Last news in Fakti

23 Август, 2017 11:20 16 240 23

Откриха нов източник на литий

  • литий-
  • вулкан-
  • супервулкан
Откриха нов източник на литий - 1

Учени от Станфордския университет в САЩ откриха перспективен източник на големи количества литий, основния компонент за съвременните акумулаторни батерии. Според изследователите ценният елемент се съдържа в изригващата от кратерите на супервулкани лава.

В момента литий се добива от естествени находища най-вече в Чили и Австралия. Постоянно увеличаващото се търсене на елемента обаче изисква все по-големи обеми. Според Томас Бенсън от Станфорд новият източник може да покрие нарастващите нужди на индустрията.

Супервулканът се отличава от обикновения по обема на изригващата за един активен цикъл лава (над 1 000 кубически метра). Новото откритие позволява добива на суровината по протежение на целия т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, в който са съсредоточени над 60% от супервулканите по света.

Откриха нов източник на литий

Учените са изследвали химическия състав на лавата, изригнала преди повече от 1 милион години в щатите Невада и Орегон. Находките дават повод за оптимизъм, че ще бъде открит практически неизчерпаем източник на ценния елемент.

Литият се използва за производството на батерии, които се използват в практически всички сфери на съвременния живот от смартфоните до електромобилите. Дефицитът на суровината забавя темповете на развитие на нови технологии и в частност - транспортната сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РБС

    39 58 Отговор
    ...ей пак тези мръсни западняци....няма ли любимата на всички празноглавци Россия да измислят, да открият нещо за благото на човечеството....

    Коментиран от #8

  • 2 СТАР РУСКИ МЕТОД

    40 49 Отговор
    Сигурен съм че някой русофил или самите руснаци ще докажат че те отдавна са открили този метод но бил изоставен като безперспективен !!
  • 3 Лупи

    76 22 Отговор
    Наистина колко психично болен трябва да си в новина нямаща нищо общо с Русия да си пуснеш мозъчната пръдня и да си демонстрираш дебилизма. Злобата е вредна имайте го в предвид, а явно при вас е в излишък.

    Коментиран от #14

  • 4 Мъко москалска

    20 30 Отговор
    Ха партенките си мислиха, че лития е на изчерпване...
  • 5 Един

    28 8 Отговор
    На ден слушаме за поне 3 пробива в разработката на батерии и по 1 нов източник на суровини...

    другарЕ електричарЕ, айде изчакайте да извадят първите количества за промишлена цел и тогава викайте ура. Нали знаете "Хоп" е след кат скочиш не преди ;)
  • 6 mediator37

    21 11 Отговор
    Опорната точка на краварите:
    - Ооо, литий ли, че ние ще го гребем с кофите от вулканите, литий да искаш, пръснат безстопанствено по целия Тих океан. Литият не ни е проблем, толкова сме умни и технологични, че от молекулите въздух ще го вадим. Още като изригва магмата на 3000 градуса и ще го заделяме в кашони.
    Демек (тоест) да не си помислите, че точно в този момент пращаме още 4000 войника и бронетехника в най-богатата на литий страна Афганистан, защото се задава голям глад за литий в света и ние вече сме подложили правилните договори с правилните (американски) фирми на правилното афганистански марионетно правителство, което като го избираха на честни и демократични избори американски рейнджъри с М16 на гърба носиха урните с бюлетините. Нее, не си мислете, че е заради лития. Тази допълнителна дивизия отива там просто на разходка, заради хубавия климат и доброто обслужване по заведенията.

    Коментиран от #9

  • 7 Stefan

    6 3 Отговор
    Никой не казва докъде стигнаха разработките за Управляем термоядрен синтез. Руснаците бяха близо да 1 секунда още през 70-те и 80-те години. САЩ използват со2 и лазарен лъч и мисля, че имат и студен ядрен синтез, но го крият. Явно нямат интерес, защото ще се произвежда най-евтиния ток и няма да има енергиино робство. А литий има неограничено количество в морската вода, доколкото знам.

    Коментиран от #10

  • 8 графен

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "РБС":

    Измислили са ...руснацуте ГРАФЕНА от който се правят СУПЕРКОНДЕНЗАТОРНИ БАТЕРИИ....в пъти по добри от литиивите и се зареждат за времето на пълнене на бензинов резервоар...Може ли мозъчето ти да възприеме такова нещо
  • 9 трололюбец

    12 10 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Чети поне статиите преди да си праскаш по опорни точки ! Лития е в АВСТРАЛИЯ , а не в Афганистан , там освен опиумен мак друго не можеш да намериш , ама пусто нали трябва да си изкараме копейките !

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Stefan":

    Литий наистина има предостатъчно в морската вода , но е около три пъти по-скъпо да се извлича от нея , отколкото от земни находища , но от друга страна пък това значи , че никога няма да му се вдигне цената повече от три пъти , защото има алтернативен добив . Но и това няма да стане , защото само след 15-20 години цялото нужно количество ще може да се добива само от рециклирането на стари батерии
  • 11 mediator37

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "трололюбец":

    "Афганистан е Саудитска Арабия на лития."- стар лаф на икономически анализатори от периода непосредствено след 11.09.2001г. , който не си го чувал.
    Обяснява окупирането на Афганистан от войски на НАТО същата година. Най-големите залежи на литий в света са в Афганистан. И не само на литий.

