Last news in Fakti

25 Септември, 2017 15:15 2 378 7

Капсула спасява от цунами

  • капсула-
  • цунами

Изобретатели от американския град Сиатъл създадоха сферична капсула, която може да спаси живота на двама души от най-различни природни бедствия, включително цунами. Конструкцията е изградена от авиационен алуминий и издържа много тежки натоварвания.

Survival Capsule се затваря херметично и никога не потъва, а на борда има провизии за пет дни. По желание на клиента към оборудването може да бъдат добавени обезопасителни колани, суха тоалетна, слънчеви панели и дори музикален плейър.

Скот Хил и Джулиан Шарп се захващат с проектирането на капсулата след цунамито в Индийския океан преди 13 години, което отне живота на стотици хиляди. Инженерите са разработили пет модификации с различни размери, най-вместителната от които може да приюти 10 човека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MasterBoy

    17 1 Отговор
    Интересно кислорода за 5 дни къде се съхранява :-)

    Коментиран от #2

  • 2 некойси

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "MasterBoy":

    По-интересно е ако си ял кисело зеле с боб преди това какво става. Тогава ще се разбере колко точно херметически затворена е капсулата.
  • 3 Варна

    12 0 Отговор
    Ясно, е че идеята е взета от спасителните плотове по корабите, само дето е било добре да се консултират повече със специалистите по морската спасителна техника.
    - Филистринът ( прозорчето) трябва освен да е от закалено, дебело стъкло ( и триплекс)... - И да е с предпазен люк, защото тази капсула ще бъде иначе добър ковчег!
    - Налягането на см.куб. обикновено е нечовешко при Цунами и освен това водата носи със себе си и увлича с бясна скорост много предмети, които ще превърнат въпросното стъкло в чудесна дупка за пълнене с морска вода...
    - Тоест ако искат тази капсула да не стане консерва за осолено човешко, е добре да поработят още малко поне според мен!
    - Само с порционите и сухи тоалетни няма да стане!

    Коментиран от #5

  • 4 гого

    6 0 Отговор
    абе от къде толкова мисъл в главата на американци.....
  • 5 Пабло

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Спасителният плот не е ли самонадуваем сал с палатка отгоре? Това ми прилича на батисфера.
  • 6 РЪБ

    5 1 Отговор
    НАПРАВО ГЕНИАЛНО КРАВАРСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ!!!!.......НИЩО ,ЧЕ ЩОМ ОТВОРИШ ВРАТАТА ДА СИ ПОЕМЕШ ВЪЗДУХ И ОТ СНИМКАТА ЛИЧИ , ЧЕ ВЕДНАГА ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С ВОДА И ЩЕ ПОТЪНЕШ ДО 10 СЕКУНДИ..........
    АКО ВЪОБЩЕ ПРЕДИ ТОВА НЕ СИ СЕ ЗАДУШИЛ ВЪТРЕ ОТ ЛИПСА НА КИСЛОРОД,КОЙТО ЩЕ ИМ ТИГНЕ ЗА ОКОЛО 10 МИН....?!
    ГЕНИАЛНО ПО КРАВАРСКИ!!!!!!!!!!!
  • 7 Ники

    1 0 Отговор
    Момента с кислорода е доста неясен ...