Last news in Fakti

11 Февруари, 2018 13:10 6 519 8

Дървесина със здравината на стомана

  • дървесина-
  • дърво-
  • дървен материал

Учени от Университет в Мериленд са изобретили способ за над десетократно увеличаване на твърдостта и здравината на дървесината. Материалът, получен от екипа, е по-устойчив дори от някои сплави на титана, а в същото време е много по-лек и може да приема всякаква форма.

За да се сдобие с такива механични свойства, дървесината се обработва по двустепенен алгоритъм, при който се променя количеството на естественото лепило, съединяващо клетките. Получава се толкова здрав материал, че може да спира куршуми.

Десетократно подсилената дървесина може намери огромен брой приложения. Материалът може да се ползва навсякъде, където има нужда от стомана - в домовете, автомобилите и самолетите. Според създателите на метода обработката е проста и може да се прилага върху различни породи дървесина. С негова помощ ще бъдат дървета с бавен растеж и плътна дървесина като тик могат да бъдат заменени от бързорастящи аналози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пироман

    17 0 Отговор
    А гори ли, гори ли?
  • 2 mediator37

    17 2 Отговор
    Мериленд да не би и да е в Китай, защото тия учени като ги гледам....!?!
  • 3 Гост

    14 20 Отговор
    Я, копейкаджиите каже ушанките какво са измислили наскоро?

    Коментиран от #4, #6

  • 4 tost

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ако тея са американци ,аз съм „Тръмп“ ,без втората и четвъртата буква.
  • 5 Шаран БГ

    1 3 Отговор
    Кой им е гледал паспортите ? Не били хамериканци - хайде де !Нашенските цигани и турци нали са "българи" !!?? Важно е какво са измислили! Трябва да краднем технологията! У нас тополи и липи - дал Господ.
    Последното изречение е с много объркан словоред и иска да "опорочи" написаното по-горе. Малко трудно се разбира, какво е искал да каже автора ......
  • 6 Todik

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Щом си рекъл нека да те образовам малко първо ако човек е идиоти то е за постоянно второ по здрава дървесина от лиственицата няма щото ако не е така Венеция нямаше да я има Сибирска лиственица болни от асма живеейки в дом от тази дървесина забравят че са боледували някога а що се отнася до твоята диагноза първа точка си е твоя по право

    Коментиран от #7, #8

  • 7 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "Todik":

    Значи здравина на материала и здраве са две различни неща.Като ти чета поста се вижда колко си грамотен,но нищо,заработи си копейките от Сибирска лиственица.
  • 8 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Todik":

    Също така не разбрахме какво общо имат руснаците с "измислянето" на лиственицата , като тя се е появила в Сибир преди има няма милион години , а те са там от има няма 300 (триста) ?????? Да не говорим , че съвсем не е от най-ценните видове дървесина и съответно е доста по-евтина от тях , а пък за здравина , в сравнение с това от статията е просто мукава !!!! И да се направи дървесината почти негорима има препарати от години , ама явно в Сибир още не са ги чули , кво да ги правиш , незаинтересовани хора !!!