8 Юни, 2018 18:23 4 828 8

Кемпер на две колела

  • мотоциклет-
  • кемпер

Студент по архитектура от Калифорния конструира хибрид между мотоциклет и кемпер. Джеръми Карман е удължил задната подрамка на своята Honda CR500 и е монтирал върху нея малка, но уютна спална капсула.

MotoHome, както е наречен проектът, е дипломната работа на Карман. Целта му е била да създаде къщичка на колела, с която може да се стигне до недостъпни за автомобилите места.

В момента студентът набира средства за серийно производство на двуколесния кемпер, в който има отопление, място за хранене и дори миниатюрна кухничка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Y2K

    7 1 Отговор
    Ае незнам за спалня ама в корубата на това нещо влиза идеално един реактивен двигател от МИГ !!!
  • 2 Маркс

    8 1 Отговор
    Прилича на ковчек.
  • 3 ГОРАЗД

    8 1 Отговор
    Това при не много силен вятър ще окоси и тревата на банкета,а при повече газ ще се изправя като конче на родео!Да не говорим че за 90 градусов завой трябва да се изнася като икарус и съответно със скоростта на икарус!
  • 4 гост

    3 0 Отговор
    Който е карал мотоциклет знае, че подобно съпротивление в опашката е пагубно за поведението на мотора и е много, ама много опасно, защото колкото е по-голямо рамото на задната гума, толкова повече сила упръжнава и водача трябва да се бори с нея. Това е Хонда ЦВ500, стойката на водача е изключително изправена и притисната напред, а тази епруветка от фибран колко въздух ще ти осигури и няма ли да се спариш вътре? Много неща може да се направят, но малко от тях имат смисъл, в случая няма никакъв, а едно ремаркенце или прикачен кош би било много по смислено и безопасно.
  • 5 Гост

    1 1 Отговор
    Действително не харесвам дискусиите, в които се обеснява как едно нещо няма как да стане. Сигурен съм, че проектантът е наясно с повечето проблеми и въпреки това не му пречи да опита нещо различно. Някой път не е важно дали ще стане перфектно, а да извадиш изводите от самия проект. Дай боже и в България, студентите да имат свободата да работят по подобни проекти за дипломните си работи, вместо да се опитват да преписват кухо фрагменти от чужди такива.
    Основните ми притеснения относто проекта:
    - огромно съпротивление на опашката. Насрещния вятър или ще натиска задната гума надолу, което ще прави предната прекалено лека или ще има подебна сила, от която ще олеква задната. И двата варианта са кофти.
    - страничното съпротивление - разминаването с тир ще е истинско приключение.
    - вискок център на тежеста. При завой с малка скорост ще се изпльоскаш като чувал с картофи при накланяне.
    - влизането в ковчега, когато искаш да си поспиш. Аз не бих се чувстал сигурно, ако моторът е само на стойка и трябва акробатично да се намърдам вътре.
    - огромно междуосие, което прави мотора изключително ниско маневрен особено в пресечена местност, горски терен или завой. Дългата верига ще има огромно провисване и износване. Амортисьорът с това огромно рамо ще е неефективен и при неравности моторът ще подскача.
    - забрави за раница на гърба или спътник.
    - намалена видимост в огледалата
    - паданията ще са много неприятни. Вдигането на мотора с изделието ще е почти невъзмож
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    - паданията ще са много неприятни. Вдигането на мотора с изделието ще е почти невъзможно от сам човек.
    - заради съпротивлението разходът ще е много по-голям - трябва по-голям резервоар.
    - никой не тръгва с мотор, за да му супер комфортно. Както няма непадал моториск, няма такъв дето не го валяло до прогизване.
    - една средно скъпа палатка, олекотена и усилена с размерите на навито шалте(даже може да се навие шалтето около нея) ще свърши същата работа, даже по-добра. Може да вкараш и мотора в нея. Може да се сложи и закрепи успоредно на кормилото над фара, без да заема място отзад. Също така в пъти по евтина. Падането няма да я унищожи. Даже ако е отстрани ще направи падането по-леко. Неслучайно адвенчър куфарите не са пластмасови или фибро стъклени, а алуминиеви или текстилни. Паданията са част от адвенчъра и след такова искаш да продължиш, а не да лепиш куфари.
    - като цяло изделието е изключително неподходящо за пресечен терен, освен ако не искаш да плуваш с него.
    - по-добър ефект ще има ако капсулата обгръща мотоцикиклета до кормилото отпред, и до степенките отдолу и ездачът е позициониран в капсулата. Самата капсула ще играе ролята не феъринг, което ще подобри аеродинамиката. Седалката да се адаптира, така че спането да става върху нея. Това ще свали центъра не тежеста, ще скъси мотора и цялата му конструкция ще участва функционално в присадената "къща". Ако стане много студено, стартирането на мотора може да затопля капсулата. Тръбите на ауспуха
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Тръбите на ауспуха също могат да бъдат използвани за отопление(че даже и за готвене :) ).

    ====================
    Би ми било интересно да съм част от екипа за разработване ... и тестване.
  • 8 незнайко

    1 1 Отговор
    Е това вече е извращение !!! Прилича на костенурка, носеща си колибата !!! Никакъв студент не е този, това е смешно и не може да е дипломна работа !!! На такъв архитект и колиба не бих поръчал !!!