25 Юли, 2016 11:33 954 0

Юнкер: Няма краен срок за начало на преговорите за Брекзит

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • ек-
  • жан-клод юнкер
Юнкер: Няма краен срок за начало на преговорите за Брекзит - 1
Снимка: АП/БТА

Няма краен срок за започването от Великобритания на преговорите с Европейския съюз (ЕС) за напускане на Общността. Това заяви президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Пред френската телевизия Франс 2 Юнкер уточни, че Договорът от Лисабон не предвижда срок, в който да бъде задействан член 50. Единствено Великобритания държи инициативата точно кога да даде начало на процедурата по Брекзит.

На 23 юни Великобритания гласува на референдум за напускане на ЕС. Новият британски премиер Терез Мей в началото на месец юли заяви, че Великобритания се надява да проведе позитивни разговори с ЕС след референдума от 23 юни, но се нуждае от време, за да се подготви за преговорите.

В самият ЕС има противоречие кой да води преговорите. ЕК настоява това да е тя, а германският канцлер Ангела Меркел иска Съветът на министрите да има водещата роля.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: