27 Август, 2018 15:28 4 805 8

Nissan Leaf измина 16 хил. км за два месеца

  • nissan-
  • leaf-
  • марек камински

Полският пътешественик Марек Камински навъртя 16 000 км с електромобил Nissan Leaf за 60 дни, изминавайки разстоянието от родината си до Япония. Камински е известен като единственият човек, покорил двата полюса на планетата ни в рамките на една календарна година.

Пътешествието на Марек започнало от полския град Закопане, преминало през седем държави на два континента - Литва, Беларус, Русия, Монголия, Китай и Южна Корея - и приключило в Токио.

Камински обяснява избора си на превозно средство с желанието да докаже, че електромобилите стават и за дълги пътувания дори из най-дивите места. Полякът твърди, че е намирал къде да зареди "лийфа" даже "далеч от цивилизацията с инфраструктура на санитарния минимум".

Марек возел със себе си различни комплекти кабели и зарядни устройства, които да позволяват зареждането от мрежи с различна сила на тока от 6 до 25 ампера. В най-добрия вариант капацитетът на батерията на Leaf се попълвал за около 4-5 часа.

Nissan представи второто поколение Leaf през септември миналата година. Хечбекът има електромотор с мощност 150 к.с. и йон-литиеви батерии с капацитет 40 кВтч. Обсегът с едно зареждане достига 378 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 данъкоплатец

    6 12 Отговор
    да, и?
  • 2 Yes

    9 3 Отговор
    Браво на човека
  • 3 незнайко

    10 0 Отговор
    Близо 54 пъти е зареждал батерията. Това значи почти всеки ден. При сила 25А. за заряд и 5ч. зареждане това прави 125А. Капацитета е 40кВтч. Значи батерията е 320 волтова. Това е за най добрия вариант. Изминавал е по 270 км. на ден. Значи не винаги батерията е била разреждана напълно !!! КАКВО Е ДОКАЗАЛ САМ СИ ЗНАЕ !!!
  • 4 Едно време

    7 4 Отговор
    А бенц 190ката като я пуснаха направиха 50 000км за 201 часа на писта в Италия, началото на 80те години.

    Коментиран от #5

  • 5 Пхаха

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Едно време":

    И един мармот завива шоколода в станиол :)

    Коментиран от #6

  • 6 Едно време

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пхаха":

    Можеш да прочетеш сам:

    https://www.classicdriver.com/en/article/autos/records-1983-mercedes-benz-190-e-23-16-nard
  • 7 гост

    3 0 Отговор
    Ами аз съм минавал по 1500км на ден по хубави пътища, добре е покарал, но реално не е карал много, просто се е возил и обикалял за удоволствие. Реално и със соларни панели може да заредиш ток в тази батерия, но ще му трябва седмица на слънце.

    Коментиран от #8

  • 8 Gost2

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Госте, с достатъчно соларни панели може да заредиш и за часове, но ако говориш за панели с 2-3 кв. метра площ - седмица няма да ти стигне, дори да си в сахара през лятото.