3 Август, 2016 06:59 1 973 17

Варшавското въстание спаси Европа от комунизма

  • полка-
  • комунизма-
  • варшавско въстание

Това заяви говорителя на полския парламент

Варшавското въстание спаси Европа от комунизма - 1
Снимка: БТА/AP

„Варшавското въстание спаси Европа от комунизма.“ Тази позиция изрази изрази говорителя на полския парламент (Сейм) Марек Кухцинский, цитиран от „Радио Полша“.

„Въстанието спаси Германия и Франция от комунизма, който достигна Елба, но не и Рейн. С началото на съветското настъпление, Европа беше разделена на две. Местата, до които съветските сили не се добраха, останаха острови на свободата и демокрацията“, заяви Кухцинский.

На 1-ви август в Полша отбелязаха 72-годишнината от Варшавското въстание. Това е въоръжен опит на полската армия Крайова да освободи Варшава от силите на нацистка Германия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 1 Отговор
    Нещо на този логиката не му се връзва. Възстанието е срещу немците. Сталин и Чърчил са разделили вече Европа, какви ги плещи тоя? Някой пръцнал в Нова Зеландия и затова изчезнала атмосферата на Марс!
  • 2 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    Марек Кухцинский прави евтина пропаганда като пренебрегва логиката и историята. Незнам какви промити мозъци биха му се вързали. Вярно, че преди 1989 г имаше пропаганда, но нали точно против това възроптахме - да я премахнем, а не да я заменим с друга.
  • 3 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Много рано пан Кухцинский се мъчи да фалшифицира историята! Нека изчакат полските панове,да измрат поне всичките живи свидетели на тези събития. Не е лошо и да унищожи всичко свързано с Задграничното Полско Правителство в Лондон. Доста трябва да се потрудят ,преди да се изсилват толкова много братята поляци,по отношение на тяхната "велика" роля във Втората война, че и за последиците след нея. Скланям глава пред всички унищожени от Фашистка Германия полски граждани !! Слава на всички поляци влезли като победители със съветската армия в Берлин през пролетта на 1945 год. Никога не мога да проумея патологичната омраза на много поляци и руснаци едни към други!?!? Абе братя-- славяни. Щом нашите политици още от сега тръгнаха да лъжат нагло за нашата си история , какво остана за братята поляци??Дерзайте фалшификатори- щом има кой да ви пълни джобовете............

    Коментиран от #7

  • 4 Киро

    0 2 Отговор
    Браво, отърваха се хората от заробилите ги ушанки!

    Същите ушанки, които им избиха елита в горите на Катин - 22 000 души просто ей така, щото могат да мислят! И хиляди у нас
    !

    Цяла източна Европа е отърва от мръсните ушанкаджийски ръце, стискали ни за гърлата 45 години! Това е един от най-мрачните периоди на Европа изобщо.

    Хората знаят какво представляват ушанките и затова канят НАТО навсякъде по границите с тях!

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 5 Бай хой

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Кире бре не ти ли омръзна от мухлясали нпо-лозунги. Къв катин та гони. Въпроса е за организираното от чърчил така наречено въстание при което холерите обявиха Варшава за освободена. Но след това възникнаха доста трагични последствия.

    Да припомня. Въстаниците след изтегляне на германците обявиха червената армия да не влиза във Варшава за да заобиколят решението на Ялтенската среща. Поискаха Сталин да спре настъплението и той ги послуша. В резултат немските войски се завръщат и започват систематично да разрушават Варшава. Тогава холерите на колене се молят на Сталин да продължи настъплението и Варшава в крайна сметка е освободена от червената армия.

    При настъплението на хитлеристите под Москва са участвали полски войски. Именно те са били наказани съвсем заслужено по късно и ако хитлеристите наричаш цвят на която и да е нация си е за твоя сметка.

    Не се излагай повече с любовта си към анадола.
  • 6 Goro Lafchi

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Явно много обичаш думата ушанка. Когато бъдеш заклещен с главата към ъгъла, обещавам стърчащата ти противоположна част ще бъде закрита сссс ушанка!
  • 7 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шаран БГ":

    шаранчо за да проумееш провери кво са направили хитлер и сталин на полша 1939 година ,не да пишеш глупости как поляците победили с червената армия хитлер.истината е друга ,а именно след като сталин и хитлер си разделиха полша великобритания и франция казаха, че няма как да стане тая и в последствие победиха помагаики и на сталин да победи ,диктатора от кремъл нямаше ход и възстанови полша ,после поляците го върнаха тъпкано на ссср и разбиха системата от където падна и комунизма и се разпадна ссср ,но в тази тяхна борба загинаха мнозина ,а народа им страдаше ,та нямака при тази ситуация да харесват руснаците ,дето все още пеят как са освободили полша през втората световна-смях!иначе при въстанието във варшава руснаците спират насъплението си и дават възможност на западните армии да напреднат,макар да е вярно че е имало вече договорка къде и какво.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Кирчо,и ти ли започна да фалшифицираш историята.Ако ги намалиш 5 пъти,тези полски офицери ,в Катинската гора ,може и да се приближиш до точната бройка. В архивите все още се намира кореспонденцията между Хитлер и Сталин. Сталин пита Хитлер-Тези предали се на Червената Армия полски войници и офицери,какво да се прави с тях.Хитлер му отговаря-Ти много добре знаеш какво трябва да се случи с тях,и им подписва присъдата,което все пак не оправдава руснаците,и те се извиниха на полската страна ,след промените официално ,и предложиха финансова помощ ,на останалите наследници. Все пак и да напомня,че германците избиха по-малко от три милиона поляци.
  • 9 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Милоооо, изплете ли ми чорапите? И за да продължим ужасите от войната, които ти така надлежно ни предоставяш, като контрапункг-Хирошима, Нагасаки, Дрезден! Там е нямало никакъв ужас, просто си е било Дисниленд. Само да не си ми изплела чорапите, ще ти направя подобен Дисниленд, в джакудзито милоооо!

