14 Февруари, 2017 14:06 4 805 8

В САЩ откриха море от въглерод

  • вълерод-
  • йелоустоун-
  • геофизика-
  • геология
В САЩ откриха море от въглерод - 1

Геофизици от Франция и Великобритания са се натъкнали на гигантско море от разтопен въглерод в западната част на Съединените щати. За необичайната находка съобщава сайтът на лондонския кралски университет "Холоуей".

Въглеродното море са намира под най-големия супервулкан Йелоустоун. За да го изследват, учените са използвали 583 датчици, най-големия в света масив от сензори за измерване на вибрациите във вътрешността на планетата и определяне на състава на слоевете.

В САЩ откриха море от въглерод

Огромният резервоар от въглерод, разтворен в мантията на Земята, лежи на дълбочина 350 км, а площта му достига 1.8 млн. квадратни километра. Приблизително в средата на територията над него се намира Йелоустоунската калдера. Според геофизиците въглеродното море се е образувало от наслагването на Тихоокеанската и Северноамериканската тектонични плочи под влияние на въглеродния двуокис и водата.

Находката налага кардинална преоценка на предполагаемото количество въглерод, което се съдържа в земната мантия. Досега се смяташе, че в нея има едва 10 млрд. тона, но след откритието учените вече говорят за 100 трилиона тона. Човечеството изхвърля в атмосферата много по-малко въглерод, отколкото се крият в недрага на планетата, което пък дава основания за преразглеждане на особеностите на глобалния въглероден цикъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 2 Отговор
    Моля ви, не говорете така! Сега как ще оправдават харченето на трилиони долари, за справяне с "Глобалното затопляне"?
    Как ще се търгува сега за милиарди долари с т. нар. "Вредни емисии"?

    Значи все още имало истинска наука - дано не е за кратко!
  • 2 морски

    7 1 Отговор
    В Черно море има повече и какво от това.

    Коментиран от #5

  • 3 Д'Мин

    9 0 Отговор
    А този въглерод скоро ли ще излезе на повърхността на Йелоустоун?
  • 4 Коз Иак

    7 3 Отговор
    Мурзаци, вижте технологиите к'во правят, а вие само мечтаете да се върне "ОНОВА" време , в което да си бездарен полуинтЕлЕгЕнт , но партийноугоден беше супер. Никой не изисква нищо от теб , можеш по цял ден да си тъпееш и знаеш ,че нищо не можеш да постигнеш. Е имам новина за Вас : Другарите решиха ,че са събрани мнооооогоооо, мнооогооо кинти и за да ги харчат трябва да има демокрация , за да се осигуря якия харчалък на комуто е нужно, т.нар. правилни хора - строители , с куфарчета. Така че се настанете удобно в яката им схватка и изчакайте 20-30 години партийната енергия да се претопи в поколенията и децата, и внуците ни да заживеят в държава от закон и ред!
  • 5 Другата Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "морски":

    В Черно море има и много сероводород който може да се използва за добив на енергия. Имаше вече успешен експеримент за добив от дълбочина.
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Да се надяваме, че няма да види бял свят това море, иначе - всичко ще измре
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фриман

    3 0 Отговор
    Трябва да осъдим Америка,че ни излъгаха и предоставиха лъжливи данни за тяхното въглеродно съдержание в земята в стотици пъти,което ще води до замръсняване на световна екология!))и да го наречем въглегейт!)дали ще плащат?как мислите?