29 Ноември, 2018 13:54 4 205 7

Дронове мият прозорци на небостъргачи

  • aerones-
  • дрон-
  • небостъргач

Латвийската компания Aerones, която често попада в новините с необичайните умения на дроновете си, се кани да навлезе в нова бизнес ниша. След като демонстрира как безпилотни апарати могат да почистват лопатите на ветрогенератори от заледявания, сега фирмата с офиси в Рига и Ню Йорк смята да остави без работа миячите на прозорци и фасади на небостъргачи.

Инженерите на Aerones са проектирали дронове, които могат да чистят стъкла на сгради с височина до 350 метра 20 пъти по-бързо от хората. Апаратите имат размери 3 на 3 метра и тежат 55 кг. Снабдени са с 12 електромотора и могат да вдигат във въздуха до 200 кг.

Електрозахранването и водоснабдяването се осъществяват чрез кабели и маркучи от земята. Дроновете могат да работят и в тъмната част от денонощието и във ветровито време.

Наличието на оператор обаче е задължително. Той контролира работата на дрона чрез камера. Видеопотокът от нея се предава на таблет с HD качество посредством 5G.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само Дъстър

    6 7 Отговор
    Това ще работи само при спокойно време , най-малкия ветрец и ще мие на криво.
  • 2 Radara

    9 0 Отговор
    Ами то при ветрец и платформата с хора не се изкарва.
  • 3 Зорлем

    4 1 Отговор
    Интересно дали няма да ги задължат да ги връзват с някакво обезопасително въже, че тия 200+ килограма ако решат да падат или да се въртят безконтролно ще стане доста вълнуващо наоколо.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зорлем

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Муя":

    Преди да се правиш на интересен да беше помислил дали това въже, което се вижда на клипа ще свърши някаква работа ако дронът вземе да пада при полжение, че е на ЗЕМЯТА, а "чукча", мамин ненагледен?
  • 6 мияча

    1 0 Отговор
    добро като замисъл , но който е мил прозорци знае че не става само с пръскане на вода.Трябва си здраво и силно търкане и забърсване за да не остават следи.

    Коментиран от #7

  • 7 мияча HD

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "мияча":

    Забравих да кажа че взимам по 10лв. на стандартен прозорец (2м/1.4) външно и вътрешно ! HD качество !