19 Декември, 2017 10:18 4 047 2

Непознатата история на калобрана

  • калобран-
  • ретро

В началото на 20 в. по улиците на европейските градове няма много автомобили. Въпреки това след всеки дъжд нараства броят на оплаквания от пешеходци, че са били опръскани от преминаващите коли на тротоара.

През 1912 г. броят на жалбите става толкова голям, че кметството на Париж обявява конкурс за най-добри странични калобрани за автомобили. В него се включват десетки изобретатели, които представят някои абсурдни от днешна гледна точка решения. По онова време обаче идеите звучат смело и иновативно.

Ефективността на изобретенията се оценява в реални условия. Оборудваните със странични калобрани автомобили преминават по мокър и кален участък от платното, около който са изправени бели панели. Те са разграфени така, че да може да се прецени колко кални пръски преодоляват предпазителите на гумите.

За съжаление сведения за избраната за победител система и името на създателя ѝ не са оцелели до днес. Както впрочем и страничният калобран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илон

    9 10 Отговор
    На ТеслЪ мязат :)
  • 2 Мъск

    7 2 Отговор
    На тебе мязат хвърлят кал.