7 Август, 2017 10:12 14 166 6

Какво може да се случи ако сте без предпазен колан отзад

  • iihs-
  • предпазни колани-
  • задна седалка-
  • автомобили-
  • катастрофа
Какво може да се случи ако сте без предпазен колан отзад - 1

Незакопчани предпазни колани на задната седалка е едно от най-често срещаните явления у нас. Мнозинството от пасажерите въобще не се замислят за колан, когато седнат на задната седалка, мислейки си, че там е безопасно.

Това обаче съвсем не е така, а при евентуална колизия по-потърпевшите са хората отпред. Нагледно, защо се получава така, ни показват специалистите от американския институт по пътна безопасност (IIHS).

Вижте видеото, замислете се и започнете да поставяте предпазните колани, когато сте на задната седалка на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 8 Отговор
    Нз, аз като активен шофьор, когато возя човек е с колан. Ако не иска да го слага да хваща автобуса, там не е задължително.
  • 2 Гост

    12 2 Отговор
    Любопитно ми е сега като има толкова нагледен материал дали ги пускат тези клипчета на курсистите да видят какво става ако не ги ползват и не искат и от другите в МПС-то да ги ползват.

    Коментиран от #3

  • 3 Random

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    То си е за тях
  • 4 Mercedes-Benz

    19 1 Отговор
    Хубав видеоклип, но съм сигурен, че и след като Ганьо и Ганьовица го видят няма да си вземат поука, все пак коланите са за балъците нали така? Друго си е да го закопчаеш зад теб, за да си готин и да гледаш лошо от колата!

    Коментиран от #5

  • 5 Зеро

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "Mercedes-Benz":

    Аз съм с по-стар модел автомобил и нямам колан на задната седалка. И не мисля, че колана би спасил живота на човека, а еРЕФЛЕКСА. Защото колана е преметнат през гръдния кош и рязкото накланяне напред и последващото възвратно оттласкващо движение след спирането на тялото в колана по нищо не отстъпват като да се блъснеш в предната мека седалка и да се върнеш назад.... Единственно предните колани са малко по-полезни... Да, на краш тестовете е реално така, но в живота има редица подробности, че никога не можеш да предвидиш какво ще се случи при реална катастрофа и с кого? Повечето катастрофи са спонтанни и реално ни сварват неподготвени дори с ейрбеци колани на ушите.... Но добрият рефлекс може поне малко да ти помогне. Примерно като да сриташ вратата и да скочиш настрани миг, преди пияндурникас джипа да се натресе отпреде ти. Ако имаш колан си безпомощен и нямаш шанс. Един джип отнесе и разполови трактор...какво би ти помогнал колана? Лесно се плюе тру0но се оправя.... Ако депутатите имаха и грам мозък в тиквите, нямаше да гласуват задължителните фарове на слънчева светлина - огромен топлинен поток, ненужно пропиляна енергия и разход на консумативи... Остави какво ти набиват в тиквата разни интереси популисти, гледай опита си, питай патили и мисли....! Защото и с колан и без колан няма гаранции при катастрофа....
  • 6 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Напълно съм съгласен със "Зеро" по всички пунктове !! Аз не потеглям с пътник без колан , единствено заради санкцията-нямам излишни пари! Дано никога не разбера каква е ползата от предпазните колани, ни на предни, ни на задни седалки.Естествено, че е безсмислено в слънчев хубав ден да си с някакви светлини. Но лошото е, че нашенеца не е на ясно като водач на МПС, какво означава "намалена видимост" и кое е първото, което трябва да стори в такъв случай!!! В далечната 1980 г.във Варшава, на Алея Вилановска, при хубав слънчев ден, из невиделица заваля хубав пролетен дъжд. Всички автомобили, като че ли бяха на един шалтер, включиха къси светлини! До колко съм бил по него време и аз шофьор, но останах удивен, защото само след 7-8 минути дъждът спря и светлините на колите угаснаоха. Човекът до мен бе професионален шофьор, засмя се и рече: "Така е ,бате-намалена видимост. И в нашия правилник го пише." А СЕГА по селските пътища у нас, на свечеряване, баш-шофьорите угасят светлините. За икономия, а там и КАТ няма !?!?