ФАКТИ.БГ

Иван Бакалов за OpenLux пред ФАКТИ: В България някои сигурно треперят

''Биволъ е приел всички, в които има българи намесени, те са около 200 имена. Тези 200 имена ще ги изваждат на части, както на части изваждаха УикиЛийкс'', коментира журналистът сагата OpenLux

Публикувана: 17 Февруари, 2021 00:19
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 19634
Иван Бакалов за OpenLux пред ФАКТИ: В България някои сигурно треперят
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 82 гласа.

''Както УикиЛийкс - някакъв човек записал 250 000 документа, което е лесно в цифровата ера, дал ги на УикиЛийкс, а УикиЛийкс не може да ги обработи. Проблемът на нашето време с тези данни е някой да ги обработи. И УикиЛийкс ги разпределя на различни държави, които засягат, като за България ги дава на Биволъ. Панамските документи по същия начин. Имената, свързани с България, ги дава на "24 часа". Там има спорове дали всички са разкрити. Колеги твърдят, че някои имена не са оповестени. Сега е същото с фирмите в Люксембург''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов, като темата се подразбира, че са люксембургските досиета OpenLux, някои от които изкарани на бял свят благодарение на международно журналистическо разследване, съавтор в което е и българският сайт за разследваща журналистика Биволъ.

''Има един проблем за финансовия свят и за капитализма въобще. Бившият френски президент Саркози го формулира в Давос. Каза, че ако съвременният капитализъм не реши въпроса с офшорните зони, това го застрашава като съществуване въобще, защото се оказва, че можеш да криеш печалба, данъци... Те за това му казват данъчен рай. Но най-важното не е, че можеш, регистрирайки фирма там, да плащаш по-малко данъци или нулеви, защото има и такива, най-важното е, че в офшорни зони можеш да скриеш собствеността. И човек, който е в законодателната, изпълнителната или съдебната власт, да притежава милиони. Това в собствената му страна е невъзможно, той трябва да доказва тези пари. Но в офшорна зона той може да ги скрие. Това е огромното преимущество от тази гледна точка на тези зони. Оказва се, че Люксембург е един от най-мощните финансови центрове - данъчни убежища, място, където можеш да се скриеш'', поясни журналистът.

''Директивата на Европейската комисия поставя въпроса да бъдат изсветлени собствениците, като това засяга и други офшорни зони, но те пък, понеже са извън Европейския съюз, там по-трудно ще стане. Великобритания предприе стъпки за нейните офшорни зони, които са под нейна юрисдикция, но тя вече е извън ЕС и какво ще стане не знам. Но Люксембург е страна член на ЕС, макар и малка'', допълни той.

''До момента можеше да се скрие собственикът и въпреки предприетите мерки вече все още собственикът трудно се открива. Реалният собственик. Става дума за над 200 000 фирми и собственици, с които се занимава регистър, в който работят 79 души или нещо такова. Как да стане? И когато няма добра дигитализирана база данни, и когато е трудно търсенето, за тази цел журналистът Атанас Чобанов е направил един нов сайт bird.bg и едно приложение там, с което да можеш търсиш българския Търговски регистър по име и да намериш реалния собственик. Но в Люксембург се заема един консорциум да работи, вестник Монд е водещ, там са Зюдойче Цайтунг, няколко други - една организация за разследваща журналистика, в която влиза Биволъ'', разясни Бакалов.

''Какво се случва сега. По същия начин, както с Панамските документи или УикиЛийкс, се разпределят на съответни издания в съответни държави имена и фирми, свързани с местните. Те си ги знаят. Биволъ е приел всички, в които има българи намесени, те са около 200 имена. Тези 200 имена ще ги изваждат на части, както на части изваждаха УикиЛийкс. Те ще изваждат 200 имена тепърва, някои треперят сигурно. Извадиха засега името на Константин Пенчев и неговия син. Константин Пенчев е конституционен съдия, бил е шеф на Върховния административен съд, бил е омбудсман четири години и сега това, което се вижда от регистъра, показва, че синът му на стойност 1 200 000 лева притежава фирма, че в същата година, когато тази фирма е създадена баща и син Пенчеви са си купили по един апартамент в центъра за по 300 000 лева. Тези неща трудно могат да се обяснят. Те и двамата са юристи, Пенчев е известен юрист, безспорен, досега не се е компрометирал с нищо и бас държа, че те имат някакви достатъчно сериозни юридически документи, с които да оправдаят наличието на тези пари. Юридически може да е оправдано, но остават съмнения'', заяви още Иван Бакалов.

