ФАКТИ.БГ

Трайчо Трайков пред ФАКТИ: Световната икономика щеше да изпадне в рецесия и без COVID-19

''Аз лично рецесията я очаквам от няколко месеца, да не кажа от повече от година'', заяви кметът на столичния район ''Средец'' в студиото на ФАКТИ

Публикувана: 17 Март, 2020 20:09
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 14009
Трайчо Трайков пред ФАКТИ: Световната икономика щеше да изпадне в рецесия и без COVID-19
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.

''Биологичната война е едно, то е в теорията на конспирациите. A това, че последствията и ситуацията, в която живеем наподобява на тази на война, вече мисля, че всеки може донякъде да се съгласи с такава теза. Това усещане се усилва и от факта, че няма определен модел за реакция в такава ситуация. Сякаш навсякъде се импровизира. Дори по отношение на медицинско-санитарната част. Затварянето на границата сякаш е повсеместна реакция. Но виждаме например, че Обединеното кралство избира стратегия, на която научната обосновка е различна от тази, която по-голямата част от останалия свят избира да прилага'', това заяви за кризата, предизвикана от коронавирусната инфекция, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ кметът на столичния район ''Средец'' Трайчо Трайков, който е и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов.

''Аз лично рецесията я очаквам от няколко месеца, да не кажа от повече от година. Икономическият цикъл се пренатегна по редица други причини. Растежът на борсите, основно в САЩ, но не само там, изглеждаше всичко друго, но не и здрав и обоснован на фундаменти. Основният фактор, който подклаждаше този растеж, бяха безплатните пари. По целия свят централните банки определят лихви близки до нулата или в някои случаи отрицателни. Цялата тази ликвидност се изсипва в купуването на активи, защото логичното икономическо очакване е, че когато активите са краен брой... финансовите средства са все повече и тогава трябва да имаме инфлация. Инфлация нямаше, или поне така твърдят всички национални статистики. За сметка на това във финансови активи, не непременно в реалната икономика, а в собствениците на акции, които продаваха и не непременно ги влагаха в компаниите си. Според мен, а и не само, беше въпрос на време трендът да се обърне. В случая COVID се появи като класическия ''Черен лебед'', нещо което никой не очаква, но може да се очаква, че такова нещо ще се появи.

Дори и да не беше това, щеше да има нещо друго и големият проблем е, че централните банки по света имат твърде малко средства за класически монетарен отговор на тези неща. А още по-лошо е, че тежко задлъжнели правителства в тази ситуация са принудени да отхлабят всякаква финансова дисциплина. Дори в еврозоната това от два дни вече е факт като официално разрешение от Европейската централна банка. Отпадат или се вдигат лимити за държавна помощ, за държавен дефицит, всичко това не може да ме прави кой знае какъв оптимист'', заяви Трайков по темата с икономическите последици, които вече са факт, или ще дойдат заради кризата, предизвикана от COVID-19.

Той застъпи тезата, че световната икономика, в даден момент, е щяла да изпадне в рецесия, с или без COVID-19.

За нефтената война между Русия и Саудитска Арабия, която води дo намаляване на цените на петрола, Трайков заяви:

''България е сред страните, които са най-зависими от внос на суров петрол, така че това за нас има почти само и единствено положителни измерения. Падането на цената нa нефта, двойно, през последните няколко седмици, ако се задържи на тези нива, ето днес е стабилно под 30 долара, но да кажем..., ако остане около 30 долара това означава 2 млрд. по-малко от годишната ни сметка за нефт. Като сложите и половин милиард спестяване от газа, за година и половина сме избили КТБ. Освен чисто финансовото, това са спестявания, които отиват директно в джоба на потребителите, индустриални и частни. Да, разбира се, една част ще полепнат по пръстите на рафинерията и търговците, но въпреки това. Така че от тази гледна точка България е сред печелившите от подобно развитие на нещата. Защо казвам почти обаче? Защото такива драстични и бързи сривове в цената обикновено са знак за по-сериозни проблеми. Те се отразяват в световния инвестицицонен климат и движение на капиталови потоци, които почти няма начин да се отразят положително, дори на страна като България.''

Според Трайков в дългосрочен план нефтът си отива като гориво.

''Принципно, тази криза започна толкова рязко, че трудно някой е планирал систематичен отговор, предварително. Някои реагират по-бързо, други по-бавно, когато тя дойде. Някои по-логично и систематично, други по-хаотично. Тук вече може да има със сигурност и оправдани и неоправдани обвинения'', коментира Трайчо Трайков и добави какво би направил той в създалата се кризисна ситуация:

''Аз бих се погрижил на първо място за най-уязвимите, включително това, което започна сякаш да се случва на равнище община, възрастните хора от застрашените рискови групи да си стоят вкъщи и всякакви разходи, които са необходими за тази цел, са оправдани. За социален патронаж, за доставка по домовете, за всичко, което е небходимо да се финансира, за да не излизат застрашените групи хора от домовете си, е оправдано. След това финансова подкрепа за компанните, виждаме, че всички го правят. Цялата ми икономическа битност и подготовка е против такъв подход, но това е извънредна ситуация, в която всичко е оправдано. Тук обаче имаме големия проблем с доверието в държавата, че тя ще го направи грамотно, справедливо и безкористно.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
АМАН
1 Отговор
ОТ ГОЛЕМИ ИКОНОМИСТИ ! ОПРАВИХА СТРАНАТА ЧЕ И СВЕТОВЕН АНАЛИЗ ДА ТИ НАПРАВЯТ....

Коментиран от #32


Оценка:
-23 +53

Кой68
2 Отговор
И тоя и Дянков 👎👎👎,плъшоци.

Оценка:
-23 +39

Трай си бре Траййчооо
3 Отговор
Много умно и красиво говориш.

Оценка:
-10 +33

БАТЕ НЕЦИ
4 Отговор
ТРАЙЧО "СПЕЦА"СЕ ИЗКАЗА.АБЕ ТРАЙЧО КАТО ОТБИРАШ ОТ ВСИЧКО,КАЖИ МИ МОЛЯ ТИ СЕ КОГА ЩЕ ПАДНЕ БЕНЗИНА БЕ,ПРОФЕСОРЕ.

Коментиран от #18


Оценка:
-14 +35

рогачев
5 Отговор
тоя нее ли в кауша ?? експерт в краденето !!

Коментиран от #26


Оценка:
-19 +20

Зайко Байко многознайко
6 Отговор
Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези нагли и тъпи герберсти ще ни закопаят! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан бандит ( на Козяк знаят как да го държат за топките ), Цецо КаунЬя , доказан нагъл айдук, Барни Ръбъла, който не може да каже две думи на кръст, Владко Горанов нагъл, нагъл,нагъл до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме тъпи оФце и само тояга и данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни овчарски кучета Гешев и и Цацата , който гледа като прасе из тикви. Жална ни майка! Такса пътища, такса вода, бонус-малус , всякакви врътки да ни тормозят, нема да се очудя ако ни ощастливят и с такса въздух.

Оценка:
-10 +49

аман от тролове
7 Отговор
Само троловете пишат изцяло с главни букви.

Оценка:
-4 +10

ЗАБРАВИХМЕ ЗА БАРСЕЛОНА !
8 Отговор
ЗАБРАВИХМЕ ЗА СЕСТРИТЕ! ЗАБРАВИХМЕ ЗА Перник и водите ! ЗАБРАВИХМЕ ЗА БОКЛУКА ! Забравихме ЗА КОРУПЦИЯТА ! Забравихме за ИНФЛАЦИЯТА ! Забравихме за ПРЕСТЪПНОСТ ! ЗА МАФИЯ ! ГЕНОЦИД , - ПРЕКРАСНО !

Коментиран от #25


Оценка:
-6 +32

Като няма Райхстага и Близнаци
9 Отговор
КОРАНА за всичките АХМАЦИ ! А след това идва онова - " ЗАДНА ПРАШКА ПО ХАЙДУШКИ " КРИЗАТА на белите хора от ЗАПАД ! Добре че не сме с Русия !

Оценка:
-3 +5

Боже как сме оживяла при СОЦА ?
10 Отговор
Ум да ти ЗАЙДЕ !

Оценка:
-3 +4

Пет РАБОТНИ
11 Отговор
И два ПОТНИ ! Живот ли бе да го опишеш!

Оценка:
-2 +6

Да ПОВЕРИМ СТРАНАТА на такъв дето
12 Отговор
Цял живот са го блъскали и били САМО У ГЛАВАТА !?

Оценка:
-3 +6

Ал та фанах Атаопънах
13 Отговор
Още от сега създават оправдания че заради коронавируса ще увеличат данъците. Благодарим ГЕРБ, пак намерихте начин легално да грабите пари от бедните. На босият обувките ще отмъкнете.

Оценка:
-5 +19

Чуй го само как говори и ще го разбереш
14 Отговор
Повреден е в главата , НЕМОЖЕШ ДА ГО ОТРЕЧЕШ !

Оценка:
-6 +8

Трайчо
15 Отговор
Трай си бе Трайчо! Само глупости ръсиш!

Оценка:
-9 +13

Целта е ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО за
16 Отговор
Нещото по-големи и СТРАШНО ! Това е ПРЕЛЮДИЯ , ВЪВЕДЕНИЕ, ПОДГОТОВКА, НАГЛАСА, ПОДКВАСА , НАСТРОЙКА , ТРЕНИРОВКА предхождаща нанасянето на ГЛАВНИЯТ УДАР ! КРИЗА , ФИНАНСОВ КРАХ , ГЛАД и СМЪРТ ВОЕННА И ПОЛИЦЕЙСКА ДИКТАТУРА ! Не ти ли напомня АУШВИЦ ?

Оценка:
-3 +10

Военното положение е нужно за :
17 Отговор
Елиминиране и потушаване СЪПРОТИВАТА НА МАСИТЕ !

Оценка:
-3 +7

товарищ
18 Отговор

До коментар #4 от "БАТЕ НЕЦИ":


Бате, бензинът няма да падне. Ние си купуваме петрола от, познай - руснаците. Така, както казва проф. Мутафчийски, там правилата са други. Ако световният петрол поскъпне, поскъпва и руският за нас. Ако световният петрол поевтинее, руският си има своя цена, сиреч висока. Тук русофирите ще сложат минуси, но тези факти ги казаха в 120 минути по телевизията и никой не ги отрече.

Оценка:
-8 +18

сойка присмехулка
19 Отговор
Трайчо, тебе Буда не те ли изпържи?

Оценка:
-3 +7

А НЕ ЩЕ ЛИ ПОИСКА НАРОДА ГЛАВИТЕ
20 Отговор
ОКТОПОДА ? Законодателите, Изпълнителите и Съдебната власт? Татарчев, Велчев, Филчев, Цацаров, Гешефтаров ,както и окръжни и областни нива , силовици , мунисипалисти, журналисти . И задкулисните батковци от бизнеса ! А ?

Оценка:
-3 +6

За сега МАФИЯТА
21 Отговор
Води по ТОЧКИ ! НАРОДА е СГАН и ПАПЛАЧ за КУРБАН !

Оценка:
-1 +3

ПРОКУРОРИТЕ от всички звена са
22 Отговор
Дяволи и Демони грешни , но пред НАРОДА се представят като " Светена вода" не напита и правосъдната "МАЙКА ТЕРЕСА "! ЧЕРНИТЕ. ДЯВОЛИ на фалшивата наша ТЕМИДА !

Оценка:
-1 +4

Реалист
23 Отговор
Този вместо да е в затвора тръгнал да ми разтяга локуми....

Оценка:
-7 +7

Дракона
24 Отговор
Еи от сичко разбирарате деба мишките

Оценка:
-1 +6

казано на място
25 Отговор

До коментар #8 от "ЗАБРАВИХМЕ ЗА БАРСЕЛОНА !":


Точно затова ни облъчват с негативизъм и стрес от властта и техните слугински медии.

Оценка:
-4 +4

практик
26 Отговор

До коментар #5 от "рогачев":


Какво ти открадна бе рогач, 2 млрд от НЗОК ли, ежемесечни куфарчета от бизнеса ли, комисионна от еврофондовете ли, какво?

Оценка:
-4 +6

Крокодил
27 Отговор
Абе, този голям теоретик бре, ама на практика друго правеше! Хайде сега да се изкаже и другия икономически гений, момчето чудо Дянков!!!

Оценка:
-4 +6

Я па тоя мавроид
28 Отговор
Скоро солидна отрепка и боклук. Да забира Радан и Тафров и да вървят на плаж...

Оценка:
-3 +4

Гербераси долни
29 Отговор
Публикувано във факти.бг: Като сложите и половин милиард спестяване от газа, за година и половина сме избили КТБ. Много лесно се краде у нас и много лесно се замитат следите когато няма закони и осъдени ,току виж ако няма сривове догодина с това "пестене " може и да забогатеем според поредния тарикат ,караи и да не стане идват нови избори ще има кебапчета за зелените братя.За цените на нефта и цените на "колонката " то е ясно обикновенния човек нама да спести почти нишо.

Оценка:
-0 +9

Ивайло
30 Отговор
От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Оценка:
-7 +0

Дядото
31 Отговор
Нали те видяхме какъв разбирач си бе ПОРЕДНИЯ...ПРЪДЛЬО С ПРЕТЕНЦИИ !! Алчни мазници дано родата си погребеш...!!!

Оценка:
-5 +1

Така е модерно са
32 Отговор

До коментар #1 от "АМАН":


Ганю да говори неща де не му побира бидона с зели😂😂😂😂😂

Оценка:
-2 +0

Дидо
33 Отговор
Този мишок е пеликан и отново на трапезата

Оценка:
-3 +0

П.Петров
34 Отговор
Най после едно компетентно интервю, със задълбочен, обмислен анализ! Поздравления!

Оценка:
-3 +4

Петронатор
35 Отговор
Браво Трайчо! Винаги си бил на ниво. Изключително компетентен! Някои хора не го разбраха или не им беше изгодно! На много народ не му се вярва. Факт е вече.

Оценка:
-0 +5

ежко
36 Отговор
Ако Насим Талеб чуеше Трайчо да използва понятието въведено от него("черен лебед"), подозирам,че дълго щеше да се смее!
Апропо Талеб изпитва отвращение именно от такива като Трайчо!

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.