Last news in Fakti

6 Август, 2016 07:33 2 845 15

6 август 1945 г. Хирошима

  • хирошима-
  • бомбардировка-
  • война
6 август 1945 г. Хирошима - 1

Точно в 8 часа и 15 минути местно време на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29 над Хирошима.

Командир на екипажа е полковник Пол Тибетс. Той хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ („Малчуган“).

Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80,000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Почти 200 000 от оцелелите все още се лекуват от последиците в болниците на Японския Червен кръст след атомните експлозии в Хирошима и Нагазаки.

Японският Червен кръст има болници за лечение на оцелелите от ядреното оръжие в Хирошима от 1956 г., а в Нагазаки от 1969 г. През тях са преминали над 2.5 милиона амбулаторни и над 2.6 хоспитализирани пациенти от оцелелите от ядрените бомбардировки. Само през изминалата година болниците на Японския Червен кръст в Хирошима и Нагазаки са приели за лечение съответно 4 657 и 6 030 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 0 Отговор
    Никой обаче не държи сметка на САЩ за това си деяние. САЩ и сега си правят каквото си искат и то навсякъде, без някой да им опонира.

    Коментиран от #3

  • 2 да го кажем направо

    3 0 Отговор
    То да беше само в Япония-ами бомбите с обеднен уран в Сърбия-днес новородените там с ракови заболявания са 17 пъти повече.А в Афганистан-бомби с усилен състав на протонии,в Ирак същите бомби,във Виетнам-най-ужасяващото хим.оръжие(при това то е забранено още след Първата световна война)...В Корея-също хим. оръжие.....Ангола,Чад,Судан,Сомали,Еритея,Йемен.......все "големи благини "от САЩ са получили.............
  • 3 Пиф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Не харесвам войните никак те са плод на човешката алчна арогантност... Няма значение кои са в историята, но все е така - някой кръг ги индценира и въвлича масите в тях. естественно е, че после този кръг се покрива и масите я духат поголовно. например хората инсценирали Втората световна са живи и о днес. В бункера се отравя Адолф двойник, а истинският се измита дни преди това с три самолета - два за прикритие и после с подводница в Южна Африка. но се говори в някои места, че са отпрашили към подземната им база на нацистите в Антарктида. това не зная, но факта, че често виновните за воъйните не биват наказвани... Което прави войните ад за неминни... В случаят с атомната бомба, аз не харесвам станалото, но морално оправдавам бомбардировката. по простата причина, че японската армия атакува Пърл Харбър, което е обявяване на война на САЩ. А, когато те въвлекат във война имаш право да се браниш срещу агрессора, дори и с атомно оръжие. Друг е въпроса, че задкулисен кръг е насочил японската авиация и морски флот към Пърл Харбър, за да се въвлече и САЩ във войната.... нали краят и наближава, след разгрома на повечето сили от Съветската армия, та е време за влизане и разпределяне на сфери на влияние.... Е, гаддно нещо е атомната бомбардировка, войните. затова извода е един от това - народите а държат изкъсо властта на управляващите ги и а не им позволяват да ги въвличат в такива войни, било завоевателни, било атомни! Защото загубите са за повечето хора по света. Няма друг извод.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пиф":

    Пиф ли си паф ли си или най вероятно си хитруляк надяващ се на подаяния от печално известни фондации.

    Как може да се сравнява нападение на военна база и то при обявена война с използване на ядрено оръжие срещу цивилни обекти и то жилищни райони където е нямало абсолютно никакви военни обекти. Избиването на стотици хиляди цивилни и заразяването на милиони е най жестокото военно престъпление извършвано през историята на човечеството. Както казват победителите не ги съдят на престъплението си остава престъпление. и това правило за победителите смятам че не важи за всевишният. А той както знаем бави но не забравя.
  • 5 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    бомбите над хирушима и нагасаки убиват между 200 и 300 хиляди човека ,но без тях щеше да загинат милиони и япония щеше да бъде направена на мармалад от американци и руснаци подобно на нациска германия няколко месеца преди това.убитите и разрушенията щяха да са в десетки пъти по-големи.след капитулацията на япония вследствие бомбите не и бе отнето достоинството подобно на германия и в послествие с активната подкрепа на сащ япония се въстанови и стана втората икономическа сила в света/сега третата/.япония днес е наи-лоялния съюзник и партниор на тези дето хвърлиха бомбите над нея замислете се що!

    Коментиран от #6, #7, #8, #9, #11, #13, #14

  • 6 Е уникално лицемерие е това

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Да разбираме ли,че оправдаваш военен геноцид над мирното японско население извършен от САЩ?Що се отнася до капитулацията на Япония-тя е предлагала 7 пъти преди това на САЩ своята капитулация-исторически факти.Извинявай ама това е омерзително оправдание от твоя страна.И досега в Япония се раждат деца с онкологични заболявания.И помоща на САЩ след това,НЕ ОПРАВДАВА безумният акт на варварството на САЩ.Явно ти си платен точно от тези безочливи НПО-та и фондации-друг вариант няма! И продължавай все така-хората по-бързо ще ви разберат и все по искренно ще ви мразят.
  • 7 Дидо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Виж това видео-и ако ти хареса пожелай си същото на твоето семейство.То е малка част от ужаса на американската военна машина.....https://youtu.be/ebenWAmjcCY........И не оправдавай толкова нагло и безочливо чистият геноцид на американците.Пари са нужни на всички-но не падай толкова ниско.
  • 8 Гери

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Невярвам наистина да мислите така-просто е невъзможно човек да е с толкова извратена мисъл.Дано да пишете тук наистина за пари-иначе жална ни майка от такива като вас.
  • 9 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Сега разбирам защо сте толкова мразени американските слагачи
  • 10 Бай хой

    1 0 Отговор
    То такива същества човек да го е гнус да ги споменава. За пари на черното бяло казват, на турското робство - присъствие, на освобождението и създаването на Българската държава - заробване. Ако ги наречеш на името на някое животно ще обидиш добичето. Толкова ли са изпаднали и останали без залък, дечицата ли им са болни?
  • 11 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    От твоя пост разбирам, че ядрените бомби са били един вид хуманитарна помощ за японците? Ето заради това те обичам! Ох, милото ми То!

    Коментиран от #12

  • 12 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    И предупреждавам, само някой да поиска да се...съедини с милото ми То, това ъглошлайфи, зегета, циркуляри, банцинги, екструдери и т.н, ще хвърчат във въздуха, като пеперуди! Моооже, но за един час-15ст., за два-промоция, 7ст.
  • 13 реално

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Четейки поста ти,се убеждавам за пореден път,че това евро-атлантиците сте ......... човечета.После не се чудете че САЩ и подлогите им сте толкова мразени.
  • 14 ТИТО

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    След твоя коментар тук,още повече се убедих че правилно съм станал американофоб.Такава защита на военно престъпление е възможна само на умствено извратени американски лизачи.Дори Кенеди е казал че това е голямото падение на американската политика-и този наклонен път ще превърне САЩ в световен демон.И така и стана.
  • 15 Роман Ценов

    1 0 Отговор
    Ето никой не обръща внимание щом САЩ го е направил.И има последици от които и след 100 години ще са още опасни.Аза ВЕЛИКИЯТ МЕГА АДМИРАЛ Г-Н АДОЛФ ХИТЛЕР още вдички пумаци и сметишляци се правят на загрижени за последицити от войната.А за хирошима защо неговорите.
Новини по държави: