4 Юни, 2016 05:45 5 194 2

Ларва на риба яде пластмаса като топъл хляб

  • ларва-
  • риба-
  • пластмаса-
  • хляб-
  • яде

Масата на пластмасовите боклуци в океаните ще е по-голяма от тази на рибите до 2050 година

Шведски учени са открили ларва на риба, която обича да похапва пластмаса така, както подрастващите обичат да ядат суха и вредна храна.

Според материала, публукиван в "БиБиСи", в своя зародиш рибата, позната като син дявол (Pomacentrus Coeruleus от семейство Помацентриди), се храни предимно с изхвърления в морето полистирол (полимерът, от който се прави пластмаса). Тъй като концентрациите му във водните басейни са все по-големи, ларвата го предпочита пред естествената ѝ храна - миди, мекотели и т.н.

Именно поради тази причина изследователите призовават за забраняването на използването на пластмасови микрочастици в козметиката, например.

Проблемът назрява със всяка година, тъй като все повече пластмасови отпадъци попадат в световните води. Според по-ранни проучвания, пластмасата в севтовния океан ще е повече от рибата до 2050 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    2 3 Отговор
    Информацията просто показва че за Земята не е проблем да се справи и с най-големите простотии на човечеството! Просто ще се намножат много Сини дяволи! Е, ние в България отдавна си имаме такива, ама те не щат да ядат пластмаса! Имаме си и червени дяволи, но и те не искат да ядат найлон! Имаше и жълти такива, ама те еволюираха и са в цветовете на дъгата!
  • 2 Монго

    1 3 Отговор
    Предстои инплантиране на ДНК(дезоксирибонуклеинова киселина, ама знам а?) във всеки българин, и проблема с изхранването е решен.
Новини по държави: