29 Ноември, 2017 09:46 21 472 10

Зимни чистачки: има ли такова чудо?

  • чистачки

Подготовката на автомобила за зимата не се изчерпва със смяна на гумите и незамръзваща течност за чистачките. Преди настъпването на големите студове трябва да се проверят редица системи на колата, както и състоянието на самите чистачки.

Сред шофьорите битува мнение, че те могат условно да се разделят на два вида - зимни и летни. Всъщност такава класификация няма. Перата има са всесезонни и на теория могат да служат целогодишно. Друг е въпросът, че чистачките с метална шина имат шарнирни сглобки, които замръзват.

На пазара все по-рядко се среща старият тип, а рамената на чистачките на съвременните автомобили са пригодени изключително за такива без метална шина. Слабото място и на двата вида са гумените пера. По протежението им са предвидени улеи за отвеждане на водата, в които през зимата попада сняг и влага. Когато те замръзнат, перото губи еластичност и качеството на почистването се влошава драстично.

За да се справят с този проблем, производителите третират каучуковата смес с тънък слой тефлон или графит. Той отблъсква влагата и предотвратява замръзването. При избор на чистачките за зимата трябва да се търси модел с по-дебела и здрава основа, която да се справя с по-големи количества сняг без да се огъва.

Хубавите чистачки са скъпи и за това има причина. Производителите влагат сериозни средства в разработката и тестовете на различни смеси, които са подходящи за тежки метеорологични условия. Смяната на перата и третирането им с различни препарати понякога върши работа, но ефектът е временен. Най-удачният вариант е чистачките да се сменят поне два пъти годишно - например през март и септември. През зимата перата се амортизират от ниските температури, леда и незамръзващите течности, а лятото изсъхват от жегите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    57 6 Отговор
    Зимна тоалетна хартия няма ли да измислите?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 The TRAPPER

    27 4 Отговор
    Аз моите стъкла си чистя с каменарски чук и длето. Ако не се чупи ледът хвърлям и един динамит.
  • 3 Axel

    7 4 Отговор
    Аз си взимам пера не с гума, а със силикон. Скърцат, но чистят перфектно
  • 4 Джабале

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грую":

    Евала, мен, разкърти леда направо с този коментар, хахаха:)
  • 5 един

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Грую":

    Дааа, ше трябва, даже и пролетна и есенна
  • 6 Еик

    2 0 Отговор
    https://www.boschautoparts.com/en/auto/wiper-blades/winter-wiper-blades
  • 7 filo

    22 7 Отговор
    Чистачките трябвало да сменят поне два пъти годишно. Значи щом е поне два пъти годишно нормално е да се сменят през месец. Аман от безумия и бездарни изказвания.
  • 8 бай село

    18 4 Отговор
    Браво , чистачките да се сменят на всеки месец , и то от скъпите иначе стават много опасни за движението! Никой не споменава , колко са опасни летните дискове , за съединител и спирачки! Ами летните резервоари за гориво да знаете колко са опасни приз зимата , а седалките , особено кожените , всичко що е по автомобила , е опасно за управляващите! Скъпи сънародници , за да се угоди на нашите управници , всеки водач , трябва да бъде оборудван с автомобил за всеки сезон ,зима , лято , пролет, есен,и изряден с преглед , гражданска , винетка , гуми всичко според сезона, не ,че те ще останат доволни , но така , ще успеят да изстискат повече пари от бедния БЪЛГАРИН! А защо при тези изисквания , няма , летни и зимни пътища? Молете се да не измислят закон , всеки да има все сезонен партньор и деца, или да се плаща сезонен данък! Много ми е интересно , при тая гавра , колко ли ще изтърпи издръжливия Българин? Аз не мога да си обясня , ако някой от вас вижда изход , нека сподели! Приятен сън мили сънародници!!!
  • 9 PlimP

    6 1 Отговор
    5, минимум, може и модел за мъгла :Д:Д:Д:Д, за балкан и за море, ама зависи на кое море се ходи, а и задълже сваляне на табели ако не си с подходящите
  • 10 коледарченко

    3 0 Отговор
    е то се знае отдавна за зимните чистачки , трябва перата да са минимум 4 мм. и да са намазани с меча и тигрова мас за по приятна миризма, а пък лятото може и без чистачки просто трябва винаги да се кара със 120 км за да може дъжда да обтичаа колата и дане се лепи по стъклото