2 Август, 2016 09:21 1 067 0

Първа стъпка към свалянето на Николас Мадуро

  • николас мадуро-
  • венецуела-
  • референдум-
  • отстраняване-
  • опозиция

Опозицията във Венецуела е събрала достатъчно подписи, за да продължи с процеса за свикване на референдум

Първа стъпка към свалянето на Николас Мадуро - 1
Снимка АП/БТА

Референдумът за отстраняването на венецуелския президент Николас Мадуро, може да продължи да се движи напред, заяви Националният избирателен съвет на Венецуела в понеделник вечер, цитиран от местните медии.

Ръководителят на комисията Тибисай Лусена, съобщи, че първият етап от тристепенния процес по отстраняването на Мадуро, е завършен.

Противниците на държавния глава са успели да съберат подписите на 1% от всички регистрирани гласоподаватели в страната (повече от 200 хил. подписа) и процесът по провеждането на референдум, може да продължи напред.

Сега, опозицията има 48 часа да поиска от комисията да навлезе във втория етап, в който ще трябва да бъдат събрани подписите на 20% от гласоподавателите или 4 милиона подписа в подкрепа на проекта.

Лусена заяви, че датата за втория етап ще бъде оповестена публично две седмици, след като новата петиция бъде приета, което означава ново отлагане за средата или края на август.

Появиха се обвинения, че Националната изборна комисия нарочно забавя провеждането на референдум до началото на 2017 г., така че да няма предварителен вот и вицепрезидентът да завърши мандата на Мадуро до провеждане на редовните президентски избори, пише в. „Латин Америка хералд трибюн“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА