25 Октомври, 2017 17:24 2 067 0

Оптични кабели предсказват земетресения

  • сеизмология-
  • оптичен кабел-
  • земетресение

Изследователи от Станфордския университет смятат, че обширната мрежа от оптични кабели по света може да се използва като сеизмологична апаратура. Учените са разработили технология, наречена "акустично разпределено сондиране", която засича и най-незначителните земни трусове по колебанията в преминаващия през влакната сигнал.

За да изпробват теорията си, в Станфорд построили оптично-сеизмологична обсерватория, която успяла да регистрира над 800 земетресения. Сред тях е имало няколко труса с локален характер, взривове на разположена недалеч кариера и голямото земетресение на 8 септември в Мексико - на 3 000 км от университета.

Информацията, натрупана с помощта на оптични влакна, впечатлява, но учените смятат, че чувствителността на традиционната сеизмологична апаратура все още е по-висока. Акустично разпределеното сондиране обаче има поне едно несъмнено преимущество - мрежата от кабели вече е изградена и не са необходими инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА