22 Ноември, 2017 11:21 5 625 4

NASA разработи "гуми" от титан

  • nasa-
  • superelastic-
  • гуми-
  • колела-
  • титан

Учени от Изследователския център на NASA "Джон Глен" представиха нов тип свръхеластични колела, които не се боят от спукване и възвръщат формата си след деформация. С тях ще се оборудват марсоходите на агенцията, но екипът смята, че могат да намерят приложение и като заместник на традиционните гуми.

Новата разработка е еволюционно развитие на колелата, разработени от NASA и Goodyear. Съставени са от сплетени като ризница нишки от нитинол (сплав от никел и титан). Този материал има много висока степен на еластичност и възстановява напълно формата си след 10-процентна деформация.

Колелата Superelastic са изключително леки (9 килограма), предоставят възможност за регулиране на сцеплението за всяка повърхност и притежават високи филтриращи неравностите свойства. Сред потенциалните области за приложението има са в ролята на заместител на гумите за леки коли, всъдеходи, военна, селскостопанска и авиационна техника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    3 2 Отговор
    Браво.
  • 2 Мижай да та лъжам

    2 4 Отговор
    А тва като се забие с кал и листа от чистите БГ улици и стане 200 кила - ко прайм? ДА не говорим за други боклуци, дето могат да се закачат и да се разхождат километри, докато ти дерат калника на всеки оборот... А и да питам като удариш 100 спирачки "кучки" или решиш да дрифтиш дали няма да им се разплете кочината?!...
  • 3 фонзи

    0 0 Отговор
    Кво е тва кълбо тел бе
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    Ако вътре е кухо, има възможност да се набие с камъчки и да стане от 9-29 кила.
    Все пак учените си знаят работата. Нашата задача е да хейтим и да обясним защо няма да стане. На мен ми се отдава.