    Коментиран от #12

  • 12 трололюбец

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Най-големите производители на литий са Чили и Аржентина, които контролират 60% от годишния добив на планетата. Австралия и Китай държат други 30%, а останалите 10% се добиват в САЩ и Русия. Американската агенция по екологични изследвания оценява резервните залежи на литий на 13 милиона тона, като повече от половината се смята, че се намират в Боливия.
    http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/19915-otkyde-idva-litiiat/
    http://greentech-bg.net/?p=4497
    Казах ти да не караш по опорни точки , а "икономическите анализатори " на заплата в Москва си ги задръж за себе си !

    Коментиран от #13

  • 13 mediator37

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "трололюбец":

    Казах "най-големите залежи", не производител. Чети фнимателно.

    Коментиран от #15, #21

  • 14 кроко

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Лупи":

    В по горната новина за новото електромагнитно руско оръжие путиноидите също коментират за амеиканците макар те да нямат нищо общо с дадената статия ! 2 въпоса : Да ги смятаме ли тяхните коментари за мозъчна пръдня и демонстрация на дебилизъм ?
    Защо ти там, не им правиш на тях забележка и не се възмущаваш ?
  • 15 трололюбец

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    А аз ти казах ,че продължаваш да говориш глупости . Никакви "големи" залежи няма в Афганистан , а и в любимата ти Русия , хората даже картинка са ти нарисували , че находищата са по ръба на Тихоокеанската плоча , а другата такава е в средата на Атлантическия океан по дъното ! Оттам ли ще ходиш да "копаш" ?

    Коментиран от #16

  • 16 Истината винаги боли

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "трололюбец":

    http://m.dnevnik.bg/sviat/2017/03/13/2934265_afganistan_predlaga_sasht_da_investirat_v_litievi/

    Коментиран от #17

  • 17 трололюбец

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Истината винаги боли":

    И къде точно в тази "значителна" новина видя , че в Афганистан има "огромни" залежи или като прочетеш милиарди значи , че е чудо невиждано ? Я прочети по-добре това :
    В мексиканските щати Сакатекас и Сан Луис Потоси (Zacatecas y San Luis Potosi) е открито най-голямото в света находище на литий.
    По данни на мексиканските геолози находището заема площ от 37,679 хиляди хектара. Съдържанието на литий е уникално високо - 830 грама на тон, двойно над известните досега находища.
    През миналата година са произведени 83,5 хиляди тона литий. Най-големите производители са Чили, Аржентина и Австралия - добиват 82% от лития.
  • 18 трололюбец

    5 2 Отговор
    Литиевият резерв е намерен в Рок Спрингс Ъплифт в югозападната част на щата Уайоминг, където „предварителните анализи на течни проби … показват, че резервоарът, покриващ около 25 квадратни мили площ … може да съдържа 228 000 тона литий: достатъчно, за да задоволи годишното търсене в САЩ,“ според учените. Това не е всичко. В най-добрия случай може да се окаже, че находището е с площ 2000 квадратни мили и „може да съдържа 18 милиона тона литий, еквивалентно на около 720 години от настоящото световно производство на литий.“

    Басейнът в Рок Спрингс в много отношения е оптимален за добив на литий. Според изследователите от университета, там са налице ниски нива на магнезий (който трябва да бъде отстранен преди литият да може да се извлече), а и литият е на дълбочина, която означава висока температура и налягане, което опростява процеса на добив. Освен това мястото се намира на 30 мили – т.е. около 45 км. – от база за калцинирана сода – необходим ресурс за производството на лития.
    Литият е далеч от рядък – в Боливия например има достатъчно литий за 4,8 милиарда електрически автомобила !!!!!!
    https://greentech.bg/archives/40960

    Коментиран от #19

  • 19 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "трололюбец":

    Напиши в google полезни изкопаеми Авганистан и всичките ти опорни точки отиват по дяволите.

    Коментиран от #20

  • 20 трололюбец

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Димитър":

    Не знам колко пъти трябва да ви се повтори един прост факт , за да влезе нещо в задръстените ви глави ? Да , в Афганистан има залежи , както и в ред други страни , но те нито са "огромни" , нито с достатъчно ниска себестойност , за да станат световно значими и по тая причина още бая време ще си останат на "книга" ! Специално за лития са под 5% от световните и не виждам кой луд ще тръгне да прави метани на талибаните при положение , че само в Аржентина , Чили , Боливия и Мексико има предостатъчно за 1000 г напред , а Китай и САЩ (най-големите потребители) имат собствени залежи покриващи нуждите им ! Крайно време е да преживееш , че света спокойно ще мине без "ресурсите" на Раша и "сателитите" и !

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    Между другото лития е най-малката част като относително тегло в батериите така , че по добре гледай къде са "находищата" на никел , кобалт и манган , а и след 4-5 години има големи шансове да се използват съвсем широко достъпни материали
  • 22 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "трололюбец":

    В случая ти си със задръстена глава.Вижда се че си платен трол,но поне не се излагай.http://m.dw.com/bg/несметните-богатства-на-афганистан/a-15912156

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Димитър":

    Ще се опитам да го кажа като на първолак , макар че ефекта най-вероятно ще е същия . В следващите 10-15 г. през които лития ще бъде актуална суровина , в Афганистан НЯМА да има добив , а след това никой няма да се интересува дори от петрола , та камо ли от изкопаеми добивани чрез открити мини ! Общо взето трябва Афганистан да стане необитаем , за да реши някоя световна компания да заложи милиарди и чака благоволението на талибани , при положение , че има сто пъти по-сигурни места по света и по-богати на залежи също . Пък ти си мечтай !