20 Септември, 2017 13:19 1 092 1

Невронна мрежа предугажда Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • невронна мрежа-
  • диагностика-
  • изкуствен интелект

Италиански учени от Университета в Бари създадоха уникален алгоритъм, който открива микроскопични структурни изменения в човешкия мозък 10 години преди появата на първите симптоми на болестта на Алцхаймер. Така на пациентите се дава шанс да противодействат навреме на най-известната и разпространена форма на деменция.

Болестта на Алцхаймер все още не може да се лекува. Единственият метод за противодействие на заболяването остава навременната диагностика. В колкото по-ранен стадий бъдат установени измененията в мозъка, толкова по-ефективно могат да запазени когнитивните способности.

Изкуствената невронна мрежа на италианците използва алгоритми, съставени след сравнение на резултатите от магнитно-резонансната томография на 200 здрави и болни хора, пациенти със слаби когнитивни разстройства, анализ на невронните връзки и протичащите в мозъка процеси.

Прогнозите на изкуствения интелект показват 86% точност. Учените продължават да подобряват точността на диагностиката и се надяват методиката им да получи широко разпространение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Пише, че не се лекува. Какво от това, като се диагностицира 10 години по рано ? Просто ще знаем 10 години по рано, кога ще изперкаме !!!