стави, обясниха създателите му от университета на Илинойс в Урбана-Кемпейн. Въпреки това те могат да се движат в много посоки.

Ставите са направени от карбонови фибри със свръхтънка силиконова мембрана, която имитира еластичната кожа на прилепите. Тази мембрана дава възможност за промяна на формата при запазване на опъната повърхност. Това е уникална способност за прилепите.

Бат Бот тежи само 93 гр. Той се контролира с малки двигатели в гръбнака. Има и сензори, които измерват ъгъла на ставите, за да може положението на крилото да се променя в движение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Кога ли ще полети и човек по този начин!?

    Коментиран от #2

  • 2 пилота

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    когато човек стане 93 грама и той ще полети така ...