Last news in Fakti

7 Август, 2017 13:55 1 525 3

Люксембург прие закон за космическите ресурси

  • люксембург-
  • закон-
  • космос
Люксембург прие закон за космическите ресурси - 1

Великото херцогство Люксембург не може да се похвали с особени постижения в колонизирането на Космоса, но предвидливо прие изключително важен закон за защита на правата за добив на полезни изкопаеми в извънземното пространство.

Съгласно новия закон всеки частен предприемач или компания може да добива всякакви минерали и ценни материали в Космоса. За целта обаче трябва да отговаря на едно задължително условие - да има регистрирано представителство в Люксембург.

Властите в херцогството неслучайно бързат с уреждането на тази правна рамка, коментират наблюдатели. Приемането на закона за космическите ресурси вече е предизвикало сериозен приток на чуждестранни инвестиции в размер на €1 млрд., който властите очакват тепърва да се усилва.

Министър-председателят на държавата-джудже Етиен Шнайдер има амбициите да наложи говорения от около 500 000 души люксембургски (източнофранконски вариант на немския) като официален космически език.

Люксембург обаче вече изостава от челния опит в предявяването на претенции към богатствата на извънземното пространство. САЩ се оказаха още по-предвидливи и още през 2015 г. приеха закон, който защитава правата на американските компании върху собствеността и добива на космически ресурси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ггъ

    4 0 Отговор
    Аз от тоя люксемберг имам спомени само на зверски задръствания и нежеланието на хората да говорят англииски. Но не знам за какъв люксембургски ми пишете като всичко живо там ми шпрехаше на френски.
  • 2 Дедо ви

    3 0 Отговор
    Ако може да налапат и космоса ....
  • 3 Умни хора

    6 0 Отговор
    Малки, но ще печелят от космоса, а в България ще затрием института за космически изследвания, да не би учените да взимат нормални заплати. Гола вода са си партийците дето ни управляват