31 Юли, 2016 09:37 1 913 1

Ердоган обяви коренни реформи в армията

  • ердоган-
  • реформи-
  • армията

Всички военни командири и началници вече ще са подчинени пряко на Министерството на отбраната

Ердоган обяви коренни реформи в армията - 1
Снимка БТА

Всички военни училища в Турция ще бъдат закрити, а на тяхно място ще бъде създаден университет по отбраната, в който ще се подготвят военни за всички войски на страната, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю излъчено от телевизиите "Хабер" и ATV.

По думите му това са част от реформите, които ще бъдат предприети в структурата на турските въоръжени сили. Целта е турската армия да бъде коренно реорганизирана. Причина за промените е неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Указът за реформите предстои да бъде публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Генералният щаб на турската армия и националната разузнавателна служба МИТ също може да преминат на подчинение на президента.

В бъдеще, всички военни командири и началници ще бъдат подчинени на Министерството на отбраната. Военните болници пък ще са към Министерството на здравеопазването.  

Ердоган посочи още, че намиращият се в САЩ ислямски духовник Фетуллах Гюлен, който бе обявен за ключова фигура зад превратаджиите, е "само пионка на друга движеща сила". Турският президент обаче не уточни коя или кои сили има предвид.

Факти.бг припомня, че близо 19 хиляди души са задържани досега в рамките на разследването на осуетения опит за преврат. Между тях са и 17 журналисти.

В същото време вчера, съдът в Истанбул освободи 758 от общо 1000-та войници, задържани в нощта на преврата. Освободени бяха и 59 студенти от военната академия "Кулели".

Вчера, в затвора в Силиври край Истанбул, се състоя и първото свиждане на близките с арестуваните лица, заподозрени за организиране и участие в преврата, които очакват съдебен процес. На свиждането се стекоха стотици близки на арестуваните.

Днес, в германския град Кьолн, се организират митинги за и против турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В подкрепа на Ердоган се очаква да се съберат около 30 хиляди души. Протести срещу него пък планират младежките организации на водещи партии в Германия, като се очаква протест и на десни радикали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиф

    1 0 Отговор
    Това си е вятър и мъгла като причина... как разбрахте, че хиляди държавни служители учители са превратаджии? всичко е камуэлаж, а се налага диктатура тип монархизъм от ердоган и гилдия. Нима искате да повярва човек, че някакъв учител или доктор в болница е превратаджия? разчиствате неудобните на диктатурата на Ердоган за да си правите монархия, било султанат халифат и други имена на едноо и също нещо - тоталитаризъм. да закриеш университети, военни училища за да централизираш всичко под властта на един човек и приближените му си е диктатура. прави са от ЕС и САЩ, да твърдят, че в Турция се налага диктатура ...
Новини по държави: