Last news in Fakti

26 Октомври, 2017 18:53 2 988 20

Първи тестове на най-бързия автомобил (ВИДЕО)

  • bloodhound ssc

Във Великобритания се състояха първите публични изпитания на Bloodhound SSC, чиито създатели планират да подобрят собствения си рекорд за скорост на суша. Екипът на Ричард Ноубъл разработва автомобила с двигател от изтребител вече девета година с единствената цел да стане първото наземно превозно средство, преодоляло границата от 1 000 мили в час (1 609 км/ч).

Изпитанията са проведени на 2.7-километровата писта на летище "Нюкуей" в Корнуол, където Bloodhound SSC е изпробван със скорост 200 мили/ч (321 км/ч). Автомобилът е достигнал тази граница за 8 секунди, а зад волана отново е бил пилотът от Кралските ВВС Анди Грийн. Точно преди 20 години той преодоля звуковата бариера с предшественика на сегашния претендент Thrust SSC.


Инженерите смятат, че Bloodhound SSC може да достигне 1 609 км/ч за 55 секунди, за колкото е предвидено и горивото на борда. Спирането от такава скорост ще бъде не по-малко предизвикателство. Първо ще се активират аеродинамични спирачки, след което ще се отворят два парашута и едва след намаляване до 400 км/ч Анди Грийн ще може да се възползва от традиционните спирачки.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрика

    2 11 Отговор
    Ето на какво са способни двигателите с вътрешно горене. Електричките не струват и нямат бъдеще!

    Антито сигурно не е прочел новината да се възхити от най-новите технологии на ДВГ, та да го изпреваря да го поздравя!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Електрика

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Антиелектрика":

    Е защо се сърдиш. Нали точно за тези двигатели с вътрешно горене говореше. Тези автомобили с ДВГ били много по-бързи от електричките и те никога не можели да стигнат такава скорост, следователно двигателя с вътрешно горене винаги щял да остане по-добър за автомобилите.

    По-бързи са. Когато си прав, си го признавам. Не съм като тебе да не падам по гръб.

    Най-бързия предвиден електрически транспорт, който според мен ще замени самолетите, може да развива доста по-малка скорост:

    "
    Концепцията за свръхскоростен вакуумен влак бе представена през август 2013 г. Тогава Мъск обяви, че Hyperloop One ще може да развива до 1 220 км/ч и ще извърши революция в транспорта."

    Щом ти смяташ, че ще е колата от тази статия, оставям те да си вярваш!

    Отвори ли линкът и за правотоковите далекопроводи, за което говореше че не съществуват. Ето ти друг линк на български, защото продължаваш да говориш глупости.

    http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=69&rub=698&id=222

    Реалността не се ограничава до твоите познания!

    Коментиран от #5

  • 4 Не съм електрика

    1 0 Отговор
    Може да напишеш още 20 коментара за разнообразие.

    Каквато скорост може да вдигне кола с ел. двигател такава и с ДВГ. За ускурението е същото има си инженери за тази работа. И при двете стои само въпроса как да си остане кола а не де фръкне като самолет.

    Разликата е в цената и в автономноста, за момента за разлика от ЕЛ. ДВГто няма нужда да е превързано като болен човек на системи. В цената също има драстична разлика. За в бъдеще тенденцията е палачинката да се обърне.

    И накрая като човек те моля стига с това ще заедно с Мъск. Той и на Марс хора щеше да изпраща и какво ли не. Нека поне да е в напреднала фаза проекта та тогава да говорим за него.

    Коментиран от #6

  • 5 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Електрика":

    Това, че някой е направил постояннотокови магистрални далекопроводи, не означава, че те имат по-малки загуби!

    "Едисън е привърженик на постояннотоковата мрежа, а Уестингхаус лансира изобретената от Никола Тесла система с променлив ток, която има решаващи технически преимущества – напрежението на променливия ток може да се повишава с трансформатори, да се пренася по по-тънки и евтини проводници, при неколкократно по-малки пад на напрежение и топлинни загуби по линиите, след което напрежението да се понижава, за да може електрическата енергия да бъде използвана от крайните потребители." - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BD

    Това е официалната истина! И за това не желая да пиша повече с теб - ти отричаш всичко фундаментално в науката!!! Смешната ти статия, която си постнал е една лобистка противоречива небивалица - "Нейният основен недостатък (за постоянно токовата) – необходимостта от дебели проводници за пренасяне на значителна енергия на големи разстояния" и "Всички описани причини за загуби с изключение на омичното съпротивление не съществуват при постояннотоковите мрежи."
    Няма такава простотия, честно!

    За пореден път ти казвам да не ме занимаваш повече по никакъв начин! Надявам се този път да го проумееш!!!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Електрика

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Не съм електрика":

    За съжаление, заради една-две обидни думи, модераторите са изтрили мнението на анти електрика, та сега изглежда че си говоря сам по теми нямащи нищо общо със статията.

    Закачката ми към него е защото при спор за скорост и Ускорение на електрически срещу ДВГ двигател, даде за пример точно този "автомобил" от статията.

    В изтритият коментар тук, също така засегна спора ни от преди, че реактивните двигатели и респективно самолетите, нямали електрическа алтернатива, когато става въпрос за бърз транспорт. Именно затова беше препратката ми към хиперлуп. Разбирам че и ти мразиш Илон Мъск, но негова е само идеята, а изпълнението е на други милиардери и съвсем успешно се работи по проекта с напълно реални действия и РЕЗУЛТАТИ. Следователно дори по твоите критерии можем да говорим по въпроса, като по-бърза алтернатива на самолетите.


    С цел да ме дискредитира Антиелетрик, с доста обидни квалификации ме обяви за ненормален, щом смятам, че може да съществуват правотокови електропроводи. Това бе и причината за линка към статия за тях.

    И аз ще те помоля като човек, да не бъдеш АНТИ и да не отричаш и критикуваш съществуващи и работещи технологии, само защото ТИ не подозираш, че съществуват.
  • 7 Електрика

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Антиелектрика":

    Пак о.ра коментарите на статията по теми нямащи нищо общо с нея.

    Повярвай ми реалността няма нищо общо с това в какво вярваш ти и какви са фундаменталните ти знания. Вижда се че си лаик по много теми, но се опитваш да даваш компетентни мнения от крайна инстанция.

    Значи твърдиш, че почти век, инженерите изграждат много по-скъпи и сложни станции, а финансистите инвестират парите си в тях, без да има особен смисъл, само за да губят пари и енергия? А ти си най умния да се сети да им го каже, като отричаш доказани с десетилетия технологии, за които има хиляди и милиони измервания?

    Ами иди стани един консултант, да спестиш на инвеститорите милиардите, които се канят да инвестират в изграждането на нови и нови правотокови електропроводи!

    Няма да се учудя да вярваш и, че Земята е плоска и всичко е конспирация!

    Коментиран от #14

  • 8 Не съм електрика

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антиелектрика":

    1. Не мразя Мъск.
    2. Не го и боготворя за разлика от теб. Разглеждам го като много добър бизнесмен.
    3. По такива проекти работят и Китайци и много други нека да стартира първото тестово трасе от поне 50 км. и тогава можем да говорим.
    4. Искам да ме разбереш правилно, ако въпроса е дали може тогава отговорът е да може още сега и не само той и много други. Ако въпроса е дали си струва и дали ще бъде рентабилно отговорът ми е ТВЪРДО НЕ на този етап.
    5. Именно поради точка 4 си мисля че това е по-скоро реклама за вдигане на акциите което е нормално за един добър бизнесмен.
  • 9 Електрика

    1 3 Отговор
    До пет години Дубай ще се сдобие със супер модерната система за транспорт „Хиперлууп“. Това стана ясно миналата седмица при обявяването на сделката между компанията, лансираща новата технология Hyperloop One и Дубай.
    С новата система за транспорт „Хиперлууп“ разстоянието от Дубай до Абу Даби ще може да се изминава само за 12 минути – значително по-кратко от времето за придвижване с кола, което е около един час.

    Какво е „Хиперлууп“?

    „Хиперлууп“ е нов метод за придвижване, който ще вози хората с 1200 километра в час и ще се използва за превоз между отдалечени точки. Идеята бе лансирана през 2013 г. от Елън Мъск, който твърди, че придвижването от Лос Анджелис до Сан Франциско може да става за 30 минути – наполовина на сегашното време за придвижване със самолет.

    „Хиперлууп“ представлява дълга тръба, в която въздухът на практика е отстранен, за да бъде създаден вакуум. Пътниците ще бъдат разпределени в индивидуални или групови кабини. Капсули, превозващи между шест и осем души, ще заминават на всеки 30 секунди, а очакваната цена на билетите ще бъде около 20 щатски долара на курс.

    Цената на изграждането на линията от Лос Анджелис до Сан Франциско ще е около 16 милиарда щатски долара, въпреки че скептиците смятат, че реализирането на този проект ще отнеме поне 100 милиарда долара.

    Технологията бе представена и на правителството на Словакия по-рано тази година. Предстои финализиране на разговорите и подписване на споразумение. Създателите на супер
  • 10 Електрика

    1 2 Отговор
    Технологията бе представена и на правителството на Словакия по-рано тази година. Предстои финализиране на разговорите и подписване на споразумение. Създателите на супер бързата система за превоз търсят варианти за свързване на Братислава с Виена. Надеждите са първият етап от изграждането на системата в Европа ще бъде завършен до 2020 г. Но компанията все още не е осигурила финансиране, а проектът се очаква да струва между 200 и 300 милиона щатски долара. Компанията обяви, че има планове да работи с Финландия, Швеция и Естония.


    Според мен технологията има съвсем реални шансове за успех, и е в доста напреднал етап. На доста прилична цена е и би имала и пазарен успех. Изграждането може да стане по-евтино и бързо от Магистрала Тракия.

    Няма за какво да намесваш и името на Илон Мъск - той не участва в проекта! Евентуално може да копае само тунелите с новата си машина.

    Коментиран от #11

  • 11 Не съм електрика

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Електрика":

    Еииии не се сдържа отново.

    1. Отново говориш за някакво бъдеще най-малко от 5 години!!!
    2. Хиперлууп според мен не е метод а е проект лансиран от Мъск. Има много такива идеи от доста време та и в днешно време но те не се наричат Хиперлууп това си е Мъск патент име.

    3. Колкото и да не ти се вярва Мъск има нужда от свежи пари затова хваща балъци които му ги осигуряват, като им обещава светло бъдеще. А ко си спомняш той трябваше и до Марс до отиде до 5 години ама все още и един човек не е изпратил дори и в околоземна орбита.

    Мъск е просто един бизнесмен хвалипръцко които много често обира заслужените аплодисменти на учените изследователи. А всеки който носи 5 дини под мишница най-накрая ги чупи и офейква с парите на балъците акционери.

    Коментиран от #12

  • 12 Електрика

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Не съм електрика":

    Смятам че много бъркаш като назоваваш Илон Мъск бизнесмен.

    Един бизнесмен се стреми да печели пари. Това е нещо, което трудно може да бъде свързано с Илон Мъск. Той не печели пари.

    Той е визионер, който се стреми да осъществи мечтата си да прати хора на Марс, а всички тези проекти, са просто начин да финансира мечтата си. Това не е тайна за никого.

    Поне аз не знам за идея дори близка до хиперлуп. За разлика от АНТИелектрика, аз няма да те обявя за луд и глупак, нито ще отрека да има такива идеи само защото аз не ги знам.

    Ще направя точно обратното, като те помоля да дадеш линкове към подобни проекти за да обогатя общата си култура. Надявам се че и за останалите ще е интересно да го направят.

    Коментиран от #13

  • 13 Не съм електрика

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Електрика":

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4839534/China-s-supersonic-flying-train-travel-2-500mph.html

    И колко да е близка тази идея само три пъти по-бърз от на твоя ментор хиперлооп.

    Общото и на двете идеи е че планират!!!!!

    Това че идеята на Мъск не била да печели пари ме убеди че ти си обсебен, като някой религиозен фанатик.
    Напротив той е на границата между истински бизнесмен и шарлатанин защото обещата празни мечти за да вземе парите на хората.

    Истинските бизненсмени се фокусират в някакъв бизнес и го развиват максимално.

    Коментиран от #15

  • 14 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Електрика":

    Ти наистина не разбираш от дума? На всичко отгоре продължаваш да ме споменаваш в повечето си смахнати коментари!
    Байганьовското мислене, че всеки с пари е винаги прав, си е твой проблем!
    Конспирации, плоски земи, мъскопоклоничество, евтин дизел за "мощната" ти 100 к.с. каруца, датчани във Финландия, 8000 к.с. при старт на Тесла, неразличаване между ток и напрежение, липса на загуби в постояннотоков проводник, тунели вместо самолети, електричество в космоса, отричане на Айнщайн и постоянна смяна на никове, са ми предостатъчни, за да не искам по абсолютно никакъв да споря с теб за каквото и да било!!!
  • 15 Електрика

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Не съм електрика":

    Благодаря за линка. Впечатлен съм!

    Честно казано, не знам дали съм повече фен на китайците или Илон Мъск. Фен съм на всеки един визионер. А китайците в някои отношения са дори по амбициозни от Илон Мъск. За разлика от него, дори си подминават целите.

    Когато преди три години имаха около 15 гигавата фотоволтаици и си бяха поставили за цел през 2017-та да ги направят 70 гигавата, просто се изсмях. Наскоро прочетох, че още миналия месец са ги направили 100 гигавата.

    Искрено се надявам, да си изпълнят и целите за електромобилите и да ги преизпълнят. Това ще означава много по-ниски цени и на батериите и на електромобилите, когато започнат да стават масови и при нас.
  • 16 Електрика

    0 2 Отговор
    Чак съжалявам че няма да ми отговаряш!

    Ще ме лишиш от бисери, като "липса на загуби в постояннотоков проводник"

    Не знаех че проводниците се делят на постояннотокови и променливотокови. Би ли ми дал линк към Уикипедия да се образовам?

    По принцип рядко ползвам Уикипедия за да се информирам по някой въпрос, но виждам че за тебе е Светая светих. Специално заради тебе потърсих и там какво пише по въпроса. То си го пише, ама няма кой да го прочете.

    Вероятно не си стигнал дотук, че е за информация след 1900 година:

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Електрически_далекопровод


    Цитат:

    Електропренасянето на големи разстояния се извършва посредством въздушни линии за променлив а не за постоянен ток, поради това че променливият ток лесно се трансформира в такъв с високо напрежение, съответно малък ток и по-малки загуби на електроенергия в проводниците, които са с по-малко сечение, по-леки и по-евтини. В последните десетилетия за пренос на големи мощности на много големи разстояния се предпочита постоянния ток с високо напрежение. В краищата на такъв електропровод се строят специални преобразувателни станции. Разходите за тях се компенсират от значително по-малките вложения за проводници и по-малките загуби в сравнение с променливият ток с високо напрежение.

    Коментиран от #17

  • 17 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Електрика":

    Ти очевидно страдаш от комплекса да си винаги последен, но може просто да се вдетеняваш!
    Като не може да осмислиш какво си постал и какви загуби се имат предвид, то си е твой проблем - черно на бяло си пише кой ток има по-малки загуби в проводниците!
    За пореден път те приканвам да не пишеш по мой адрес повече!!!
  • 18 Електрика

    1 2 Отговор
    Така е. Написано е като като за деца. Само някой трябва да го разбере. За съжаление ти не можа да се справиш. Прочети го няколко пъти дано схванеш написаното:

    "Разходите за тях се компенсират от значително по-малките вложения за проводници и по-малките загуби в сравнение с променливият ток с високо напрежение."



    по-малките вложения за проводници и по-малките загуби в сравнение с променливият ток с високо напрежение.


    по-малките вложения за проводници и по-малките загуби в сравнение с променливият ток с високо напрежение.


    по-малките вложения за проводници и по-малките загуби в сравнение с променливият ток с високо напрежение.

    С прости думи, дори с по тънък и съответно евтин кабел, загубите пак са по-малки отколкото при променлив ток.

    Инверторите в двата края на електропровода са скъпи, затова е рентабилно само за много дълги електропроводи.

    Например този в Китай дълъг 2300 км, колкото от Сахара до България по суша. Напряко разстоянието е два пъти по-малко. За тези километри има по-малко от 5% загуби при пълно натоварване. Загубите само от трансформатора в квартала ти до контакта у вас са повече от 5%!

    Типичен пример за функционална неграмотност!

    Четеш, но не можеш да разбереш написаното. Че даже поставяш под съмнение разсъдъка, уменията и анализите на инженерите за почти един век практика на доказани във времето технологии.


    А си тръгнал да спориш за бъдещето и тенденциите на нови технологии?

    Не съм толкова
  • 19 Електрика

    1 2 Отговор
    Не съм толкова глупав да споря сериозно с някой, за който всепризнати ФАКТИ нямат никаква стойност, в сравнение с личното му МНЕНИЕ, изградено от четене на Уикипедия, при положение, че не може да разбере
  • 20 Електрика

    1 2 Отговор
    Не съм толкова глупав да споря сериозно с някой, за който всепризнати ФАКТИ нямат никаква стойност, в сравнение с личното му МНЕНИЕ, изградено от четене на Уикипедия, при положение, че не може да разбере написаното.

    Просто се забавлявам с тебе.