9 Март, 2017 17:03, обновена 10 Март, 2017 13:26 7 466 7

Сферична гума с изкуствен интелект

  • goodyear-
  • eagle 360 urban-
  • женева 2017
Сферична гума с изкуствен интелект - 1

Американският производител на автомобилни гуми Goodyear представи прототип на сферична гума, която може да се търкаля във всички посоки. Eagle 360 Urban е обвита в изкуствена кожа на каучукова основа и се крепи към шасито на колата посредством магнитна възглавница.

Сферична гума с изкуствен интелект

В "опаковката" на футуристичната гума са вградени датчици, които събират информация за пътните условия. Изкуствен интелект обработва данните и адаптира грайфера на гумата към всяка конкретна ситуация посредством възбудители, които разтягат или свиват различните фрагменти от "кожата". При движение по мокра настилка се образуват каналчета, на пресечен терен - клинове за зацепване и т.н.

Сферична гума с изкуствен интелект

Eagle 360 Urban запомня шаблоните на протектора и да споделя натрупаната информация с други автомобили със същите гуми. Допълнителен плюс е способността на новия Goodyear да продължи да се движи дори при спукване. Ако сензорите установят нарушения в целостта на външното покритие, гумата започва да се търкаля така, че повредените участъци да не докосват асфалта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гхтйкллтил

    7 1 Отговор
    само на баварци не ги слагаите
    че освен колите и гумите
    ще са интигентни от собствениците
    в българия де
  • 2 Дядо поп

    13 2 Отговор
    Гума без джанта-не виждам бъдеще.Как пред дискотеката
    ще се разбере,кой е гъзаря?
  • 3 хммм

    7 0 Отговор
    Интересно как стои въпросът с контактната площ...
  • 4 123

    5 1 Отговор
    По-Интересно стои въпросът как ще се задвижва целия автомобил и каква скорост може да достигне. Тук двигател няма да има = гумите ще задвижват, но нещо не ми се чини да стане. Като концепт на хартия и 3д графика не е лошо, но на практика ...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Ivan S

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Ел. двигател в самата гума, безжично зареждане от самия автомобил. Или постоянно променяне на полюсите между гумата и автомобила, нещо като Railgun технологията.
  • 6 Ivan S

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    П.С. Или едно централно двигателно колело, като на гондолите по селските панаири. Другите само носят конструкцията и я управляват.
  • 7 Шумифен

    0 0 Отговор
    Това вече сме го виждали,и то доста отдавна.Макар и във фантастичен филм-"Аз,роботът",през доста далечната вече 2004година.Там героят на Уил Смит караше AUDI с точно такива гуми.Само че не носеха бранда GOODYEAR. Готов съм да се обзаложа,че точно от там американците са взели идеята.