24 Юли, 2016 12:06 956 3

В САЩ Даниел Митов обсъди енергийни въпроси

  • сащ-
  • енергетика-
  • визита-
  • даниел митов
В САЩ Даниел Митов обсъди енергийни въпроси - 1

В рамките на втория ден от работното си посещение във Вашингтон министър Даниел Митов проведе срещи със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Амос Хокстийн и с посланик Даниел Фрийд - координатор на Държавния департамент по политиката на санкции, съобщават от министерството на външните работи.

Българският външен министър разговаря и със старши вицепрезидента за Европа и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания Хедър Конли, както и с вицепрезидента на Фондация „Карнеги“ Томас Кародърс. Министър Митов участва и в кръгла маса в Атлантическия съвет на тема „След срещата на върха във Варшава: укрепване на сигурността в Черноморския регион“.

Срещата между Даниел Митов и Амос Хокстийн бе фокусирана върху реализацията на приоритетните енергийни проекти за България и региона. Специален акцент бе поставен върху изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, а също и върху терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Бе подчертана необходимостта от ускоряване на процеса на реализиране на двата проекта, предвид ключовото им значение за диверсифициране на енергийните доставки и постигане на конкурентни пазарни цени.

Министър Митов и координаторът на Държавния департамент по политиката на санкции посланик Даниел Фрийд обсъдиха въпроси на сътрудничеството между САЩ и ЕС в областта на санкционната политика и възможни подходи за увеличаване на нейната ефективност. Развитието на ситуацията в Украйна, изпълнението на споразуменията от Минск, както и рисковете и заплахите, произтичащи от променената среда на сигурност в Европа, конфликтите в Близкия изток, миграцията и тероризма, бяха сред главните теми на разговора.

Външният министър проведе среща и с Хедър Конл - старши вицепрезидент за Европа и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания. В рамките на разговора бе обсъдено укрепването на гражданските общества в страните от Югоизточна Европа, ролята на медиите, ситуацията в Украйна, резултатите от срещата на върха на НАТО във Варшава и сигурността на Балканите и в Черноморския регион.

С вицепрезидента на Фондация „Карнеги“ Томас Кародърс министър Даниел Митов обсъди въпросите по сигурността в Югоизточна Европа.

Българският първи дипломат участва и в кръгла маса в Атлантическия съвет на тема „След срещата на върха във Варшава: укрепване на сигурността в Черноморския регион“. Сред участниците в дискусията бяха още бившият командващ на съюзническите сили в Европа ген. Филип Брийдлав, Майкъл Карпентър - заместник-помощник секретар за Русия, Украйна и Евразия в Департамента по отбрана, бившият посланик на САЩ в България Марси Рийс, Деймън Уилсън - изпълнителен вицепрезидент на Атлантическия съвет, както и Иън Бжежински - политически анализатор в Атлантическия съвет и други.

Даниел Митов изрази задоволство от постигнатия политически консенсус на срещата на върха на НАТО във Варшава и подчерта, че сега трябва да се изпълнят на практика поетите ангажименти. По думите му сред важните стъпки, които трябва да се предприемат, е засилването на способностите и укрепване на сигурността по целия източен фланг на НАТО, в т.ч. и в Черноморския регион. „България подкрепя регионално сътрудничество в Черноморския регион за укрепване на сигурността под егидата и командването на НАТО“, категоричен бе Даниел Митов. В хода на дискусията бе обърнато внимание, че е необходимо балансирано засилване на способностите и в трите измерения – сухопътни сили, военноморски и военновъздушни. Във връзка с това министър Митов информира за плановете на българското правителство за модернизиране на военновъздушните сили на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наско

    0 2 Отговор
    Русия в злобата си към ЕС поддържа Асад , подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Но коварството е в това че по този начин пречи и на тръбите от Египет и Израел и други източници на газ да достигнат ЕС !!! Въпреки това България чрез партньори и съседи ще диверсифицира газовите си доставки напук на червените безродници у нас и русия !

    Коментиран от #3

  • 2 Име на гост

    2 0 Отговор
    В САЩ Даниел Митов ............ яде и пи с нашите пари!!!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наско":

    Да първо България си дисерцифизира електричеството като то стана повече от десет пъти по скъпо. Сега къдравата сю е получила заповеди как отново да ни постави в заробваща зависимост от прескъпият втечнен газ. За справка в страните които го ползват потребителите плащат три четири пъти повече от Българите.

    А деска по долу нека си твърди че от израел ще получи нещо на добра цена. На това и децата ще му се смеят.

    Отново по нареждане на колониалистите окупатори от вашингтон загробват Българските национални интереси. С такива скъпи горива всяко производство и промишленост се обезсмислят.

    И кафа от козячета които намират всичко свързано с Русия вредно за България въпреки че ни представят в пъти по изгодни условия. То затова и вече повече от четвърт век нищо не се строи и произвежда а само се разграбва и разпродава постигнатото през лошият социализъм.