Last news in Fakti

1 Август, 2017 15:10, обновена 1 Август, 2017 15:14 2 841 1

Д-р Болтаджиев: Държавата осигурява 4,5 млн. души. Трябва промяна (ВИДЕО)

  • здравно осигуряване-
  • д-р болтаджиев-
  • болници
Д-р Болтаджиев: Държавата осигурява 4,5 млн. души. Трябва промяна (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Спешността е безплатна за пациента и това е гарантирано от Закона. Не би трябвало в такива случаи да се искат пари от пациентите. Това заяви д-р Николай Болтаджиев, шеф на Сдружението на частните болници, в студиото на ФАКТИ.

"В момента реално се осигуряваме 1,7-1,8 млн. души, а държавата трябва да осигури 4,5 млн. С нашите осигуровки събираме около 2,2 млрд. лева, а държавата за тези 4,5 млн. души - около 1 млрд. лева. Тук също трябва да има промяна", посочи д-р Болтаджиев.

"Конкуренцията в здравните услуги повишава качеството, административната намеса в тази сфера сваля качеството. Прогресивно делът на частните плащания се увеличава, той надминава вече 50%", заяви още д-р Болтаджиев.

Според него не се правят конкретни стъпки към демонополизацията на Касата."Без изваждане на бюджета й от консолидирания бюджет това няма как да стане", каза той.

"Броят на болници не е критерий. Броят болнични легла в България съответства на средния за Европа. Няма значение под колко покрива са тези легла. Като брой болници сме като Австрия, но там публичните средства са 14 пъти повече", допълни д-р Болтаджиев.

Какви са идеите на сдружението за бюджета на здравната каса и защо искат всеки пациент да има лична осигурителна сметка, гледайте целия разговор с д-р Болтаджиев:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин Христов

    4 1 Отговор
    dostata4no 1,7-1,8 miliona osigureni ...to zna4i vsi4koto tsiganya e osigureno