Last news in Fakti

8 Февруари, 2017 14:14, обновена 8 Февруари, 2017 14:53 4 073 2

Технологиите са благословия, не проклятие

  • технологии-
  • бъдеще-
  • шимон перес-
  • гари шапиро

Те са сила на доброто, разбиващи всякакви граници, убеден е Гари Шапиро

Технологиите са благословия, не проклятие - 1
Снимка: Shutterstock

Коментарът е на Гари Шапиро за TechDirt. Гари Шапиро е президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на потребителска електроника (CTA), търговска асоциация в САЩ, представяща над 2 200 компании за потребителска електроника.

Тези думи не излизат от устата на гиганти в технологичното предприемачество като Стив Джобс или Бил Гейтс, нито пък от тази на новак като Марк Зукърбърг. Мъдростта да подхранваме и развиваме технологиите е на прозорлив човек от съвсем различен сой.

Чух Шимон Перес да споделя тази идея по време на мое посещение в Центъра за мир „Перес“ през юни, три месеца преди бившият президент и министър-председател на Израел да почине. Той виждаше иновациите и технологиите като средства за напредък на света. Виждаше ги като сила на доброто, разбиваща както националните граници, така и политическите.

Проникновението на Перес беше в разрез с дистопичния коментар на равина лорд Джонатан Сакс, за когото компютрите и радикалния Ислям са „двете заплахи“ на века, над които надделяват единствено „настойчивостта за достойнство на човешката личност и за светостта на човешкия живот“.

Противно на това, аз вярвам, че иновациите и технологиите ще помогнат за победата над тероризма и ще запазят и подобрят човешкия живот.

Иновациите и технологиите са удължили нашия живот – повечето деца, родени в началото на 20 век едва са доживявали 50-ия си рожден ден, а сега средната продължителност на живота в САЩ е почти 79 години. Изкуственият интелект е пръв помощник на лекарите при сложни диагнози. Триизмерният печат снабдява с евтини протези всички онези, които не могат да си позволят друго лечение. Дронове доставят кръвни банки и лекарства от първа необходимост в развиващите се страни.

Равинът трябва да обясни твърдението си как „всяка нова технология помага на малцина и вреди на мнозина“ на парализираните пациенти, учещи се да ходят чрез системи за виртуална реалност.

И докато Сакс заклеймява идеята за автономни автомобили, подобна иновация може да спаси десетки хиляди животи годишно само в Съединените щати. Повече от 35 000 души са загинали по пътищата за изминалата година само там, а статистика на федералното правителство сочи, че приблизително 90 процента от катастрофите са предизвикани от човешка грешка. Разрешаването на подобен проблем със сигурност ще съвпадне с целта на Сакс за „светостта на човешкия живот“.

Също така равинът се притеснява, че технологиите ще застрашат „достойнство на човешката личност“. Очевидно той не е взел под внимание достойнството, което автономните автомобили ще дадат на хората с увреждания, осигурявайки им свобода и независимост, на каквато не са се и надявали. Способността да разчитат пътни знаци или да реагират бързо в дадена ситуация няма да е нужна. Ще могат да пътуват сами.

Сакс се притеснява още, че лекарите ще бъдат заменени от роботи с изкуствен интелект. Въпреки това, ако моделът на здравеопазване се запази, в САЩ няма да достигат около 124 000 доктори до 2025 година. Безжичната апаратура и телемедицинските технологии ще направят така, че американците да се срещат с лекар единствено при сериозна нужда.

Високотехнологичната дистанционна грижа ще свали голяма част от бремето да пътуваш, за да се срещнеш с доктор, намалявайки задръстванията и облекчавайки болногледачите. Развиващите се технологии са „мицва“, те са дар, та дори чудо за страна, в която 10 000 души дневно навършват 65 години. Иновациите в здравните технологии могат да разрешат възникващата криза в здравеопазването – те трябва да се използват, а не да всяват страх.

Разбирам опасенията на Сакс, че нарастващото използване на технологии застрашава както работните ни места, така и контактите ни едни с други. Всяко едно изобретение обаче – от колелото до завода за автомобили, та до Интернет, е повлияло на методите на работа на човек. Определени работни места са били загубени, да, но нови такива са били създадени.

Нещо повече – хората са живели по дълго, хранейки се по-добре, запазвайки здравето си и събирайки нови и нови знания. Иновациите и неограниченият брой ползи, които носят със себе си, ни позволяват да изкачим пирамидата на Маслоу за потребностите - от оцеляването чрез храна и подслон до любовта и задоволителните връзки.

Остава обаче въпросът дали нашата любов към технологиите и възхищението от „нещата“ значат, че жертваме човечността си, избирайки устройства в ръцете си пред хората около нас. Огледайте се и станете свидетели на морето от тихи хора, втренчени в мобилните си апарати. По-лоши ли са тези устройства от алкохола, наркотиците, хазарта и останалите изобилия?

Като родители ние трябва да задаваме границите и да бъдем пример за подражание. Трябва да се наслаждаваме на хората около себе си чрез петте си сетива и да оставим тези чудеса на технологията да бъдат инструменти за живеене, но не и да контролират всяко наше преживяване.

През юни Шимон Перес ми обясни, че многото данни ще доведат до нова ера на способност на предсказване и че именно тази предвидимост ще подобри света. Спомням си как каза „4 000 години заповедите ще пазят морала. 68-годишният Израел ще продължи да ги дава на света“. Неговата цел беше Центърът за мир да се превърне в Център за иновации.

Технологиите променят живота ни за добро – повишават сигурността ни, намаляват човешките грешки по пътищата, спестяват ни ходения на лекар, облекчават работата ни. Правейки това, те подобряват светостта и достойнството у хората. А това е благословия, не проклятие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гена Отварачката

    1 3 Отговор
    Напълно сте прав, сър! Технологията е истинска благодат! Новиет ми вибратор с вустачки е истинско бижу! Очаквам да направите и с гъдел по избор ис настройки?
  • 2 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Зависи от гледната точка. От една страна, да технологиите улесняват изключително живота на хората в много аспекти и това ще продължава все повече. От друга страна технологиите ни откъсват от средата от която сме произлезли - природата. Може би е добре да се балансира между двете крайности. Аз лично не искам да живея като отшелник, но и не бих живял като "бот" във виртуална реалност.