Last news in Fakti

31 Юли, 2016 17:05 1 728 0

Нова чистка в турската армия

  • турска армия-
  • уволнени-
  • турция-
  • реджеп тайип ердоган-
  • военни-
  • реформи

Уволнените военни вече са над 3000

Нова чистка в турската армия - 1
Снимка АП/БТА

След като обяви, че затваря всички военни училища в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган нареди уволнението на още 1389 войници, съобщава в. "Хюриет".

Така броят на уволнените от армията, заради провалилия се опит за преврат от 15 юли, надхвърли 3000 души.

В събота Ердоган обяви, че е започнало въвеждането на мерки, които имат за цел да поставят всички военни под твърдия контрол на правителството.

Сред засегнатите от последната чистка са и главния съветник на Ердоган по военните въпроси, заместник-началника на Генералния щаб и главният секретар на министъра на отбраната.

Ердоган заяви, че шефът на генералния щаб - най-висшия военен в страната и националната разузнавателна служба, трябва да преминат на пряко подчинение на президента. В момента те са подчинени на премиера. Тази промяна ще изисква конституционна промяна и следователно, подкрепа от опозиционните партии. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: