13 Ноември, 2017 14:12 3 485 12

Пуснаха влак на водород (ВИДЕО)

  • влак-
  • водород

В германия беше представена нова влакова композиция, задвижвана от водород. Иновацията вече се прави в серия за Coradia iLint и е производство на французите от Alstom.

Първоначално иновационните водородни влакове ще се движат в провинцията Долна Саксония и до 2021 година на компанията за Coradia iLint ще бъдат доставени 14 такива композиции. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 1 Отговор
    Браво, водорода за момента е най-добрия заместител на конвенционалните горива. Надявам се повече производители да инвестират в тази посока, вместо в електрички.

    Коментиран от #4

  • 2 тази лъжица не е за всеки

    9 1 Отговор
    Водородът отдавна да се е наложил, ако ... не беше изключително химически активен и толкова лек, че за да се държи в бутилка, трябва огромно налягане и сериозна дебелина на бутилката. Който постигне това, другото е песен. Изкарваш вода през ауспуха и си джиткаш.

    Коментиран от #5

  • 3 onq s konq

    14 9 Отговор
    Каквито и влакове да изобретят,РУСКИЯ ВЛАК ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ДЪЛЪГ!...нищо че не може да тръгне.
  • 4 Именно

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    а какъв мислиш е моторът на влака? ;)
    Това че основното гориво е водород не значи че водородните му горивни клетки не произвеждат пак ток.
    Което няма нищо лошо, напротив - проблемът с "електричките" е че се мъчат да ползват батериите като основно гориво. Докато водородните ПС-та коригират само това.
    Предвид че и цената на водородните клетки падна многократно (в 1вите модели на Хонда Кларити само горивната клетка е струвала над 1милион $) според мен е правилната посока - водород може да се произвежда по много различни начини, и макар да не са най-ефективните (още), поне са много по-чисти.
    Превозното средство на водород няма да остарее след 1-2 години защото са пуснали нови батерии с много по-добра технология.
    Дано се наложат по-бързо тези ПС-та та да изградят и по-бързо зарядни станции за тях!
  • 5 Именно

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "тази лъжица не е за всеки":

    бутилките не са проблем, проблемът е че по-голямата част от разхода за "водорода" отива всъщност за сгъстяването му в тези бутилки.
    Иначе Хонда от доста години вече имат /и продават/ пакет гараж със сленчеви батерии и система за електролиза, която при средно силно слънце за ден покрива нуждите от водород за около 40 мили мисля че бяха. Но това е ако не трябва да го компресира. За да напълниш "догоре" обаче трябва и доста допълнителна енергия.

    А м/у др. тази година една фирма пусна и колело с водородна клетка.
    А в Холандия са започнали да конвертират Тесли на водород :)
    Та тенденцията е ясна.
    Честно казано не бих се учудил ако и Мъск до края на 2018-та обяви смяна на курса (предвид проблемите които сега има с кобалта за батериите)

    Коментиран от #7

  • 6 руси

    4 2 Отговор
    руския влак най-водородния влак на планетата
  • 7 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Именно":

    Специално за новият камион е много удачно да е на водород и да презарежда енергия за стотици мили само за минути. Тягата и въртящият момент ще си ги има. Лошото е, че всеки има ток в гаража или пред дома, но водородни станции има само в развитите страни и определени градове. Ако започне да се предлага на газстанции ще е най-добре, но трябва да е произведен от излишък на зелена енергия. Мъск си го каза, че водородът е нелогичен понеже изисква много енергия, много по-ефективно е конвертирането на ток и цо2 в пропан-бутан или метан.
  • 8 Пълна простотия

    5 3 Отговор
    КПД на ток-водород-ток-двигетел е по-малко от 25%

    КПД ток-електродвигател на електрически влак е повече от 85%, може да се движи денонощно без нужда от презареждане и не трябва да вози мъртъв товар във вид на огромна водородна бомба.
    Просто са усвоили едни средства!

    Коментиран от #9

  • 9 Антиелектрика

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пълна простотия":

    Ти изобщо имаш ли представа какво е водородна бомба, та във всяка статия за водород, пишеш едни и същи лъжи?
  • 10 Пълна простотия

    2 2 Отговор
    Разбира се, че е игра на думи, но ще коментираш ли нещо по същество или ще останеш на ниво запетайки и обиди към събеседника?

    С какво този локомотив е по-добър от която и да е електричка на 30 години, която е поне 150% по-ефективна от него?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Антиелектрика

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пълна простотия":

    С това, че минава там, къде няма ток!!!
    Жалко, че се оказах прав - ти си онзи с многото никове, с когото изобщо не желая да се занимавам повече!
  • 12 Пълна простотия

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пълна простотия":

    Може и да се окажеш прав, все пак забравих че става въпрос за държавата на дизелите. Защо ли трябва да електрифицират железницата, като могат да сложат на локомотива един чист дизел, който да пречиства въздуха от където мине!