Last news in Fakti

13 Юни, 2018 11:56 6 494 9

КамАЗ представи автономна маршрутка

  • камаз-
  • 1221-
  • шатл

В руския град се състоя официалната премиера на безпилотния микробус КамАЗ-1221 ШАТЛ (Широко Адаптивная Транспортная Логистика). Снабденият с изкуствен интелект електромобил развива максимална скорост 110 км/ч.

Прототип на ШАТЛ бе показан на Московския автосалон преди две години, а миналото лято на експерименталната маршрутка се повози руският министър-председател Дмитрий Медведев. Представеният в Казан бус има обновен дизайн, рама от алуминиева сплав и каросерия от композитни материали. Пътниците в салона седят един срещу друг, предвидени са и дръжки за правостоящи.

Според заместник генералния директор по развитието на КамАЗ Ирек Гумеров серийното производство КамАЗ-1221 може да започне през 2021 г. Първите готови микробуси ще се експлоатират в контролирани зони с по-строг режим за сигурност, а движението им по цивилната пътна мрежа може да започне през 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    11 36 Отговор
    Страшен дизайн....
    Безпилотна катафалка...
  • 2 Russian

    11 27 Отговор
    Маймуни!
  • 3 Суйо

    11 22 Отговор
    Ой, Матушка Россия! "...предвидени са и дръжки за правостоящи". Сардинами. Ой!

    Коментиран от #8

  • 4 Василев

    10 25 Отговор
    Селяни, в Русия само искуственият интелект не пие, но човек не може да бъде абсолютно сигурен.
    Агент Елка. Правец!

    Коментиран от #6

  • 5 смях

    7 15 Отговор
    Значи след има няма 12 години може да се повозим? Ами кое е готово тогава? Това като с анимацията на ракетите на Путин...
  • 6 Ватник

    23 11 Отговор

    До коментар #4 от "Василев":

    Василев, знаеш ли че руснаците са сред първите три водещи сили в технологиите на изкуствен интелект? Василев, иди до София, сградата на един голям булевард работят 100 човека, пишат код за системи за AI. И Василев, фирмата е руска - плаща европейски заплати в България. И Василев, махни сините очила. Комунизмът отдавна свърши, Василев!
  • 7 JEEP

    8 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:движението им по цивилната пътна мрежа може да започне през 2030 г.
    https://www.youtube.com/watch?v=-dWipZYsd1Y
    https://www.youtube.com/watch?v=duFzEdimrO0


    По цивилната какво?
    Няма шанс там...
  • 8 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Суйо":

    Ои ои оииииии а в " нашите автономни маршрутки"колко е широко и просторно климатроника работи на макс да ти е кеф да се возиш в тях просто ме ти се слиза от тях
  • 9 Емил

    2 2 Отговор
    А кога ще го предствят за Париж-Дакар?! И дръжката на смосваля я няма?!