27 Септември, 2017 10:45 2 744 4

Производител на прахосмукачки се захваща с електромобили

  • dyson-
  • джеймс дайсън-
  • прахосмукачка-
  • електромобил

Британската компания за битова техника Dyson, известна с прахосмукачките си, разработва цяла гама електромобили. Производството им ще започне през 2020 г. в нов завод в Уилтшър, Югозападна Англия, съобщава Auto Express.

По думите на основателя на компанията Джеймс Дайсън в проекта ще бъдат вложени £2 млрд. (€2.27 млрд.). Половината от сумата ще бъде изразходвана за проектирането на самите електромобили, а остатъка - за разработка и серийно производство на твърдотелни акумулатори за тях.

Новото предприятие ще създаде 400 нови работни места. От Dyson вече наемали персонал. Дайсън признава, че работи по проекта вече две години и половина, но все още няма готов прототип. Изобретателят прави аналогия с преситения пазар, когато решава да пусне революционната си прахосмукачка, и се надява да има същия късмет с новото начинание.

"Няма да сме пълни новаци, озовали се в света на електромобилите в последния момент. Интересувам се от кои на ток още от 1998 г. Тогава тази тема не беше толкова модерна. Разочарован съм, че нито един от големите автопроизводители не се зае сериозно с електромобили, докато разкритията за дизеловите измами не ги принудиха", заявява Дайсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Разочарован съм, че нито един от големите автопроизводители не се зае сериозно с електромобили, докато разкритията за дизеловите измами не ги принудиха
    - Да, големите производители имаха подобни прототипи преди повече от 20г., да не говорим за капацитет, технологии, инженери и материалознание. Но не искаха, защото една кола с двг и малки инвестиции във фейслифт нови много по-високи проценти печалба. Докато електро-колата е на значителна загуба докато не се разработи пазар и инфраструктура. Повечето хора биха се спряли с покупката на електричка ако нямат удобни и близки до тях зарядни, не сме в САЩ където мнозинството живеят в къщи с гараж. Представете си ако Тесла имаше ресурс подобен на ГМ, с дилъри, сервизи, производственни бази и капитал. Сега и у нас щяха да внасят Тесли.
  • 2 Един

    3 6 Отговор
    Ми нормално и двете са кухненски уреди!
    Истинските коли не се задвижват от електричество!
  • 3 uugll;

    2 2 Отговор
    ще работи колкото прахосмукачките им.
  • 4 Night Rider

    0 4 Отговор
    Най-смотаните прахосмукачки, плащаш за един дизайн, а вършат работата по-зле и от мързелива циганка с метла! Толкова ще са му и колите!