Last news in Fakti

18 Януари, 2022 19:05 4 196 41

Велиана Христова за ФАКТИ: Най-незащитената гилдия в България са журналистите

  • велиана христова-
  • дума-
  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • журналистика-
  • журналист

Журналистката посочи, че отстраняването ѝ от в. "Дума" може да е решено единствено от върха на БСП - тоест от Корнелия Нинова

Велиана Христова за ФАКТИ: Най-незащитената гилдия в България са журналистите - 1
Снимка: ФАКТИ

“Когато става дума за удар по вестник или журналисти, това винаги е репресия, независимо от кого идва. Ситуацията е странна, защото аз се занимавам с тематики, които не са пряко политически. Изведнъж ударът по мен направи силно впечатление. Не очаквах, че ще има такъв отзвук”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Велиана Христова, която беше отстранена от поста си във левия вестник “Дума” преди дни. Христова е дългогодишен журналист в ресорите “Образование” и “Култура”, а допреди отстраняването си завеждаше отдел “Общество” във вестника.

Журналистката разказа за петиция в нейна подкрепа, създадена от нейни колеги и изрази благодарност на подписалите се, сред които бивши министри, включително такива, критикувани в годините от нея.

Велиана Христова беше категорична, че отстраняването ѝ от вестника е отмъщение и разказа причините за него: "Ние имахме колега първи заместник-главен редактор на вестника - Георги Георгиев. Той написа един коментар, в който много интелигентно беше казал, че пленумите на БСП по важни теми не бива да се провеждат на подпис, а трябва да са присъствени и се намекваше, че има разлика между лидер и председател. Дойдоха двама членове на Фондация “Дума’, която издава вестника - Вяра Емилова и Атанас Зафиров, събраха редакцията и обясниха, че ще ни вкарат в пътя. Така и не разбрахме с какво толкова е съгрешил колегата, но от тогава се започна”.

“Последва голям натиск върху колегата, който, за да не отегчава публиката, напусна. Междувременно, още преди да напусне, вече няколко месеца не назначават избрания от Националния съвет главен редактор Боян Ангелов. Като условие той заявил публично пред фондацията да не се съкращават хора, защото и без това съставът е малък, вестникът да се развива и да се търсят начини за намиране на средства, за да се издава. Това изглежда не се харесва, защото намеренията очевидно са били други. Вместо да назначат главния редактор, те го размотават дълго време и той сега се отказва”, посочи Христова и обясни, че в редакцията бил назначен първи заместник-главен редактор - в лицето на Нора Стоичкова, който да раздава заповеди, за “да няма и намек извън това, което мисли Корнелия Нинова”.

“Това са случайни хора, а “Дума” не е случаен вестник”, допълни Христова и посочи, че отстраняването ѝ от вестника може да е решено единствено от върха на БСП - тоест от Корнелия Нинова.

Тя разказа, че проблемите започнали още от последния присъствен Пленум на БСП, когато Нинова изрекла лъжи по адрес на вестника, дистанционната работа на журналистите заради пандемията и заплащането, което получават.

“Започвам да си мисля, че това е болезнена жажда за власт”, коментира тя.

“Не може да уволниш журналисти като мен, Велислава Дърева и Георги Георгиев и това да не се забележи”, каза още тя.

“Такива действия ангажират и правителството - структурата, в която се намира Нинова в момента. Ако се отнася така към “Дума”, какво остава за нещата, които предстои да ръководи?”, посочи журналистката.

"Дума" не е място, където можеш да разиграваш такива интрижки. Колкото и тежко да е било в "Дума", не сме преживявали подобно нещо", бяха думите на Велиана Христова по повод съдържание, публикувано в колонката на Нидал Алгафари във вестника днес.

"Най-незащитената гилдия в България са журналистите", смята тя.

Целия разговор гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    38 1 Отговор
    Интереса клати феса, пишат кой каквото им каже и плаща, всичко започва от тях просто нтрумент за постигане на цели във властта
  • 2 Карл Маркс

    48 2 Отговор
    Журналист е измислена професия от империалистите от запад да има кой да им разнася пропагандата. Не може да се говори за журналистика в спонсорирани от соросите медии!

    Коментиран от #13

  • 3 ТаУмВзе

    37 1 Отговор
    Чакай сега, Журналистите в България се броят на 4 ръце. Мисирките на герберастията и сороидчетата на Хранилката са безбройни. Заедно с пациентите, които канят да облъчват останките от народец.
  • 4 Съчувствено

    30 2 Отговор
    Завалиите, живи да ги оплачеш и после погребеш.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Журналист

    40 0 Отговор
    Ние сме кат музикантите ,който плаща той поръчва музиката ,а и повечето сме Мисирки както каза вожда наш.Ние лаем единствено да вземем някой лев
  • 8 истина е

    39 0 Отговор
    Има 3-4 истински журналисти ,всичко друго е от кокошарника !!
  • 9 Мордератора

    16 0 Отговор
    Я в О сата
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 17 Отговор
    така е ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ не е защитена
  • 11 Бен Гън

    34 0 Отговор
    Обективна журналистика по националните медии,отдавна няма. Водещ на сутрешен блок по БТВ прибира 15-20 хилки,без бонусите.И как няма да пее,квото са му написали да пее,после...
  • 12 Орел

    8 0 Отговор
    Не е вярно! Я питайте Алибегов.
  • 13 Енгелс

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Карл Маркс":

    Абсолютно!
  • 14 Стоян Хлебаров

    24 0 Отговор
    Най незащитената"гилдия",са обикновените хора,с които никой не се съобразява,въпреки,че са най изпълнителни! Журналистите са незащитени по тяхна вина-с пословичното им нахалство,продажност и липса на морал!? Как да защитиш хора с такива качества??
  • 15 Тракиец

    24 0 Отговор
    В България няма журналисти,Всички сте измекяри долни.Готови сте да продадете и майка си за пари.
  • 16 Да би мирно седяло не би чудо ВИДЯЛО

    12 1 Отговор
    В. Дума е глашатай на партия БСП, а не глашатай на Гергов, станишев, миков, добрев и Ко ренегати и предатели и подлоги на бай0ня!!!!!
  • 17 mavro

    14 0 Отговор
    На колко години са освободените две колежки? Това първо. Няма ли нужда от подмладяване на редакцията на „Дума“?
    Второ, да наречеш „случаен“ Нора Стоичкова, която всички зрители на БСТВ познават
    и помнят, от коментарите й при Милен Цветков, от репортажите й по време на протестите, както и от доскорошните интервюта по най-злободневните въпроси на държавата в студиото на БСТВ – това си е чист гьонсуратлък.
    И, трето, най-важно, ако не беше К.Н., този вестник отдавна да се е присъединил
    към подвързаните в НБКМ течения на „Демокрация“, „Свободен народ“, земеделските издания и пр.
    Велислава Дърева – да, тя наистина е име в съвременната българска публицистика. Но през последните години вниманието, силите й като че ли бяха насочени повече към случващото се в църквата: по тия теми и проблеми думата й тежеше. Колкото до последните й опуси за БСП, това са жалки пасквили на озлобен човек.
  • 18 Йух

    14 0 Отговор
    Със сигурност сте най-продажната гилдия.
  • 19 Онзи

    11 0 Отговор
    Ама то и журналисти ли имало? Така наречените журналисти са платени куpви на Глобалистката пасмина управляваща света.

    Коментиран от #31

  • 20 Журналистив Бг

    9 0 Отговор
    НЯМА. Мисирки БОЛ.....
  • 21 БАЙ КУРТИ

    9 0 Отговор
    Ако всички сте като ДЕНИСЧО сполай ти .Ако има обективен Журналист в БЪЛГАРИЯ той ще бъде смачкан . Всеки се е докопал до някоя хранилка и цу ца яко .А че го че..шим по дюзата , сполай ти . Парите си ги взима редовно и не миришат
  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    10 2 Отговор
    Стига сте ни занимавали с изкукали червени БА..БИЧ..КИ и менте журналистки като Христова и Дърева. Никога през живота си не съм чел вестник "ДУМА". Този парцал "ДУМА" не е никакъв вестник, а евтина тоалетна хартия за БГ пенсионирани милиционери и съветски "разузнавачи".

    Тази пенсионерка Велиана Христова, ако Комнения Нинова не и беше спряла 200 лева месечни социални помощи, дари нямаше да знам, че я е имало някога.

    А пък другата чевена ба..бич..ка Велислава Дърева не я понасям още от времето, когато беше БСП депутатка. Само като видя, че я цитират някъде и спирам да чета нататък. Минавам на друга публикация с друг автор. Даже съм готов да дам еднократно лично мои 200 лева на Дърева, ако обещае никога повече да не публикува или пише статии до края на живота си.

