Last news in Fakti

31 Май, 2018 16:50 2 934 8

Canon вече не продава фотоапарати с лента

  • canon

Canon преустанови производството на фотоапарати с филмова лента още преди осем години, но все още предлагаше такива от старите си запаси. Складовите наличности обаче явно са се изчерпали, тъй като японският производител обяви официално, че спира продажбите на EOS-1V, поставяйки край на цяла епоха, започвала през 1934 г. с камерата Kwanon.

От Canon ще продължат да поддържат съществуващите лентови фотоапарати до 2025 г. Животът на EOS-1V ще продължи в цифровото семейство EOS-1D. Обективите на компанията ще продължат да бъдат съвместими между двата типа камери. Всички цифрови апарати на Canon ще запазят бранда EOS (Electro Optical System или Еос, древногръцката богиня на зората).

Лентата продължава да бъде предпочитана от много сериозни фотографи, а в последно време се наблюдава възраждане на интереса към старата технология. Kodak, например, се кани да пусне в продажба хибридния апарат Super 8, а Nikon не възнамерява да спира предлагането на аналоговите FM10 за $570 и F6 за $2 700.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фото Пляк

    8 8 Отговор
    Целулоидната лента издържа 50 години. При специално съхранение издържа до 70. Цифровите фотоапарати работят с интерфейс и консумативи (памет), които се обновяват на всеки 15 години и след време няма да можете да прочетете нищо.

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Фото Пляк":

    Ами на СД или НДД.
  • 3 Носталгия

    6 5 Отговор
    Ех като си спомня преди 15 години какви спорове водихме дали някога цифровата фотография ще стигне качеството на лентата. Професионалистите и запалените любители обясняваха как никога няма да минат на сапунерки. След няма и 15 години ето тази новина. Дали само след 15 години няма да четем, че автомобилните производители сами се отказват от производството на ДВГ, защото няма търсене? Сега ми звучи абсурдно точно както преди 15 години дори на мен ми звучеше абсурдно днешната новина, въпреки че поддържат тезата за бързото развитие на технологиите на цифровите апарати И падането на цените им, които тогава бяха баснословни за смешни параметри. Дори за начинаещ беше по-евтино да си купи евтин лентов апарат с ръчни настройки и да си купува ленти и изкарва снимки за да се учи, отколкото да си позволи да си купи цифров фотоапарат 4 мегапиксела.
  • 4 Имен си

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фото Пляк":

    А ако ги качим на клауд?

    Коментиран от #6

  • 5 Имен си

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фото Пляк":

    А ако ги качим на клауд, умник?
  • 6 Пъргрес

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Имен си":

    Форматът няма да се чете. Проклетият гугъл вече натиска да измести формата джипег с неговия собствен. пик След още 15 години няма да е останал софтуер който да чете джипег. Спрете гъгул докато все още можете. Има и други хубави търсачки ксто Бинг или като duckduckgo, която дори не ви следи!

    Коментиран от #7

  • 7 Хайде бе

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пъргрес":

    Искаш да кажеш, че няма да има и програми, които да преобразуват .jpeg в какъвто и да е формат?
    Взе ни за боядисани врабчета!

    Коментиран от #8

  • 8 Пъргрес

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хайде бе":

    А да не би сега да е останало нещо от програмите, които сме ползвали по времето на Windows 3. Дори да си ги имаме скътани на хард някъде, те няма да са съвместими с новите ОС. Най-простия пример: Скайп. Така го направиха че ако не ъпдейтнеш до последната версия, не можеш да го ползваш.