Last news in Fakti

6 Октомври, 2017 14:05 8 593 2

5 шантави автомобила с необичайно предназначение

  • специализиран транспорт

Понякога, макар и рядко, зад екстравагантните идеи на автомобилните дизайнери стоят съвсем прагматични нужди. Зад откачената външност на превозните средства по-долу всъщност се крият конструкторски решения на конкретни задачи, свързани с предназначението им.

Автомобил за конски тренировки


Американската компания Roush Technologies разработва това возило за базираната в Тарция Kurt Systems, която се занимава с тренировки на състезателни коне и камили. Автомобилът е построен на шаси от Ford F-150, тежи 4 тона и вдига 90 км/ч.

Освен за водача в салона има място за ветеринар, двама специалисти и най-модерни средства за мониторинг на състоянието на животните. Оборудватето позволява да се следят жизнени показатели на коня или камилата като дишане, сърдечна дейност и умора в реално време. Освен това Roush Horse Training разполага със система за автоматично управление на повода, за да може животното да научи командите на жокея.

Въпреки че изглежда меко казано необичайно, автомобилът изпълнява предназначението си безупречно. Конят просто трябва да се впрегне като в карета, а треньорите и лекарите стоят на завет в кабината, откъдето следят състоянието му.

Билет за (почти) всяко кътче на планетата


За създаването на този кемпер са похарчени няколко милиона долара, но инвестицията си струва. KiraVan, кръстен така от 4-годишната дъщеря на своя създател, може да стигне почти навсякъде.

Под предния капак на гигантския всъдеход работи 6-цилиндров дизел Mercedes-Benz. Кемперът трансформира с лекота колесната си формула от 6x6 на 4x4 и обратно, а в резервоарите има достатъчно гориво за изминаването на 3 600 км. В случай на нужда KiraVan безпроблемно преодолява 45-градусови наклони.

Руска баня на колела


Любителите на хубавото напарване в мразовитата руска зима със сигурност оценяват по достойнство тази подвижна баня на базата на ГАЗ-66. "Виетнамката" стига на места, където за истинска баня не може и да се помисли.

"Газбанич" може да се поръча по телефона и да пристигне на посочено място напълно подгрят и готов за работа. При желание клиентът може да се напарва, докато се вози и града, или да си повика банята на колела сред природата до някое езеро, в което след това да се цопне.

Citroën DS PLR Break


Сам по себе си връх в автомобилната екстравагантност, Citroën DS с десет колела би трябвало да е мокър сън на всеки френски дизайнер. Създаденият през 1972 г. PLR Break си има съвсем конкретно предназначение.

Наричан още Michelin PLR, той се използва за високоскоростни тестове на гуми на едноименния френски производител. Със задвижването на всички 10 колела обаче са натоварени два класически американски V-образни осмака от Chevrolet.

Всъдеход за сафари


Тексаската компания Critter Gitters проектира и изработва специални моторизирани платформи за ловци и любители на сафарита от 30 години. Автомобилът на снимките е построен на базата на Ford F350 4×4 Crew Cab.

На борда има аудиосистема с поддръжка на CD/MP3/ipod и високоговорители Bazooka. Всяка седалка е снабдена с поставка за чаша, предвидени са и стативи за оръжие. по желание на клиента обаче тези огромни всъдеходи могат да се оборудват с всякакви глезотии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    2 0 Отговор
    @Георги Касабов.

    Като тема странни автомобили, мисля че една статия за GM Futurliner, би била интересна.
  • 2 Катерач

    3 0 Отговор
    45 градуса кемпера ще преоодолее на куково лято. С това и верижен трактор не се справя, така че не знам, какви ги дрънкате - няма никакъв шанс.