Относно българското финансово разузнаване, журналистът заяви следното: ''Те посягат само на някой, който трябва да бъде ударен. Всичко е направено да служи само за шантаж и рекет''.

Мащабната журналистическа акция не може ли да доведе до нещо по-радикално в изпълнение на директивата на ЕК запита водещата Маринкова, а гостът ѝ отговори така: ''Според мен никой не иска да клати силно лодката, искат постепенно да затягат. Както се видя, имаше от една швейцарска банка откраднати пак данни за вложители, титуляри на сметки, които германските данъчни служби купиха от крадеца". Бакалов обясни, че впоследствие е станало ясно, че има доста германски граждани, които във въпросната швейцарска банка са си укривали парите. "Предложиха им споразумение да платят някакъв процент и да си изсветлят парите. Прибраха много пари (б.р. визира данъчните в Германия)", каза журналистът.

''Пенчев-баща вероятно е имал години наред доходи по 40-50 хиляди годишно и той, да речем, за един апартамент може да докаже, но синът... Получил дарения... Не знам, може и да е законно всичко'', коментира Иван Бакалов.

''В България за 30 години, след падането на комунизма, се създадоха цели школи от бизнесмени в общини, в изпълнителна власт, които изучаваха схеми как да да крадат законно'', добави журналистът.

Той внесе още уточнения как се случват нещата в офшорните зони. "Там може един пълномощник, местен адвокат, взима 2-3 хиляди долара и той е регистриран като представител на фирмата. А кой е собственикът ѝ не се знае. То за това са толкова сладки офшорните сметки. Ти може тук да си министър, може да си Христо Бисеров и да имаш някъде в офшорна зона в чужбина сметки и никой не ги казва. Една швейцарска банка не казва, в Швейцария банките си пазят клиентите. В офшорните зони става дума за фирма, която има само един представител. Биволъ години наред вече разнасят един Георгиус Георгиу, който е представлявал на не знам си колко фирми, а той някакъв бедняк. Взима някакви дребни пари и представлява някакви фирми''.

По думите на журналиста в Люксембург са предприели определени действия, на които са стъпили и разследващите журналисти. "Човекът, който е защитавал това статукво и с двата крака е бил нагазил в тази корупция, е Жан-Клод Юнкер, който беше председател на Европейската комисия'', спомена той.

В края на участието си във ФАКТИ Иван Бакалов коментира и ситуацията около бизнесмена в изгнание Васил Божков.

''Божков няма да могат да го преглътнат така. 20 обвинения... Ще стане така, че трябва да ги доказват тези обвинения. Надявам се, че поне 2 ще докажат от 20. Той е доста хитър играч, пазил се е по някакъв начин, но човек с много пари губи представа за реалността. Имаме най-богатия български бизнесмен, който е с 20 обвинения, всички земни грехове и престъпления възможни. Имаше други хора, които се пречупиха, замълчаха си, а този излезе и започна да атакува. Той не знам каква сметка си прави, но той призна тежко престъпление, призна, че е дал над 60 милиона подкупи на части. За това нещо са му обещали да му променят закона, което е факт, за да плаща по-малко данъци. Така че обвиненията, че е укривал данъци не са състоятелни, те са плащани точно по този закон, който му е облекчил данъците. За което са му казали:"Ще помагаш" с израза на премиера Борисов. Той си го обяснява и сега в интервюто - как носил от време на време на Горанов пачки, пушели пури и т.н. Това върви добре, но в един момент поискали да му вземат лотарията изцяло, да я даде на друга фирма. По същата схема беше и с Цветан Василев - да прехвърли едни активи. Обаче той нещо се опъна и те срутиха банката. Тук Божков също се е опънал и му срутиха цялата империя.

Въпросът е какви илюзии си прави той за в бъдеще. Ще бъде вечен изгнаник, защото тук каквито и режими да се сменят, Борисов да падне, той трябва да дойде и да лежи в затвора. Трябва да получи поне някаква присъда, може да бъде по-лека и да лежи малко, ако доказва, че е бил рекетиран, но той вече призна сам тежко престъпление. Тук го гледам, че подкрепя някаква партия "Българско лято", което е много наивна идея и той си вярва, че нещо може да направи. Аз мисля, че компроматите, които бяха с Борисов - кюлчета, пачки, са свързани с него. Дали е изкупил снимките, дали е организирал снимането... Предполагам, че пази още неща. Може да очакваме за един месец цяла поредица от скандали предизборни. Ще излизат имена, ще излизат компромати'', каза още Иван Бакалов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 82 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГЕРБопитек
1 Отговор
Добре ги рЕди г-н Бакалов но като е казал А ,да каже и Б.Много е лесно на умряло куче (г-н Божков) нож да вади.Но той(г-н Божков) търси мъст а не лека присъда.Отмъщението при него е водещо,нищо друго.Не се знае и кои агенции стоят зад него.А има такива,със сигурност.

Коментиран от #19


Оценка:
-8 +73

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Защо
3 Отговор
писах толкова,за да ме изтриете ли?Искам да ви кажа ,че каква полза има като ги разкрият,а и дали ще пуснат други важни имена преди изборите се съмнявам.В досиета от рая пише за офшортки на Борисов,но кой го разследва,или за ПАШАТА,КАРАТИСТА,БАДЖЕНАКА НА толупа.Да има европейско раследване.Чакаме нови имена на другите герои български"ПАТРИОТИ"

Коментиран от #21, #29


Оценка:
-7 +75

ТРЕНД
4 Отговор
Чобанов разказа и за други разкрития - ТЕЦ "Бобовдол" е собственост на някакъв 83-годишен британец, който едва ли знае че е собственик на централата. Според разследващия журналист има фалшива декларация и това трябва да се проучи от прокуратурата.
ТЕЦ "Бобов дол" отнесе солена глоба заради горене на боклук

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе глоба заради горене на боклук

Съдът потвърди санкцията от 100 000 лв., определена от екоинспекцията

Коментиран от #8


Оценка:
-3 +53

нашия
5 Отговор
приказки за лековерни...няма нищо по ясно от това ,че "старите пари"/уж законни/ искат да приберат парите на "новите"/незаконни/ -тежки времена настават и освен от робите/ние/ парата трябва да се прибере и от пииикльовците които са се помислили за фактор-в Германия какво направиха-плщаш и си чист по такъв начин утре могат да определят и цената на убийството-плащаш и си чист....

Оценка:
-7 +33

Де Факто
6 Отговор
За Божков не е много прав, защото Божков е признал за даването на подкупите, но другите не признават и разбира се доказателства няма.Така, че или и другите трябва да са в зандана, или Божков е невинен.
ТОВА Е.

Коментиран от #10, #12


Оценка:
-5 +67

Шопо
7 Отговор
Ала,бала,портокала... ОНОВА нещо ще си напуска списъците с умрелите,а който иска да си пуска компромати... ТО е толкова дебелокожо,че африкански тапир бледнее пред НЕГО...

Оценка:
-5 +47

нашия
8 Отговор

До коментар #4 от "ТРЕНД":


пак говорим за следствието от разкритията а не за причината това да се случи-нали не си мислите че никой до вчера не е знаел за това-такова нещо няма всичко над едно определено ниво се знае и този с чието знание и "добронамереност'" това се е случвало рещава кога да прекрати цирка

Оценка:
-5 +19

Отегчен
9 Отговор
Добре ще е този Иван Бакалов да си подреди мислите , а не да разтяга локуми от жълтите вестници и сайтове , мисирска му работа !

Оценка:
-23 +26

нашия
10 Отговор

До коментар #6 от "Де Факто":


и на кой от учасниците в театрото парите му са в БЪЛГАРСКА банка/т.е.българска юристдикция/....така че който е приел депозитите може да намери ако иска 1001 причини да не му ги върне или блокира-те парите на Иран блокираха та с някакви там ще спорят-сичко под ножа само да рещат,а явно са решили подстригването да започне СЕГА

Оценка:
-4 +19

Yes but
11 Отговор
В англосаксонския свят когато се говори за корумпирани държавни чиновници често се напомня че "It takes two to tango", с други думи, за да има корупция, трябват две страни, един който дава подкуп за да си осигури някаква незаконна облага, и още един, който има властта да подсигури съответната облага, за което получава подкуп. Да, Божков говори за тежко престъпление, но няма как да го осъдят ако не се докаже че подкупите за които говори са получени от Горанов и Борисов, след което те чрез действие или бездействие незаконно са подпомогнали Черепа. Какви са шансовете да се стигне дотам оставям на вас да прецените.

Оценка:
-1 +34

Ха ха
12 Отговор

До коментар #6 от "Де Факто":


Прав си .При нов гладен прокурор Божков може да се окаже и защитен свидетел.Защо да не разкаже и малко по подробно за Шиши и Толупа.

Коментиран от #20


Оценка:
-6 +45

къпане
13 Отговор
Все се правите че не сте разбрали и че не ви е много ясно, ама на нас не ни е толкова сложно. Божков не си призна че е давал подкуп, а призна че е РЕКЕТИРАН от изпълнителната власт на крадеца и лъжец с чекмеджето. Грорянич, Мента и герберастите от ГЕПИ под диктата на мафиота от Банкя са нанесли огромна щета на бюджета на българите в размер на над 700 милиона лева. А Божков обяснява и как РЕКЕТИРАТ всеки и от всяка обществена поръчка крадат поне по 10 %. Най бедни сме защото имат големи чекмеджета и са много.

Коментиран от #14


Оценка:
-8 +45

ШАРАНА
14 Отговор

До коментар #13 от "къпане":


Демек, бизнесмен е рекетиран от ОПГ с власт.
Прокуратурата ще повдигне обвинение на бизнесменът, защото пушил пури при Влади, които замърсявали въздухът на София с ФПЧ.
Разбрах!


п.п. Пряка демокрация, културно наследство, национални интереси – престъпник.
Инспекция, пътища, срутища, суша и потоп - политик първенец
Демокрация.., ама факана. Пълна пародия...

Оценка:
-2 +26

ПЕТЯ
15 Отговор
ОТДАВНА СЕ СЪМНЯВАХМЕ В ГОЛЕМИЯ УЖ УМНИК ВАСИЛ БОЖКОВ-МАЙ ЧЕ Е ПРЕХВАЛЕН УМНИК.ТОЙ Е БИТА КАРТА,КОГАТО СЕ ПРАВИШ НА УМНИК,А НЕ СИ СЕ САМОЗАБРАВЯШ,СЕГА ДА СЕ АЛКОХОЛИЗИРА И ДРОГИРА,ТОВА МУ ОСТАВА.

Коментиран от #18


Оценка:
-39 +12

cpv
16 Отговор
Първият си ти Бакалов,защото пишеш само глупости!

Оценка:
-27 +5

сметало
17 Отговор
ще се отвори работа за погребаалните агенти

Оценка:
-1 +8

Шпек
18 Отговор

До коментар #15 от "ПЕТЯ":


Вие,ГЕРБавите ,когато нямате смислени доводи по някой казус започвате да кълнете ,обиждате и подигравате опонента си.Като споделяш простотията си с нас по никакъв начин не помагаш на групировката.Даже обратното,не че хората не знаят от какво тесто сте замесени всички в ОПГто.

Оценка:
-5 +38

Местим на три
19 Отговор

До коментар #1 от "ГЕРБопитек":


Я, да видим слънцето и после ще ти повярвам. Досега всичките новини са боклук-марка, жълти новини. И ние знаем новини за твоите началници, но за тях има забрана. Като си пееш Пенкеле, кой ли те слушка.

Оценка:
-5 +6

Дубаеца да се връща
20 Отговор

До коментар #12 от "Ха ха":


Да върне и дължимото на държавата.

Оценка:
-13 +4

Недоказани истории
21 Отговор

До коментар #3 от "Защо":


Затова не писателствувай небивалици. Няма как да се вярва, на една жена на пазара каза! Знаем, че и богатите когато ги настъпят плащат друг да плаче.

Оценка:
-7 +8

ГЕРИ
22 Отговор
КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ,КЕРВАНА СИ ВЪРВИ. 'Дий-воле дий;!

Оценка:
-1 +5

Калмук
23 Отговор
Проблемът с офшорките се решава много лесно - ЕС забранява всякакъв бизнес с данъчни субекти, регистрирани в офшорки.

Оценка:
-1 +11

с 200
24 Отговор
От тия 200 българи, две трети са ' прокурори, съдии, адвокати също силоваци, като б.б., полицаи митничари и депутати разбира се. Този Пенчев явно е първия и най-безобидният случай.

Оценка:
-2 +10

Надеждата
25 Отговор
Божков каза, че има нова мисия. 1-та му е била сбирката и музей. 2-та е да ги осъди и да си получат заслуженото - забележете: По законен път. Думите му към водещия бяха: "Мислиш ли, че нямам възможност да си им върна по друг начин и въобще да не разберат откъде им е дошло, но не искам ?"
Дано както не е жалил средства и време за събиране на колекцията си, да не жали и седства и време за Възмездието.

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +8

Съвет
26 Отговор

До коментар #25 от "Надеждата":


Само да не пие чай или да хапва салата с рукола. За да е винаги на щрек му препоръчвам да си окачи на стената по един портрет на Мишо Бирата и на Ало Ваньо !
Иначе добре ги е подкарал.

Оценка:
-1 +10

моляяяяяя!
27 Отговор
сигурно като се пише име и цх на латински и се вижда колко крадци и престъпници живеят за сметка на бълг народ на някои езера в Централна европа !

Оценка:
-2 +2

Мартин
28 Отговор
И при Биволъ ще има големи съмнения дали всички имена ще бъдат разкрити. Ще има някои имена като тези на фараон Цветан Василев, Иво Прокопиев и подобни, които няма да бъдат оповестени.

Оценка:
-2 +0

Димитър
29 Отговор

До коментар #3 от "Защо":


Олигарха Божков е богаташ които е от самото начало на прехода, тоест 1990 г. Е олигарх. Негов роднина е другаря генерал Атанас Семерджиев последен комунистически министър на Мвр с присъда за унищожаване на досиетата. А Божков защо мълчи за останалите периоди при Бсп и царя в които е гребал с шепи поръчки и тн или целта е само оплюване по Борисов, защото той и гл прокурор ги заключиха и им по вдигнаха обвинения, включително президентските съветници. На Божков са му повдигнати 18 обвинения, а тука някой невежи същества си пишат най различни глупости, едва ли не че той и останалите олигарси са невинни и агънца, а не нагли хиени източващи огромни финансови средства от хазната и еврофондовете.

Коментиран от #30


Оценка:
-4 +1

Цоко
30 Отговор

До коментар #29 от "Димитър":


Митьо, пишеш пълни глупости. Зарязвай сикаджийскта мутра, след изборите е на бунището на историята, а след няколко месеца - в ЦСЗ, ако още е жив.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Джанлуиджи Буфон
Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон коментира отпадането на Европейското първенство по футбол
Направо е лудост да си помислиш, че Германия пропусна три дузпи и това не беше достатъчно да ги отстраним."

Още бисери