    Коментиран от #40

  • 23 виктор николаев

    7 0 Отговор
    Журналисти между нас няма.
    Само държачи на микрофони.
    А аз мога да го държа и без ръце.
  • 24 Социалист

    4 14 Отговор
    Ще се подпиша в петицията. Дърева е много по стара социлистка от Нинова , тука иде реч за морал и всеки който поддържа лявата идея трябва да подкрепи Дърева.
  • 25 Обективен

    16 2 Отговор
    Пенсионерка, на граждански договор с изтекъл срок какво иска? Ами има и млади хора със семейства, които са без работа. Същото е и за Велислава Дърева.
  • 26 Кой68

    9 0 Отговор
    От самите тях как да ги опазиш!!!
  • 27 Мда

    10 0 Отговор
    Когато дойде време за пенсия, никой не се сеща. Няма вечни...
  • 28 преиграването

    13 1 Отговор
    На колко години е Велиана Христова? И като писа за науката, защо не посмя да разрови огромните схеми за крадене на пари от учените през последните 12 години. Защо не написа за гилдията от формално успешни шепа български учени, които прибират всички средства за наука под предлог, че са велики. Къде беше тази "будна" жена, че за всички тези години, че не разрови както трябва мръсотията в българските научни среди (нали това ѝ било специалността), и не коментира изобщо как всички тези престъпни схеми доведоха до трайно съсипване на научната среда у нас.
  • 29 proi4o,copiraipostavi

    7 2 Отговор
    "...Първото ударче с малкото чукче по канарата на БСП, още преди 10.11.1989 г., дойде от "враговете" с партиен билет. Това ударче отлюспи немалко членове и симпатизанти. Госпожа Дърева къде ли беше тогава?

    Второ, след промените се създадоха фракции и идейни движения в БСП, които смениха малкото чукче с по-здрав и голям чук. Късове от БСП се разлетяха. Госпожа Дърева къде ли беше?

    Трето, когато парният чук ломеше около ръководството на партията с лидер Жан Виденов и БСП започна да пада на колене, кой притискаше столетницата откъм главата, за да се сниши? Къде беше другарката Дърева? И дали другарката Дърева може да преброи статиите, анализите, коментарите против собствената си партия, които се изписаха и публикуваха във вестника, за който така милее.

    Да попитам, има ли представа другарката Дърева как се работи в медия, която се бори за интереса на читателите? Да заслужиш заплатата си, да висиш с часове около евентуалната информация? Да я уловиш и предадеш навреме? Да привлечеш не само цоцащи от субсидията журналисти, а и такива, които са четени с интерес, такива, които да бъдат четени с интерес не само от тесен кръг твои лични приятели?..." ???

    Коментиран от #30

  • 30 А ти къде беще?

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "proi4o,copiraipostavi":

    В Техноимпекс при СДС приятели.
  • 31 ЕВРО НЮЗ

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Онзи":

    В Италия от две години има песен,, Журналисти терористи """ Един истински журналист има Джулиан Асанж, но мисирките го забравиха в Английските затвори обречен на бавна смърт, а ни надуват главата с един Навален криминален тип
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да,бе

    8 0 Отговор
    Най-незащитени сте,защото повечето не сте никакви журналисти,а дръжки на микрофони и мисирки на повикване.Та те така,мили жрици...

    Коментиран от #37

  • 34 Гал

    7 0 Отговор
    В България има няколко журналисти, другото е плява, платени лаладжии.
  • 35 всички

    4 0 Отговор
    мумии били в "Дума"...После ще ги "завръщат".
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 любител

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Да,бе":

    прав си пич но не са най не защититените а най корумпираните и пишат само за тези които им плащат. боклуци.
  • 38 Свободното слово

    3 2 Отговор
    Във весник Дума е унищожено. Сега ще го направят словоблудна хартия славеща Нинова. Сипещо баданарки за "велики подвизи".
  • 39 пфууууу

    3 0 Отговор
    Гилдията на мисирките трябва да се сложи в изолиран кокошкарник, защото за нищо не става.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Servan

    2 0 Отговор
    Че ние имаме ли ЖУРНАЛИСТИ?
    Сутринта започва и до късна вечер с брой новозаразени, загубили битката за живота и други глупостите. Четат и препрочитат. Пардон те са научили вече и говорят по памет единствено променят цифрите