12 Януари, 2018 14:40 6 691 20

GM пуска кола без волан

  • general motors-
  • chevrolet-
  • bolt-
  • cruise av-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил

General Motors публикува първото изображение на интериора на безпилотен автомобил без волан и педали. Американският концерн очаква одобрение за използването на такива коли от Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) и ако го получи, планира да пусне услуга за споделено пътуване с тях от догодина.

На снимката е показан интериорът на автономния Cruise AV, построен на базата на електромобила Chevrolet Bolt. Колата е снабдена с лазерни далекомери (LiDAR), 16 камери и 21 радара. Алгоритъм, разработен от GM, анализира данните от тях и проследява всеки обект, предугаждайки движението му.

Изчислителната платформа на автономния автомобил използва алгоритми за самообучение и изкуствен интелект. Може да взема решения, отчитайки климатичните условия, осветеността и наличието на препятствия в обсега на лидарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Random

    24 2 Отговор
    А кола без кола кога?
  • 2 незнайко

    13 5 Отговор
    Няма как да не е електрическа! Колко ли струва този радар на покрива? Човечеството се мъчи да се самоунищожи! Машините, ако продължаваме така с "интелекта" ще ни завладеят!
  • 3 гост

    6 6 Отговор
    Някой протестираше скоро за "постния" интериор на Модел 3 и не му се вярваше , че скоро всички ще са така . Ама даже тия централни дисплеи скоро ще изчезнат , щото "дисплея" ще е цялото предно стъкло , а всички команди ще са гласови и ли с жестове ! А "таблото" ще стане просто удобна поставка за вещи .
  • 4 Електрика

    18 2 Отговор
    Това ми идва малко прекалено. Ако някой говори за липса на удоволствие от шофирането на електромобили, какво ще каже за това?

    Ако някой се притеснява за облъчването от електродвигателя, какво ще каже за облъчване от 21 радара от всеки един автомобил?

    Искрено се надявам в скоро време, автономните автомобили да не станат задължителни. Не отричам удобствата им, особено на споделените, но шофирането би ми липсвало.
  • 5 Смолата

    1 0 Отговор
    Ся гатанка, колеги. Коя е първата кола, която е била в серийно производство 90-те и няма волан? Посказвам - европейска е....

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смолата":

    Сааб имаха някаква разработка с джойстик.
  • 7 Смолата

    3 0 Отговор
    Дейййм, прав си....една бира от смолата

    Коментиран от #8

  • 8 Зорлем

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смолата":

    Не знам дали съм прав, ама за съжалетие съм стар и помня като го даваха по телевизията. Май и Топ Гиър нещо се гъбаркаха с него по едно време.

    Тенк ю, за бирата.
  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смолата":

    SAAB нямаше волан , ама се управляваше от човек , дори и със джойстик , тука си само пътник , можеш само да определиш крайната точка .
  • 10 Жмульо

    8 0 Отговор
    Стана малко като в оня виц:
    Предложили на някакъв старец нескафе.
    Дядото рекъл:
    - А а ааа, на мен ако може С кафе.
  • 11 Stefko 88

    10 1 Отговор
    Това като влакчето на ужасите.... Само си представете как сядате и ТОВА тръгва на някъде.... И не можете да управлявате ха ха

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Stefko 88":

    Когато се возиш при някой друг , ти какво участие вземаш в управлението да ни разясниш??? Или искаш да ни убедиш , че предпочиташ да те вози мазен миризлив бакшиш , с има няма четвърти клас и нечленоразделна реч пред робот , чиито умения и реакции ти не можеш даже да сънуваш , та камо ли да постигнеш някога ???
  • 13 Любопитко

    4 1 Отговор
    И сега на бариерите по паркинги примерно ще дублират апаратите или ще се налага пак "шАфьора" да е отляво?

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитко":

    Изобщо няма да има "апарати" , ще плащаш през смартфона си ! Както и за всичко друго скоро !
  • 15 Link

    6 1 Отговор
    Ха.ха това нещо да те вози.Представете си да се разболее от някакво вирусче и на някои прелез тръгне по маршрута на влака и то среща него.Предпочитам модния бакшиш .Поне ще му е мил живота или ако не е няма да пътуваш сам към отвъдното.
  • 16 Колев

    4 2 Отговор
    И какво става с удоволствието от шофирането, поддържането и ремонта на любим автомобил ?

    Още едно хоби, което ще бъде отнето от хората.

    Накрая ще ни забранят и секс да правим, защото е опасно, пък и си е уморително, и ще лежим докато робот ни "обслужва", защото така е "хем по-безопасно, хем по-комфортно".

    Скапано човечество, единствения биологичен вид, който иска сам да се унищожи от бездействие и скука, автоматизирайки всичко.
  • 17 Plovdiv

    2 2 Отговор
    Хайде да вземат вече да се спрат, а?! То не бяха без волан, дето четат мисли, автономни, безпилотни и какво ли не още. Това обезличаване на човека и все по-засилващата се негова зависимост от машините е чудовищно посегателство върху цивилизацията като цяло. Стига са мислили за машините, те няма да подобрят живота на хората.
  • 18 Марица М

    3 0 Отговор
    Удоволствието да пътуваш с такъв автомобил е като возенето с асансьор- натискаш копчето и се надяваш да те закара на където си тръгнал. Дано да има и ток разбира се, че ако заседне по средата на пътуването...

    Липсата на волан ще направи излишни катаджиите, Г.О, шофьорските курсове, топ гиър, както и БМВ и Хонда най-малко. Наздраве за пиячите разбира се.
  • 19 BILL

    1 0 Отговор
    И да се вайкаме, това е бъдещето, което у нас ще дойде с 15-20 години закъснение. Погледнете само каква скрап се движи по улиците и си правете изводите.
    Тази сутрин като гледах как умниците спират върху пешеходните пътеки в задръстването на бул. Овча купел, няма да е зле на някои да им бъде забранено да шофират...

    Коментиран от #20

  • 20 Колев

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "BILL":

    Ще видим дали това е бъдещето.
    Знаете, че терминатор не е измислен току така от нищото, имало е повод да се измисли сценария.

    Накрая във всички подобни филми, хората се завръщат към човешкия контрол и роля (ако оцелеят де).

    Засега са само филми, но натам вървим. Ако оцелеем след една такава вероятна война с изкуствения интелект, дали ще продължим да лаем на сляпо, че той е бъдещето ?