    Коментиран от #14

  • 10 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Деске ма, почему сте принудени постоянно да преиначавате факти и да изричате откровени лъжи?

    39 година хитлер напада Полша и никой освен Сталин не посмява да излезе срещу него. Великобритания е имала договореност веднага да се намеси но не го прави. Едва след като Полша капитулира съветските войски навлизат срещу настъпващата нацистка армия и това помага по късно при защитата на Москва. Какви са тези лъжи от теб?
    При срещата на войските те подписват пакт за не нападение именно за да се избегне ВСВ. Същото е трябвало да направят и така наречените западни сили но те тогава не подкрепят СССР. Чак след като хитлер ги помита сключват договорите срещу оста.

    Няма как Сталин да нападне капитулирала държава.

    Коментиран от #15

  • 11 Киро

    0 1 Отговор
    с ушанките подскочиха, като фактите излязоха наяве!
    Катин е исторически факт, както и десетките хиляди избити там!

    И само за информация - профилите на тези, които защитават ушанкаджийската държава и политика, са:

    - Пенсионер (вероятно военен) с промит мозък и без наченки на мисъл и собствено мнение;
    - Лузър - класически пример за такива, които не могат да се реализират на свободния пазар - обикновено са нищонезнаещи, нищонеможещи и мързеливи, тръгнали да търсят вината другаде, а не в себе си;
    - Млад д...л (от типа на атакаджийчетата) - безмозъчно същество, хванато и обработено с разни фразички, мързеливо, предпочита да подскача някъде, да псува и да мята камъни, вместо да работи;
    - Соц хрантутници - челядта на бившите соц управници (ама на по-смотаните, дето не са успели да откраднат много) - жалееща за годините, когато са били значими;

    Вие си изберете от кой вид сте.
    Разрешавам ви да се самоопределите.

    Коментиран от #13, #16

  • 12 СССР

    0 0 Отговор
    Къде по света има свобода?!? Да работиш робски за да оцелееш в 21век се наричало свобода! Всички политици в БГ, Полша и Европа живеят с чувство на свобода( ваканции по 1месец, доходи по 20000евро на месец, всички разходи за транспорт хотели и скъпа храна служебни на името на другите) но ние който работим робски дали сме свободни( 500лв. средна работна заплата, храна за 1човек мизерна от промоциите 350лв. на месец, ток с иконимии 100лв., дрехи на коледа или от предишните години ще си ги поотносим, кола да не коментираме, деца да не коментираме, здравеопазване и стоматолог да не коментираме,техника да не коментираме, и други работи изобщо не коментираме) ?!? Ех свобода свобода!
  • 13 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Интересно в коя категория слагаш себе си? Наистина ми е интересно да чуя самоанализ от теб и още по ще ми бъде интересно да го съпоставя с анализа на други хора спрямо твоите постове тук. Щото ми се струва, че що се отнася до чуждите мнения ще има много пресечни точки профилът ти, но спрямо твоята самооценка ще е коренно противоположен. Както и да е :), весело да става. Има нужда от всякакви хора.
  • 14 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    така те искам ,след джакузито сега почна с нова шизофрения,но както ти съм казал там ти е силата и не се меси в разговорите по същество щото знаеш кво се случва.за чорапите може да спамиш ,гледам че те оставят модераторите на саита явно им харесва да има и шизофреници тук!
  • 15 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    полов на хитлер му се противопоставя белия свят обявяват му воина и го сразяват,но 1939 година хитер и сталин нападат полша след предварителна договорка.и не лъжи тролче че руснаците навлезли след като полша е капитулирала .днес имаинтернет и лесно може да се провери.ето ти руската информация по случая https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B0_(1939)
    ,забележи че червената армия е загубила над 1000 човека в тази воина.другуто също е гнусна лъжа типична за теб.безсрамен путинов трол.
  • 16 Другият гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Ми не позна,милионер съм в имоти. Мога да си живея и без да работя,но бачкам по12-14 часа на ден,така съм научен от малък ,и не мога да се променя.Имам 4 мпс-та ,две премиум,една работна,един джип за лов.И един камион,не голям.Знанията и уменията,които сега ми помагат,съм придобил,в соц.времената,когато за 4-ка изпотяваха дупета.И няма значение аз дали съм добре,или зле,като държавата кото цяло отива на кино,и това един ден ще повлече всички,и бедни и богати.

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Другият гост":

    я пак почан с лъжите.милионерче,ти как я виждаш българия без нато и ес ?я ни разкажи тук да се отсмеем на визията ти за държавния просперитет!иначе е възможно да си някои домашен любимец наследил някое и друго апартаментче и сега изживяващ се на умник със синя кръв .та даваи разкажи ни как ще я караме извън ес и нато даи ни подходящи примери за проспериращи държави в европа и балканите дето са направили този избор успешно.може да се окаже че ние сме в огромно заблуждение ,а ти да ни покажеш топлата вода.историята за чорапите и джакузито показват много добре кво бачкаш по 12-14 часа на ден ,но тва е друга история.та чакаме с нетърпение умните ти и честни писания!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания