11 Октомври, 2018 18:39 2 209 1

Jaguar ще предупреждава незрящите пешеходци

  • jaguar-
  • i-pace-
  • avas-
  • acoustic vehicle alert system
Jaguar ще предупреждава незрящите пешеходци - 1

Jaguar ще оборудва електрическия кросоувър I-Pace със система за предупреждение на пешеходци с нарушено зрение за приближаването на автомобила. Разработката на технологията, наречена Acoustic Vehicle Alert System (AVAS), е отнела на британските инженери четири години.

При движение със скорост до 20 км/ч, когато е практически безшумен, електромобилът ще издава специален звук със сила 56 децибела. Така той ще се чува добре, но няма да бъде натрапчив или да прониква в салона и ще отговаря на стандартите за акустична чистота.

С увеличаването на скоростта силата на звука ще се усилва, а при движение на заден ход ще се включва допълнителен сигнал, който ще помага на незрящите са определят посоката на движение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 орхан мурад

    0 0 Отговор
    като зрящ пешеходец се чувствам дискриминиран