16 Март, 2017 09:57 1 486 0

Тревожно! WhatsApp уязвим на хакерски атаки

  • whatsapp-
  • приложение-
  • хакери-
  • уязвими-
  • снимка-
  • telegram-
  • чатове

Експертите дават съвети как да се предпазим

Тревожно! WhatsApp уязвим на хакерски атаки - 1
Снимка: Shutterstock

Две приложения, които до този момент се считаха за добре защитени, са уязвими на хакерски атаки, написа сайтът Check Point. Скорошните разкрития на „УикиЛийкс“ засилиха притесненията, че правителствени организации и хакерски групи могат да извлекат информация от телефоните и устройствата на милионите потребители.

Уязвими са приложенията за изпращане на съобщения WhatsApp и Telegram, които са широко използвани в цял свят. Много юзъри са загрижени за своята поверителност и лична информация, включително снимки и контакти.

Експертите обясняват механизма, по който е възможно хакерите да извършат киберпрестъплението. Първата стъпка е изпращането на снимка, която на пръв поглед изглежда безобидна. Тя съдържа зловреден код, който ще послужи като „врата“ към информацията на потребителя. Файлът може да съдържа атрактивно съдържание, което да увеличи шансовете юзъра да пожелае да го отвори.

Тъй като съобщенията са криптирани, WhatsApp и Telegram са буквално слепи за тяхното съдържание, което ги прави неспособни да предотвратят атаките. Предстои да бъде доказано дали действително милиони потребители са изложени на риск.

Получавайки пълен достъп до акаунта и информацията към него, хакерът може да се добере до контактите, снимките и съобщенията на своята жертва.

Първа стъпка – изпращане на снимка, втора – потребителят отваря снимката, трета – акаунтът вече е хакнат. По този начин специалистите от Check Point обясняват схемата, която буди тревога. След като акаунтът вече е хакнат, снимките и чатовете на потребителя вече не са достъпни само за него.

Само WhatsApp има близо милиард потребители в световен мащаб. Експертите съветват потребителите да не отварят подозрителни снимки и файлове от непознати юзъри, както и да се разлогват от устройствата, които не ползват редовно.

Тревожно! WhatsApp уязвим на хакерски атаки
Снимка: Checkpoint


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА