Избори за парламент - Ноември 2021

Виж още

На 14-ти ноември 2021 г., за трети пореден път тази година, в България избираме своя нов парламент на комбинирани извънредни парламентарни и редовни президентски избори.

На тази дата, изправяйки се пред избирателните урни, всички пълнолетни и непоставени под запрещение българи ще имат шанс да избират измежду 21 партии и 7 коалиции за народни представители в 47-мото Народно събрание и 24 кандидат-президентски двойки за мястото на Дондуков 2.

Кампанията преди изборите през ноември е вече факт, а някои анализатори сочат, че тя изобщо не е приключвала от назначаването на първия служебен кабинет.

Как се стигна до парламентарни избори през ноември 2021 г.

До тази ситуация се стигна след върнатите мандати на ИТН, ГЕРБ и БСП през 46-тото Народно събрание и неуспешното формиране на устойчиво мнозинство за управление на държавата и правителство.

Предложените министри, министър-председатели и кабинети не успяха да съберат нужните гласове за предложените политики, а скандалите доведоха държавата до политическа криза и ново гласуване през ноември 2021 г.

Кои са новите играчи на политическата сцена

Основните играчи на политическата сцена са отново БСП, ДПС, ГЕРБ и новите-стари партии на протеста, които включват Изправи се БГ! Ние Идваме, Има такъв народ (ИНТ) и Демократична България (ДБ). Освен тях обаче на 14-ти ноември 2021 г. се очаква дебютът на най-новата партия, сформирана около двамата бивши министри на служебния кабинет Радев 1, а именно партия Продължаваме промяната на Асен Василев и Кирил Петков.

Според политолози, двамата възпитаници на Харвард се позиционират в център-дясно, макар самата партия да не е излязла с официална програма и по-скоро се абстрахира от такива етикети.

Какво показва социологията на тези парламентарни избори

Социологическите проучвания, като моментна снимка на общественото мнение, показват изявено лидерство на управлявалата почти 12 години политическа партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов, като след нея се нареждат БСП, ПП, ИТН, ДБ с много близки резултати.

Очаква се битката да е оспорвана, а комбинирането на парламентарни и президентски избори ще активира повече избиратели да гласуват, т.е. очаква се висока избирателна активност.

До парламентарните избори през ноември 2021 г. има доста време, така че следете последните социологически изследвания на FAKTI.BG.

Къде се очакват сблъсъци с голям обществен интерес

Лидерските сблъсъци в многомандатните райони за тези парламентарни избори ще бъдат от основно значение за представянето на партиите. В тези райони има висока концентрация на избиратели и дебатите ще бъдат ожесточени. Ето някои от по-интересните съревнования на идеи и личности, които ФАКТИ ще следи:

За тези, които се намират зад граница, Министерство на външните работи на Република България работи по организиране на предстоящите на 14 ноември 2021 г. парламентарни избори и избори за президент и вицепрезидент, така че спокойно да упражнят своя глас.

Призоваваме ви да излезете и да изпълните своя дълг, като гласувате!