15 Август, 2018 16:33 5 427 14

Автобус за тежък офроуд

  • pulsar expo-
  • torsus praetorian-
  • автобус-
  • офроуд

Чешката компания Pulsar Expo, профилирана в производството на автомобили със специално предназначение, представи прототип на всъдеходен автобус. Torsus Praetorian не е просто доработка на съществуващ модел, а е проектиран от нулата.

Pulsar Expo е основана през 2014 г. от съпрузите Вахтанг Джукашвили и Юлия Хомич. За краткото си съществуване обаче компанията е успяла да си създаде клиенти като ООН и правителството на САЩ, а към Torsus Praetorian вече проявяват интерес няколко държави.

Каросерията на всъдеходния автобус е изработена от композитни материали. Освен че е по-лека от металните аналози, тя не се бои от корозия. Теглото на Torsus Praetorian е 13.5 тона.

Двигателят, шасито и скоростната кутия са производство на MAN. Шестцилиндровият турбодизел развива 240 к.с. и позволява достигането на 117 км/ч. Задвижващи, разбира се, са и четирите колела, а клиренсът е 389 мм.

В салона на Torsus Praetorian има 35 места. Pulsar Expo предлага няколко модификации, сред които и медицинска версия. В нея могат да се поберат до 12 болни на носилки.

Torsus Praetorian ще се произвежда в Братислава. Поръчки за всъдеходния автобус вече има от зимни курорти в Нова Зеландия и Грузия, а властите в Бангладеш искат да закупят 105 бройки. Други 70 са били поръчани от нефтодобивна компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    21 0 Отговор
    И ние се нуждаем от такива , за нашите пътища .
  • 2 bum bom

    7 0 Отговор
    В ЧЕРНО може да участва в "Лудиа Макс" харесва ми !
  • 3 ГосТ

    20 0 Отговор
    Еййй, това какъв кемпер става...много са далеч от нас чехите. Производство в Братислава. ..к'во да кажа. Ама нали на нас индустрия не ни трябва. Чалга,долнопробен туризъм и търговия и проститутки-т'ва са ни приоритетите

    Коментиран от #6

  • 4 Boxer

    2 1 Отговор
    Готино изглежда. Но пасажерската част е прекалено висока, пасажерите са нависоко, много ще се люлят, съответно може по-лесно да се катурне...
  • 5 Гост

    13 0 Отговор
    И в България имаше офроуд автобуси в близкото минало Чавдар и Пас ползваха се в горските предприятия и ТКЗС.
  • 6 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Братислава е столицата на Словакия бе отличнико! А иначе ние както винаги сме си на дъното

    Коментиран от #7, #8

  • 7 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хайл":

    В Братислава съм бил на конференция бе бате. К'во ми обясняваш ;). Дал съм за пример къде ще се произвежда. И от мен да знаеш, много хубав град е.

    Коментиран от #11

  • 8 ГосТ

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хайл":

    И между другото, не винаги сме били на дъното. В СИВ бяхме доста по напред. Космическа държава, с наука, индустрия и селско стопанство. истинска търговия с Япония ,Русия и останалите от СИВ. Баща ми ходеше да показва на румънците и поляците. Не тъжа за българския комунизъм (нямам и особени спомени,помня че учените,инженерите и лекарите бяха уважавани хора и работеха по специалността си). Обаче за едната кока кола,банани и порно се превърнахме в това,което сме в момента. За разлика от другите, които също ги имат тея "неземни чудеса"

    Коментиран от #12

  • 9 r166

    5 1 Отговор
    Ха сега Министерството на образованието да закупи няколко броя, за да може да извозват децата от селата със закрити училища.
  • 10 АКО БЕ РАЗРЯБОТКА НА УШАНКИТЕ

    1 1 Отговор
    ПЛЮВАЧИТЕ ВЕДНАГА ЩЯХА ДА КАЖАТ: ЗИМАЛИ И КРАЛИ ОТ МАН И НИЩО НЕ НАПРАВИЛИ....
  • 11 До ГосТ

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    "Търгувахме" с Япония ама друг - път! Изнасяхме електокари и мотокара за Япония и от корабите отиваха директно за претопяване ! Чувал ли си за кола "Шипка", не сте и сънували ! СССР забраниха и иззеха документацията, малко след това пуснаха "Победа", продадоха я на Полша и се появи "Вършава"! За СССР изнасяхме уран от НАЙ-БОГАТИТЕ. находища по света и ако бяха заплащани суровините сега щяхме да сме светлинни години по богатство от "Саудитка арабия"! Изнасяхме цигари "Слънце" по 0.05 пет стотинки! Редяхме се на опашки по километри за да гледаме филм с Луи Дюфинес и Жан Маре - "Крилце или кълка" , "Фантомас" "Фифи перото"! За нова година с бележка от партииния клуб се редяхме за кило мандарини според броя на семейството! Правехме автобуси "Чавдар" като лоста на скоростите беше ЗАД ведача? но такъв модел беше разрешен от СИВ ! НАПРАВИХМЕ НАЙ-ДОБРИТЕ електролитни кондензатори в света след панаира в Пловдив настана тишина, същот беше и с тон колоните до панаира, иначе имха и двата артикула показатели далеч над световните ! За шокладови бонбони само в показния магазин на ъгъла Раковски - Дондуков по-една кутия за празник! Бремена пиятелка мечтаеше за БАНАН цяла седмица и една нощ получи болки, събрахме се приятели около 10 човека търсихме и накрая намерихме връзка с възрастен Български дипломат който се обади през ноща в няколко посолства и когато отиохме 2 човека бяхме задържани от милицията но вече бяхме получили един съд с по два банана

    Коментиран от #14

  • 12 До ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    Отряза повече от половината ткст? Чувал ли си за Христо Минев изобретил първия в света радио часовник? Чувал ли си за разработка на кола "Шипка" изета от СССР и пусната като "Победа" после дадена на Полша и пусната като като "Варшава" Правехме автобус с лоста на скоростите зад шофьора такъв модел беше разрешен от СИВ . Наредиха да създадем "Кремиковци" Стоманолеярен завод Радомир без никаква база за суровини щели да ги
    карат от някъде? За да си купиш мандаринки за нова година - бележка от партииния секретар за да отидеш на почивка в Ахтопол ти трябва открит лист което заначи- разрешение от партииния секретар, кварталния милиционер и после граничните власти! За кола правиш заявление - заявка капарираш и чакааааш....над 10 десет години! За гарнитура глава Москвича ходих 3 Варна Русе 2 и накрая намерих във Враца! Гледайте филмите "Майстора" "Топло" "Дами канят" Рабоиш по "разпределение" каквото ти кажат, живееш там където ти кажат, не можеш да се омъжиш или ожениш за роднини на военни или милиционери евентуално след много месечно проучване от службите за сигурност - може би. Да пътуваш в чужбина ЗАБРАВИ за " дивия запад" просто няма такова животно за редовте Българи! Лекарство "Нивалин". можеше да се произвежда да си чувал? Чипове MA709 и други със параметри много над световните, Ножици и ножове от Русе Габрово със страхотни параметри много над Солинген- притежавам няколко! Самолети с ягоди за СССР кожи. сирена месо дрехи а
  • 13 АнтиЕС

    1 1 Отговор
    Едно време в ГДР се произвеждаше такъв автобус "РОБУР"', така че идеята не е нова! Ако не вярвате,проверете в "Гугъл"
  • 14 Тъпоъгълник

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "До ГосТ":

    Знаеш ли колко струва един нов мотокар и колко струва един тон скраб. И това прекарано през морета и океани. С парите за един мотокар , ще купиш 30 тона скраб. Накрая всичко отива на скраб , като му свърши ресурса, дори и Мерцедеса , Бугати , и Бентли.