Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 23:35 11 427 48

Любомир Шопов пред ФАКТИ: Създадоха ГЕРБ за налагане на германско влияние в България

  • любомир шопов-
  • андрей луканов-
  • бойко борисов-
  • тодор живков-
  • михаил горбачов-
  • бкп-
  • преход-
  • групировки

"След 1991 година Движението за права и свободи постепенно се превърна в движение за привилегии и свободия", каза Шопов

Любомир Шопов пред ФАКТИ: Създадоха ГЕРБ за налагане на германско влияние в България - 1
Снимка: ФАКТИ

"Изтокът и Западът си подадоха ръка образно казано. Всъщност това подаване на ръце не беше благоприятно за българската държава и за политиката, която последва в продължение на 31 години".

Това каза Любомир Шопов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"На практика се получи едно генерално разминаване с реалните възможности на преход от една система към друга. Говорим за дългогодишна Студена война. Аз бях няколко години ръководител на българската правителствена делегация на Виенските преговори за разоръжаване между НАТО и Варшавския договор. Ние тогава имахме уникалната възможност да контактуваме и съм добре запознат с проблематиката на НАТО и Варшавския договор в Централна Европа и по фланговете.

Опасността от военен сблъсък беше много голяма, но по-страшното за народите, за нашите държави беше икономическата блокада, която беше наложена от Студената война. Именно икономическата блокада и наложената от САЩ надпревара във въоръжаването доведоха до колапс на нашите икономики, до невъзможността да се развиват по един модерен начин въпреки стремежа за установяване на контакти, въпреки стремежа и желанието да се решават и хуманитарните въпроси - общуване на хора, пътувания и т.н.

В крайна сметка с идването на Горбачов на власт този процес на отпушване на пробойни в кораба на социалистическата общност беше започнат. Той се разви много бързо и Горбачов реално имаше възможност да прави реални промени в Съветския съюз. Не можа да ги направи, той не беше наясно с възможностите, главозамая се, хванаха го на почва самовлюбеност, внушиха му, че е лидер от световен мащаб, че той ще направи най-големите промени на планетата, рухна Съветският съюз, оттам започнахме да потъваме и ние", разказа Любомир Шопов.

"Неговата историческа грешка беше, че той (бел.: Горбачов) нямаше държавническа готовност, той нямаше тази подготовка като държавник и около него имаше помощници, някои, от които бяха - мога директно да го кажа, сътрудници на американското разузнаване, вербувани в Канада. Говоря за най-близките му помощници, неговата съпруга също оказа много силно влияние върху скоростта, с която трябва да бъдат направени тези промени. И така т. нар. перестройка беше една пушилка, много приказки. Гласност, демокрация - да, но те трябва да бъдат свързани с икономически реформи, с ясна програма. Той нямаше нищо от това и нещата тръгнаха в един непредсказуем ред, в една посока, която доведе и до разрухата на една огромна държава", добави Шопов.

"Много интересен е сблъсъкът между Тодор Живков и Горбачов, защото България вече беше тръгнала по пътя към отваряне към Запад. Ние имахме много добри контакти с Германия, с Япония. Започнахме да преговаряме за нови технологии. Ние реално се отваряхме въпреки ограниченията, които съществуваха в рамките на социалистическата общност. Горбачов беше много ревнив в това отношение и понеже някои от висшето ръководство в БКП докладваха и създаваха проблеми на Тодор Живков в това отношение той (бел.: Горбачов) практически в разговор с Тодор Живков му прави остра забележка, че България твърде бързо се отваря на Запад", каза Шопов.

"Аз симпатизирах и продължавам да симпатизирам на Андрей Луканов, с когото се познавах от 1962 година - още от института по международни отношения в Москва. Винаги се старая да запазвам една граница между личните отношения с Андрей Луканов, който беше много ерудиран, висококачествен политик и конкретните действия, които той предприе вече като реалния ръководител на българската държава веднага след 10 ноември. Петър Младенов не беше добре здравословно, управлението на партията беше поето от Андрей Луканов. Аз бях в състава на Централния комитет, участвах на пленума на 10 ноември, участвах на първите пленуми след 10 ноември. Трябва да ви кажа, че бяха допуснати груби нарушения на демократичния подход, започна се едно силово променяне на отношенията към бившите кадри и реално погледнато, особено след като Андрей стана министър-председател, на своя глава - аз не съм чувал на има решение на ръководството на БКП и на БСП, той взе решение въпреки съпротивата в самия Министерски съвет да бъде обявен мораториум върху изплащането на външния дълг", разказа Шопов.

Попитан за Мирчо Спасов и ролята му в трудовите лагери, Шопов отговори: "Доколкото съм запознат от официални и неофициални документи като заместник-министър на вътрешните работи той е имал отношение към тези лагери, но за генезис от Мирчо Спасов и по-нататък едва ли би могло да се говори". Лили Маринкова допълни, че се смята, че синът му Румен по-късно в кръга "Орион" е инициирал покушението над Луканов, а Шопов коментира: "Така се говори, така се пише, но аз не съм видял доказателства за това. Не съм нито негов защитник, нито негов обвинител и не бих могъл и не бил искал да бъда".

На въпроса кой е бил по-виновен - партийната власт или Държавна сигурност, Шопов отговори: "Отговорът е много прост - политбюро на ЦК на партията и ЦК на БКП взимат решенията за развитието на държавата и всички структури в тази държава действат в рамките на закони и подзаконови актове, които се изработват и се приемат от Министерския съвет в рамките на тази програма и тези цели, които политическото ръководство на държавата поставя. Какво е и сега между другото с ГЕРБ и с други партии, които са на власт".

"Държавна сигурност беше закрита със закон през 1990 година. Към това време между 14 и 20 хиляди души активни служители на ДС бяха извадени от системата и бяха оставени на произвола на съдбата. Ние не можем да говорим за организирани структури на бившата Държавна сигурност, които се вливат в новия начин на живот на държавата. Може да се говори за привилегии и възможности, предоставяни от овластени да се прави бизнес и по-успешен бизнес за сметка на интересите на държавата. Знае се, че са създадени групировки. Да говорим конкретно за "Мултигруп", но "Мултигруп" не е структура на ДС. "Мултигруп" е едно изобретение на предприемчиви бизнесмени и на хора във властта", каза Шопов.

"СИК и ВИС, според мен, са структури, които възникват на базата на търсене на реализация от млади спортисти, активни мъже, които търсят начин да изкарат пари", каза още той. На въпроса дали техен изобретател е Любен Гоцев, Шопов отговори: "Към това би трябвало да се върнем след 15-тина, 20 години, ако излязат факти и данни. Сами знаете, че в исторически план развитието на едни или други събития би трябвало да се гледа след доста продължителен период от време".

"ГЕРБ е една политическа партия, която беше създадена с оглед на налагане на германско влияние в България, но той (бел.: Бойко Борисов) се оказа много повратлив. В самото начало в ръководството на ГЕРБ влязоха доста хора на Сорос - и Плевнелиев, и Дончев, и немалко други хора, и от политик и след това вече министър-председател, обслужващ германските интереси, Бойко Борисов ще - не ще започна да обслужва интересите и на по-големия брат - на САЩ.

Проблемът е, че той започна да обслужва и интересите на Турция. Започна да действа и във външнополитически план в ущърб на българската държава - говоря за отношенията с Македония, и практически по време на неговото управление ние се оказахме в ситуация на една държава, която в много по-голяма степен обслужва чужди интереси, отколкото своите собствени", каза Шопов.

Попитан за ДПС, Любомир Шопов отговори: "Само по себе си Движението за права и свободи беше създадено като структура - и това са първите изявления на Доган още от Варна веднага след регистрирането на движението, която цели на възстанови турските имена на хората със сменени имена и да възстанови техните права и свободи. Това стана 1990-1991 година с актове на Народното събрание, по-късно с Великото народно събрание. Те получиха всичко, което пожелаха. След 1991 година движението за права и свободи постепенно се превърна в движение за привилегии и свободия. Това са фактите".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    20 65 Отговор
    Факти пропагандата ви край няма!!!

    Коментиран от #11

  • 2 ужас

    49 2 Отговор
    Да им имам "влиянието" немско, същата шайка като тукашните, но с повече пудра и гел за коса, добре изгладени костюми и престорена вежливост.
  • 3 Инсомнята

    41 7 Отговор
    А добро утро!
  • 4 Последния Софиянец

    45 9 Отговор
    Интересно кой ще е новият германски проект.Може би Слави?За американски знаем.След СДС , сега залагат на Цветан Цветанов.
  • 5 Хисторик

    64 7 Отговор
    Държавата България колкото пъти се е хващала с Германия толкова пъти народа е страдал ПСВ ВСВ сега царете не ско - австрийски винаги са взимали решения които не са били в интерес на България!
  • 6 Фридман

    60 12 Отговор
    Колкото пъти сме били с братята руснаци в България е имало благоденствие!

    Коментиран от #24

  • 7 КОНТРАТА

    57 5 Отговор
    Франц Зайдел основен спонсор на ГЕРБ и го научиха айдука как да лъже и реди избори, а краварире просто се възползват отделно на аванта и те да си го шантажират!
  • 8 Ганьо

    47 10 Отговор
    Е Любо, откри топлата вода. но защо не продлжи,че създаванеуто на партии с чужди пари от фондации ханс зайдеел и конрад аденауер е незаконно. това е намеса във вътрешните работи на България. Но поради германското слугинско лоби в тази нещастна страна, народа ще страда. Който се е хване с германие, винаги губи. Но този много прост народа не може да го проумее. Българите бяа саююзници на германие и през първата и през втората световна война. Тези българи бяха и в двете световни войни срещу себе си,срещу православието, срещу азбуката си , срещу славянското море. Тези ора бяха в съюз с католици с протестанти с мюсулмани срещу своите братя православни. Удивително е ,че тези прости хора обявиха война на сащ , великобритания ,канада ,общо 12 държави. Тези нещастни и прости ора бяха съюзници на хитлер . Те идо сега неса признати за съвоюваща страна срещу фашизма. И тези същите и днес са посочили в доктрината си ,че Русия им е враг номер едно. Те и днес продължават да са срещу православието и да са във военен съюз срещу православието заедно с германия. И тези същите се надяват на успех. тпябва да со много тъп и прост за да се надяваш,че този третия път този народец ще оцелее.това е абсурд.даже днес е превърнал територията си на франтова, и това от гигантската си простотия и тъпота. този наро саслужава съдбата си.Нека го управляват индивиди носещи обидното звание генерал. Тъпанара заслужава генерал да го води до пълно видиотяване. За ганьовците това.
  • 9 Философа

    46 7 Отговор
    Вие не знаете, че 1989г НРБ беше продадена на западняците конкретно на Германия и САЩ. Продадена държава не я чака нищо добро!
  • 10 Дрън дрън

    8 46 Отговор
    Борисов и ГЕРБ са продукти на Кремъл!
    Затова за три мандата, Борисов умишлено не построи нито един интерконектор...
    Кои са кремълските петоколонници в България?

    Депутатите на ГЕПБ и БСП, на ДПС и ОП , които са водачи на листи!
    Ще следим и дали новият "спасител" Славчо Учиндолски,
    ще бъде водач на листа...

    И да се гарантира изборът им,
    в грубо погазване на чл.6. ал.2., от Конституцията на България,
    според незаконният Избирателен закон,
    гласовете на всички неотбелязали преференции, автоматически отиват за водача на листата.
    А неотбелязалите преференции, при гласувалите за всички партии,
    са многократно повече от отбелязалите преференции!!!

    За да се убедите сами, сами си направете справка на публичния сайт на ЦИК.
    От справката, сами ще се убедите, че най-доверените петоколонници на Кремъл в България са
    Борисов, Нинова, Цветанов, Каракачанов, Валери Симеонов, Пеевски,Сидеров, Марешки...
    Дори Сидеров откри една от предизборните си кампании в ... Москва!

    Нещо повече!
    В безпардонно погазване на чл.1. ал.3. на Конституцията на България,
    путинистът Борисов узурпира властта по лукашенковски, с "мъртви души" при изборите!
    В грубо нарушение на Конституцията на България,
    в избирателните списъци фигурират над милион "мъртви души"!
    "Гласуващи" за ГЕРБ и ДПС!
    ГЕРБ и ДПС са в задкулисна коалиция...
    Борисов и Нинова са в задкулисна договорка, да добутат мандата...

    Председателят на НС Караянчева, Председателят на МС Борисов,
    са нелегитимн

    Коментиран от #13, #19, #21

  • 11 Прав си

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Факти са кремълски фейк!

    Коментиран от #14

  • 12 МИХАЙЛОВ

    44 8 Отговор
    ....И ДВЕТЕ УЖ НЕМСКИ ФОНДАЦИИ
    - КОНРАД АДЕНАУЕР
    И ХАНС ЗАЙДЕЛ...
    ...СА САМО ФОРМАЛНО НЕМСКИ...
    ...А РЕАЛНО СА ДВЕ ПОДЕЛЕНИЯ
    НА ЦРУ НА САЩ,
    КОИТО ДЕЙСТВАТ В ГЕРМАНИЯ
    ПОД ПРИКРИТИЕ
    КАТО УЖ НЕМСКИ ФОНДАЦИИ...
    ...И ДВЕТЕ "НЕМСКИ" " ФОНДАЦИИ"
    СА ДВЕ МОЩНИ
    ШПИОНСКИ ЦЕНТРАЛИ
    100% СОБСТВЕНОСТ НА ЦРУ НА САЩ,
    РЪКОВОДЕНИ, КОМАНДВАНИ
    И ИЗПЪЛНЯВАЩИ САМО ЗАДАЧИ,
    ПРОГРАМИ, ОПЕРАЦИИ, ДЕЙНОСТИ
    ОТ И НА ЦРУ НА САЩ
    И В ИНТЕРЕС САМО НА САЩ...
    ...ТОВА Е ИЗВЕСТНО
    И НА ВСИЧКИ ГЕРМАНЦИ
    И ВСИЧКИ ГЕРМАНЦИ
    МРАЗЯТ ЦРУ НА САЩ...
    ...НО ГЕРМАНСКИТЕ ВЛАСТИ
    СА ВАСАЛИ И ПОМИЯРИ НА САЩ,
    СЪЩО КАКТО И БЪЛГАРСКИЯ РЕЖИМ НА МАФИОТСКАТА
    ХУНТА - ГЕРБ....

    Коментиран от #20, #25

  • 13 цветан цър

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън дрън":

    Ретроградния Меркурий яко ти говори.
  • 14 Щайнер

    37 3 Отговор

    До коментар #11 от "Прав си":

    Той Боко сам си го признава, че Франц Зайдел фондацията 10 години налива пари в тех има го в YouTube! На мумията от Мадрид му заръчаха още 2001 г да намери някой послушен слуга на който да му дават фондовете в замяна на вярна служба към Берлин
  • 15 Ван дер Любе

    27 1 Отговор
    Ако Борисов трябва да прокарва интересите на Германия в България, то след него май Меркел ще стане най-мразена в България. Верно, че той й се е подавал много пъти. Но това не го е променило, а само му е дало картбланш да краде яко под крилото на Меркел
  • 16 За сметка

    2 20 Отговор
    на това в България останаха 90% русофилистици.
  • 17 Чочо

    1 22 Отговор
    Сайта вече клони към откровен фашизъм.
  • 18 Сашо

    28 2 Отговор
    Президентът им пречи да крадат.
    Затова Нидялку и Севда са впрегнали всичките си бо клу ци да ги плюват.
  • 19 Един друг

    16 6 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън дрън":

    Много точно казано.А причината за падането на комунизма са самите комунисти защото те имаха вече план за заграбване на държавите.Това устройваше и тези от запад,които се съюзиха с тях,а народа български бе измамен щото е малко глупав и продажен.Този с това писание си е един източен агент пищещ в руски сайтове уж дето го играят независим и пълен с тролове.
  • 20 Разбира се.

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "МИХАЙЛОВ":

    Зад всичко това стои САЩ. Германия и до сега е окупирана държава, и не води самостоятелна политика. Шопов поднася фактите избирателно и изопачаващо. Здраво манипулира.
  • 21 Здрав разум

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън дрън":

    Глупост. Мъртвите души са опорка на импотентната псевдоинтилигенция. При избори се броят действително подадени бюлетини. Затова комисиите са с представители на различни партии.

    Коментиран от #27

  • 22 Здрав разум

    8 17 Отговор
    Последните 30 години нашата и руската номенклатура трансформира ха политическата власт в икономическа. Българският преход е огледален на руския. Сега нещата се раздвижи ха в правилната посока и комунетата се пускат от яд, че са извън борда. Народът помня. Факт!
  • 23 А мии

    7 21 Отговор
    По добре немско влияние, отколкото руско!
  • 24 Бае тодър

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Фридман":

    Не думай бе, и кога това, при правешкия хитрец ли когато фалирахме три пъти ли,,, 😂🤣😂🤣😂
  • 25 Хах

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "МИХАЙЛОВ":

    Хапчетата си пий , че те търсят от Карлуково!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хаджи Генчо

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Здрав разум":

    Не могат в офис да се попълнят бюлетини по списък, да се запечатат, сложат в чували и занесат за преброяване ли?

    Коментиран от #29, #36

  • 28 Вълканов

    14 3 Отговор
    Не хвали Тодор Живков. Той направи крупната грешка , да не преговаря с Демирел, относно изпращането на желаещи да емигрират инженери, техвици, лекари. Турция навлизаше в етап на бърза индустриализация и имаше гобяма нужда от интелект. Вместо да получи пари от продажбата на този интелект, Живков се впусна в преименоването на всички Български турци. С това, България изпадна в дипломатическа изолация. След преврата, за да умилим света, бе наложително създаването на ДПС. Точно вие там горе управленци заедно с Тдор Живков сте виновни за това.
    Горбачов се оказа предател на Руския народ. Такива се оказахте вие за Българския народ, донесъл демографски срив, чието заличаване ще отнеме много години.
    Още 1985 год. ви предупреждаваха за сриването на икономиката, управрявана от БКП феодали и боляри. Държавна сигурност не даваше да се шукне за истината. С една дума, гледайки последствията от вашите "добри" наверения, вие се оказахте предатели за собствения си народ и държава.

    Коментиран от #30

  • 29 И аз да кажа

    4 10 Отговор

    До коментар #27 от "Хаджи Генчо":

    Ами разбира се, че не могат. Списъкът с подписите се държи от изборната комисия и броят подписи=брой бюлетини в урната. Комисията брои, сортира и вписва резултата в протокол за секцията, който се подписва от всички членове като наблюдатели и застъпници присъстват . Ако се боите от фалшификации, просто снимайте този протокол и вижте накрая ЦИК като публикува резултатите дали са същите. Мъртвите души с нищо не помагат, просто помислете
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Нане

    6 0 Отговор
    Не само! И на американско!
  • 36 Здрав разум

    3 11 Отговор

    До коментар #27 от "Хаджи Генчо":

    Комисиите са смесени. Няма как да се подменят протоколи.
  • 37 Здрав разум

    2 9 Отговор
    Протоколите се принтират на място и всеки член на СИК получава екземпляр. Застъпниците също. Който смята, че 10-15човека във всяка комисия фалшифицира избор да иде да се прегледа при подходящ специалист.

    Коментиран от #39

  • 38 КРАДЕЦ

    12 1 Отговор
    БОЙКО Е ВЕЛИК ПРЕДАТЕЛ
  • 39 МОЛИ

    1 7 Отговор

    До коментар #37 от "Здрав разум":

    АБСОЛЮТНО ТОЧНО,НО КАТО СЪДЯ ОТ ПО ГОРЕ КАЗАНОТО ОТ ТОЗИ ,СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТЕН ЧОВЕЧЕЦ,МАЙ ВСИЧКИ СЕ ПОБЪРКАХА!!!КОЙ ОТ КОЙ ПОВЕЧЕ,БАРАБАР С ПРЕЗИДЕНТА!!!
  • 40 минчо

    12 0 Отговор
    ХИПЕРМАРКЕТИТЕ ТРОВЯТ БЪЛГАРИТЕ.
  • 41 горянин

    4 4 Отговор
    Искали сте те да се отваряте към запада ама само да смучете технологий и си го каза, а защо не отворихте границата и за народа, куче мръсно! Само вие обикаляхте из чужбина и смучехте народна пара и ви плащаха командировките във валута, за наш беше нелегално да я притежаваме. Искате ама няма да се върне него време.
  • 42 аз съм Веска

    1 6 Отговор
    ГОРБАЧОВ МОЖЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ ДА СЕ Е ГЛАВОЗАМАЯЛ .НО КАТО ЛИДЕР , ГЛЕДАЩ ОТ ВИСОКО Е УСПЯЛ ДА ВИДИ НЕОБХОДИМОТО .
    ТВОРЧЕСТВОТО НЕ СЕ КОМАНДВА ПАРТИЙНО . ЧОВЕШКИЯТ ПОДЕМ
    НА МИСЪЛТА , НЕ СЕ РЕГУЛИРА ПРЕЗ КОНГРЕСИ .И Е НАПРАВИЛ ПЪРВА СТЪПКА ... ВСЕ НЯКАК СИ СЕ ЗАПОЧВА .
    ТОЙ Е ЗАПОЧНАЛ НЕОБХОДИМОТО ...
    СЛЕД НЕГО ... ТРУДНО ВЛИЗАХА В НЕГОВАТА КРАЧКА .ЯВНО Е НАДРАСНАЛ ВРЕМЕТО . ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ , НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ГО ДОГОНИМ .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гепи

    3 0 Отговор
    Изборите се фалшифицират в зала Арена през ноща където не допускат никои журналустите ги даржът в палатка отвън.
    Защо Волен Сидеров не беше допуснат?
    Какво можеше да направи тои като влезе!?
    Освен да види как драскат протоколите
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.